Κυριακή, 25 Απριλίου 2010

Αγαπημένα Μακαρόνια με κιμά


















Πείτε μου σε ποιο παιδί, ελληνόπουλο, μικρό ή μεγάλο δεν αρέσουν τα μακαρόνια με τον κιμά...

Εγώ πάντως θυμάμαι, όταν είμαστε μικρά και η μαμά μας ρωτούσε "τι φαγητο να φτιάξω αύριο;", εμείς με ένα στόμα και οι τρεις απαντούσαμε "μακαρόνια με κιμά"...

Μετά από χρόνια η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Και τα δικά μου παιδιά, πάλι τρία, ζητούν το ίδιο φαγητό όπως και πολλά άλλα παιδάκια που ξέρω.

Θα μου πείτε τώρα και ποιος δεν ξέρει να φτιάχνει αυτό το φαγητό που εσύ βάζεις τη συνταγή...
Ξέρω πολύ καλά πως όλοι γνωρίζουν τη συνταγή, όμως επειδή αυτό το blog το έφτιαξα με σκοπό να κάνω ένα βιβλίο μαγειρικής για τα παιδιά μου (να έχουν τις συνταγές της μαμάς τους), γι' αυτό το λόγο την ανεβάζω κι αυτή...

Γίνεται να λείπει η συνταγή που φτιάχνουμε πιο συχνά από οποιαδήποτε άλλη???


Υλικά:

1/2 κιλό μακαρόνια(6 ή 10 νούμερο)


3/4 κιλού κιμά μοσχαρίσιο

ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο ή ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο
κομμένες
1 ποτήρι ντοματοχυμό
2 κουταλιές μαυροδάφνη ή άλλο κόκκινο κρασί

1 - 1 1/2 κουταλάκι μείγμα μπαχαρικών για κιμά της Χρύσας

( για τον κιμά έχω φτιάξει ένα μείγμα από κανέλα, γαρύφαλο, μπαχάρι, κόκκινη γλυκειά πάπρικα, μαύρο πιπέρι και σκόνη σκόρδο)

λίγο ξύδι

1 πρέζα ζάχαρη

αλάτι


Εκτέλεση:

Τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο και ρίχνουμε τον κιμά.

Τον φέρνουμε γύρω γύρω στην κατσαρόλα να ασπρίσει και να διαλυθεί.(να μην είναι μεγάλα κομμάτια)

Σβήνουμε με το κρασί, το ξύδι και τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το ντοματοχυμό και αν χρειάζεται και λίγο νεράκι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει και να δέσει. (να μην έχει πολλά υγρά)
Σε περίπτωση που έχει περισσότερο νερό, βράζουμε λίγο ακόμα με ανοιχτό καπάκι να εξατμιστεί.


Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε κανονικά τα μακαρόνια και όταν είναι έτοιμα τα σερβίρουμε με κιμά και όποιος θέλει βάζει και τριμμένο τυρί. (τα παιδιά μου προτιμούν ελληνική ξερή μυζήθρα)


Συνοδεύεται τέλεια από μια αγγουροντοματοσαλάτα...


Καλή όρεξη!!!


Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010

Να σας κεράσω για την χαρά μου???


















Σήμερα είμαι πολύ χαρούμενη!!!
Γύρισε το παιδάκι μου από την Κρήτη που έλειπε για αγώνες... Πέντε μέρες έλειπε ο κανακάρης μου, εμένα μου φάνηκε αιώνας...
Δεν μπορώ ακόμα να συνηθίσω στην ιδέα ότι μεγάλωσαν, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Οι μανούλες με καταλαβαίνουν.

Τέλος πάντων, είχε περάσει στη δεύτερη φάση του πανελλήνιου σχολικού πρωταθλήματος, στα 1000 μέτρα και χτες προκρίθηκε στην τρίτη που είναι και ο τελικός...
Τώρα πια, όποια θέση κι αν πάρει, είναι πανελληνιονίκης, στους 8 καλύτερους στην Ελλάδα και την Κύπρο στο αγώνισμά του!!!
Και μάλιστα με μόλις ενάμιση χρόνο προπόνηση...
Πείτε μου, δεν έχω λόγω να είμαι χαρούμενη και περήφανη???
(Χαζομαμά ε??? φτου φτου μη το ματιάσω μόνη μου... χαχαχα)

Γι' αυτό λοιπόν, έφτιαξα ένα κέικ-σοκόλαση για να σας κεράσω...
Όποιος θέλει σημειώνει τα υλικά, είναι πραγματικά απίθανο, ζουμερό και αφράτο!!!

Υλικά:
250 γραμ. μαργαρίνη
250 γραμ. ζάχαρη
80 γραμ. άχνη
4 αυγά
160 γραμ. μαρμελάδα φράουλα ή βύσσινο
500 γραμ. γάλα
2 βανίλιες
320 γραμ. αλεύρι φαρινάπ (που φουσκώνει μόνο του)
120 γραμ. κακάο
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα (σκόνη)

Για το γλάσσο:
125 γραμ. κουβερτούρα
50 γραμ. βούτυρο
60 γραμ. άχνη ζάχαρη
6 κουταλιές γάλα εβαπορέ

Εκτέλεση:
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, τις βανίλιες και τη σόδα και τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπωλ ή στο μίξερ, χτυπάμε τη μαργαρίνη με τις δύο ζάχαρες και προσθέτουμε ένα- ένα τα αυγά.
Όταν χτυπηθούν καλά, ρίχνουμε τη μαρμελάδα και αρχίζουμε να ρίχνουμε εναλλάξ, λίγο λίγο το γάλα και το μείγμα με το αλεύρι και το κακάο.


















Όταν ανακατευτούν καλά, τα βάζουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι, και ψήνουμε για μία ώρα περίπου στους 175 βαθμούς, μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι καθαρό...


Αφού το βγάλουμε απ' το φούρνο, το αφήνουμε 10 λεπτά και μετά το ξεφορμάρουμε σε μία σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει.

Μόλις κρυώσει φτιάχνουμε το γλάσσο ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε μπεν μαρί ή σε χαμηλή φωτιά και περιχύνουμε το κέικ.

Στολίζουμε όπως θέλουμε και σερβίρουμε, σκέτο ή με παγωτό...

Καλό απόγευμα!!!







Κυριακή, 18 Απριλίου 2010

Μαρμελάδα Φράουλα


















Η εποχή της φράουλας τώρα και φυσικά δεν μπορεί να λείψει η μαρμελάδα από κανένα σπίτι...

Κατά τη γνώμη μου, δεν νομίζω πως υπάρχει πιο εύκολη και πιο μυρωδάτη μαρμελάδα από αυτήν.

Η αγαπημένη όλων των παιδιών, μικρών και μεγάλων...

Σημειώστε...


Υλικά:

1 κιλό φράουλες, πλυμένες και κομμένες

500 - 600 γραμ. ζάχαρη (ανάλογα τα γούστα)

2 κουταλιές νερό

2 κουταλιές χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Βάζουμε τις κομμένες φράουλες σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας. (σε χαμηλή φωτιά)

















 

Ανακατεύουμε ελαφρά και σκεπάζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
















 

Όταν λιώσει η ζάχαρη, ξεσκεπάζουμε και βράζουμε μέχρι να πήξει ανακατεύοντας ανά διαστήματα για να μην κολλήσει. (περίπου 25 - 30 λεπτά)

Αν δεν σας αρέσει να έχει μεγάλα κομμάτια, λιώνετε ελαφρά με τη ράβδο.


Όταν είναι σχεδόν έτοιμη, ρίχνουμε το λεμόνι και βράζουμε λίγο ακόμα. (Να δέσει καλά)
Αφήνουμε να κρυώσει και τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Αν όταν κρυώσει διαπιστώσουμε πως θέλει λίγο δέσιμο ακόμα, τη βάζουμε πάλι λίγο σε χαμηλή φωτιά και βράζουμε παρακολουθώντας τη, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα....

Τρίτη, 13 Απριλίου 2010

Ζυμαρικά στο φούρνο (ογκρατέν) ... και ένα ακόμα βραβείο!!!

Αυτή η εβδομάδα ξεκίνησε πολύ γλυκά για όλους νομίζω. Γέμισε ο τόπος βραβεία και χαρά και απ' ότι φαίνεται αυτό συνεχίζεται...

Η δική μου χαρά είναι πολύ μεγάλη γιατί η φίλη μου η cibuseta, (εγώ έτσι τη γνώρισα) μου χάρισε ένα ακόμα βραβείο και με συγκίνησε πάρα πολύ.
Την ευχαριστώωωωωωωωωω μέσα απ' την καρδιά μου και της εύχομαι τα καλύτερα!!!


Αυτή τη φορά λοιπόν πήρα το βραβείο νοστιμιάς!!!!!

Σας το παρουσιάζω γεμάτη περηφάνια....


Και για να το γιορτάσουμε, ελάτε, κερνάω ζυμαρικά στο φούρνο.
Δεν ξέρω πως ακριβώς λέγονται, γιατί ως συνήθως αυτοσχεδίαζα, ξέρω όμως πως ήταν υπέροχα και δεν έμεινε ούτε μακαρονάκι..... (πάλι θα πρέπει να μαγειρέψω για βράδυ)
Λοιπόν, πάρτε μια ιδέα...

Υλικά:
1 πακέτο ζυμαρικά (εγώ χρησιμοποίησα κάτι στριφτά, αμορόζο λέγονταν, της stella)

λίγο κέτσαπ

4-5 φέτες ζαμπόν
5-6 φέτες μπέικον

1 μικρή κονσέρβα μανιτάρια σε φέτες (πλυμένα και στραγγισμένα)

200 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη

300 γρ. edam τριμμένο ( ή περισσότερο ή άλλο είδος τυριού)

500 γρ. κρέμα γάλακτος light

λίγο γάλα εβαπορέ

αλάτι και ελάχιστο λάδι (για να βράσουμε τα ζυμαρικά)

κόκκινη γλυκιά πάπρικα
σκόνη σκόρδο


Εκτέλεση:
Βράζουμε και στραγγίζουμε κανονικά τα μακαρόνια.
Όπως είναι ζεστά, τα βάζουμε σ' ένα πυρέξ και προσθέτουμε την κέτσαπ, τα μανιτάρια, τη μοτσαρέλα και τα κομμένα αλλαντικά και ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε λίγο γάλα και σκεπάζουμε με μπόλικο τριμμένο τυρί. (edam ή άλλο)

Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος, πασπαλίζουμε με την πάπρικα και τη σκόνη σκόρδου και αφήνουμε κανά δεκάλεπτο...

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για 15 - 20 λεπτά.

Προσέχουμε να μη μας παραψηθεί και στεγνώσει...


Σερβίρουμε ζεστό... αλλά και κρύο, αν μείνει, είναι το ίδιο νόστιμο.
Καλή μας όρεξη!!!

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010

Κι άλλα βραβεία!!!!!!!!!!!!!!



Καλημέρα και Καλή εβδομάδα σε όλους!!!

Μια εβδομάδα που ξεκινά πολύ γλυκά, με πολλή αγάπη σε όλη τη blogoγειτονιά... Γέμισε η γειτονιά μας βραβεία και χαρά...
Υπέροχα!!!

Εγώ προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενη γιατί ξαναπαίρνω τα δυο αυτά βραβειάκια, ( τα πήρα κι εχθές στο άλλο μου blog, με τις
κατασκευές) από τα δυο γλυκά κοριτσάκια μας, με τις υπέροχες γλυκονοστιμιές και όχι μόνο, τη Σάντυ και την Αθηνούλα.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και πάλι κορίτσια!!!

Τώρα οι κανόνες λένε πως πρέπει εγώ με τη σειρά μου, να τα χαρίσω στα δέκα πιο αγαπημένα μου blog.
Ευτυχώς που μου ξαναδίνεται η ευκαιρία, ώστε να το δώσω και σε άλλους, γιατί την πρώτη φορά δεν μου έφτασαν ... για να δούμε τώρα...
Λοιπόν, έχουμε και λέμε:
Στην αγαπημένη όλων μας Κική και στην μικρή της, αλλά διάσημη κουζίνα!!!
Στην Ελευθερία και τις νοστιμιές της!!!
Στην γλυκιά Μπετούλα μας!!!
Στην pansofix, που μας λείπει συχνά τελευταία!!!
Στην καινούρια μου φίλη με το πολύ ενδιαφέρον blog ANTHIVOLON
Στην κουζίνα της πιο γλυκιάς mamas
Στις υπέροχες κατασκευές της Kate loves Greg!!!
Στην Ανεράιδα, γιατί ότι φτιάχνει είναι τέλειο!!!

Και αφήνω και δυο βραβεία να τα πάρει όποιος θέλει, γιατί πάλι δεν φτάνουν για όλους όσους επισκέπτομαι καθημερινά...
Όποιοι με επισκεφτούν και δεν τους έχω δώσει ακόμα βραβείο, είναι δικό τους!!!

Φιλάκια πολλά σε όλους και Καλή μας Εβδομάδα!!!

Τετάρτη, 7 Απριλίου 2010

Μους λεμόνι


Πέρασαν και οι γιορτές... φάγαμε, ήπιαμε ή μάλλον παραφάγαμε και παραήπιαμε, καιρός να γυρίσουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς.
Για να αλλάξουμε γεύσεις και να ξεφύγουμε λίγο από τα αυγά, τα κρέατα και τις μυρωδιές τους, είπα να φτιάξω ένα πανεύκολο μους λεμονιού, δροσερό και πεντανόστιμο.
Τελικά ήταν ότι έπρεπε, πραγματικά μας έφτιαξε τη γεύση...

Όποιος θέλει σημειώνει, άλλωστε δεν χρειάζεστε ούτε χαρτί, είναι τόοοοοσο εύκολο...

Υλικά:
1 ζαχαρούχο γάλα
1 γιαούρτι total 2 %
χυμό ενός λεμονιού (αυτό βέβαια είναι σχετικό, το κάνετε όσο ξινό θέλετε)
1 κουταλάκι ξύσμα από λεμόνι

αμύγδαλο και ξύσμα για στόλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μπωλ όλα τα υλικά και τα χτυπάμε καλά, να πήξουν και να αφρατέψουν, με ένα μιξεράκι χειρός ή τη φραπιέρα.
Μοιράζουμε το μους σε τέσσερα μπωλάκια ή ποτήρια, στολίζουμε και βάζουμε για λίγο στο ψυγείο.
Τόσο απλά....




* Αν δεν το θέλουμε τόσο γλυκό, μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερο γιαούρτι...

Καλό απόγευμα!!!

Δευτέρα, 5 Απριλίου 2010

Χριστός Ανέστη!!!!!!!!!!!!

Πιστεύω όλοι να περάσατε καλά, να βγήκατε στην εξοχή, να ψήσατε, να φάγατε και να διασκεδάσατε!!!
Εμείς πάντως, τηρήσαμε τα έθιμα και τις παραδόσεις, όσο μπορούσαμε....

Θα έχουμε βέβαια φαγητό για κανά μήνα, αλλά δεν πειράζει... πάντα έτσι γίνεται.



Πάρτε μια γεύση, αν και οι φωτογραφίες δεν βγήκαν καλές, ήταν με το κινητό....

Ανάσταση στο Κ.Ε. Πόρος...






















Στην εξοχή...
Η κουτσουπιά της μαμάς μου...






















Πάσχα χωρίς βιολέτες γίνεται???????

















Βρήκα μια πασχαλίτσα...


















Το αρνάκι μας έτοιμο... σχεδόν διαλυμμένο...


















Και το ζυμωτό ψωμάκι μας, απ' τα χεράκια της μαμάς...



















 

Και του χρόνου να είμαστε καλά!!!!!!!!!!

Παρασκευή, 2 Απριλίου 2010

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλους



















Εύχομαι Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλους!!!
Να περάσουμε όλοι όσο καλύτερα γίνεται, με υγεία, χαρά, ευτυχία και όλους όσους αγαπάμε!!!