Για να μαζευόμαστε σιγά σιγά... Έχει αδειάσει η blogo-γειτονιά βρε παιδιά...
Εμείς πάντως μαζευτήκαμε και "προσπαθούμε" να προσαρμοστούμε ακόμα, αλλά όσο κάνει ζέστη δεν το βλέπω...
Πάντως στην κουζίνα, δειλά δειλά ξαναμπαίνουμε.
Αυτή τη φορά αιτία ήταν ένας φίλος που μας έφερε ωραιότατη σπιτική σταφίδα για να φτιάξουμε γλυκό του κουταλιού. Βέβαια δεν βγήκε πολύ, γιατί το σταφύλι ήταν τόοοοσο νόστιμο, που τα παιδιά μου το έφαγαν έτσι... Περίσσεψε μόνο 1 κιλό, για την ακρίβεια 1100 γραμμάρια και έτσι έφτιαξα μόνο αυτό. Βγήκαν αυτά τα τρία βαζάκια που βλέπετε στη φωτογραφία... καλά, άντε και λίγο ακόμα που βούτηξαν τα παιδιά πριν κρυώσει και μπει στα βάζα, έτσι για δοκιμή...
Όλα τα πιατάκια και τα κουταλάκια του γλυκού, τα έβγαλαν άπλυτα μέσα σε μισή ώρα. Κάθε λίγο και λιγάκι πήγαιναν στην κατσαρόλα να δουν "αν κρύωσε"... Ξετρελάθηκαν λέμε...
Η συνταγή λίγο πολύ γνωστή, με μικρές διαφορές... Έτσι, για την ιστορία που λένε, την αναφέρω.
Υλικά:
1100 - 1200 γραμ. σταφύλι (σταφίδα)
1 κιλό ζάχαρη
2 φλυτζάνια νερό
χυμό ενός μεγάλου λεμονιού
2 γεμάτες κουταλιές γλυκόζη
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το σταφύλι από τα κοτσάνια και το πλένουμε καλά.
Το βάζουμε για λίγο να σταθεί με το χυμό του λεμονιού σε ένα μπωλ και ταυτόχρονα φτιάχνουμε το σιρόπι. (Το νερό με τη ζάχαρη)
Το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά 5 με 10 λεπτά και ρίχνουμε το σταφύλι με το χυμό.
Το αφήνουμε να βράσει ξανά 5 λεπτά, το σβήνουμε και το αφήνουμε να σταθεί όλο το βράδυ.
Την άλλη μέρα το ξαναβράζουμε 5 - 10 λεπτά, το αφήνουμε να κρυώσει και την τρίτη φορά το βράζουμε μέχρι να δέσει.
Όταν είναι σχεδόν έτοιμο προσθέτουμε και τη γλυκόζη.
Το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και μπορούμε να το διατηρήσουμε έναν ολόκληρο χρόνο, αν προλάβει...
Συνοδεύει υπέροχα το στραγγιστό γιαούρτι ή το παγωτό...
Κατά τη γνώμη μου, το σταφύλι και το κυδώνι είναι τα πιο κατάλληλα γλυκά γι' αυτή τη δουλειά. Δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε.
Α, και ένα ποτήρι πολύυυυυυυ παγωμένο νερό, έτσι για να δροσιστούμε λιγάκι...
Καλό μεσημέρι!!!
Εμείς πάντως μαζευτήκαμε και "προσπαθούμε" να προσαρμοστούμε ακόμα, αλλά όσο κάνει ζέστη δεν το βλέπω...
Πάντως στην κουζίνα, δειλά δειλά ξαναμπαίνουμε.
Αυτή τη φορά αιτία ήταν ένας φίλος που μας έφερε ωραιότατη σπιτική σταφίδα για να φτιάξουμε γλυκό του κουταλιού. Βέβαια δεν βγήκε πολύ, γιατί το σταφύλι ήταν τόοοοσο νόστιμο, που τα παιδιά μου το έφαγαν έτσι... Περίσσεψε μόνο 1 κιλό, για την ακρίβεια 1100 γραμμάρια και έτσι έφτιαξα μόνο αυτό. Βγήκαν αυτά τα τρία βαζάκια που βλέπετε στη φωτογραφία... καλά, άντε και λίγο ακόμα που βούτηξαν τα παιδιά πριν κρυώσει και μπει στα βάζα, έτσι για δοκιμή...
Όλα τα πιατάκια και τα κουταλάκια του γλυκού, τα έβγαλαν άπλυτα μέσα σε μισή ώρα. Κάθε λίγο και λιγάκι πήγαιναν στην κατσαρόλα να δουν "αν κρύωσε"... Ξετρελάθηκαν λέμε...
Η συνταγή λίγο πολύ γνωστή, με μικρές διαφορές... Έτσι, για την ιστορία που λένε, την αναφέρω.
Υλικά:
1100 - 1200 γραμ. σταφύλι (σταφίδα)
1 κιλό ζάχαρη
2 φλυτζάνια νερό
χυμό ενός μεγάλου λεμονιού
2 γεμάτες κουταλιές γλυκόζη
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το σταφύλι από τα κοτσάνια και το πλένουμε καλά.
Το βάζουμε για λίγο να σταθεί με το χυμό του λεμονιού σε ένα μπωλ και ταυτόχρονα φτιάχνουμε το σιρόπι. (Το νερό με τη ζάχαρη)
Το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά 5 με 10 λεπτά και ρίχνουμε το σταφύλι με το χυμό.
Το αφήνουμε να βράσει ξανά 5 λεπτά, το σβήνουμε και το αφήνουμε να σταθεί όλο το βράδυ.
Την άλλη μέρα το ξαναβράζουμε 5 - 10 λεπτά, το αφήνουμε να κρυώσει και την τρίτη φορά το βράζουμε μέχρι να δέσει.
Όταν είναι σχεδόν έτοιμο προσθέτουμε και τη γλυκόζη.
Το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και μπορούμε να το διατηρήσουμε έναν ολόκληρο χρόνο, αν προλάβει...
Συνοδεύει υπέροχα το στραγγιστό γιαούρτι ή το παγωτό...
Κατά τη γνώμη μου, το σταφύλι και το κυδώνι είναι τα πιο κατάλληλα γλυκά γι' αυτή τη δουλειά. Δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε.
Α, και ένα ποτήρι πολύυυυυυυ παγωμένο νερό, έτσι για να δροσιστούμε λιγάκι...
Καλό μεσημέρι!!!
Και του χρόνου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω ακόμη από το περσινό,μόλις το ανακάλυψα γιατί φτιάχνω ένα καλάθι προσφοράς.
μιαμ μιαμ! και του χρόνου! εγω βάζω και αμυγδαλάκι μέσα , καλοφάγωτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο καλοκαιρινό γλυκάκι !!!το εφτιαχνε η μαμα μου και το αδειάζαμε σε δυο-τρεις μέρες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο!!!και του χρόνου!
To περίμενα αυτές τις μέρες το γλυκό σταφύλι......και να πρώτη πρώτη η δική σου συνταγή. Θα το φτιάξω και φέτος γιατί είναι αγαπημένο όλων μας. Καλοφάγωτο, και του χρόνου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά
βρε τι χρυσοχερες ολες που ειστε....μπραβο σας....αχχχχχχχχχ...να μπορουσα να επαιρνα ενα βαζακι ...να να να αυτο εδω το πρωτο ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην εγκυμοσύνη μου, το μόνο που ζήτησα ήταν γλυκό σταφύλι. Για καλή μου τυχή, η γλυκιά πεθερούλα μου, μου έφτιαξε και μου έστειλε δύο βάζα. Και για καλή μου τύχη-ξανά- το ζήτησα την κατάλληλη εποχή !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρνα μια βόλτα από το blog μου και πάρε μέρος στο διαγωνισμό μου με δώρο το βιβλίο Cupcakes της Martha Stewart
http://nostimia.blogspot.com/2010/08/blog.html
Το σταφύλι μου αρέσει πολύ..
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφτιαξε η μαμα μου και τώρα που το θυμήθηκα να βάλω να φάω και να πιω ένα κρύο νεράκι στην υγεία σου :)
Γειά στα χέρια σου και του χρόνου να ξαναφτιάξεις :)
Γεια στα χέρια σου! Ευτυχώς που δεν είμαστε κοντά, μπορώ να φάω μια γυάλα σε μια μέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι του χρόνου να είσαι καλά να το ξαναφτιάξεις..
ΑπάντησηΔιαγραφήγλυκό σταφύλι κι ελληνικό καφεδάκι,ότι καλύτερο για τα απογεύματα στη βεράντα..
καλή σου εβδομάδα..
Εδώ και μέρες λέω να φτιάξω γλυκό του κουταλιού σταφύλι κι όλο το αφήνω. Τώρα που είδα τη συνταγή σου μου άνοιξε την όρεξη και θα το φτιάξω σίγουρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάγδα