Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

Χταπόδι στιφάδο

Καλησπέρα σε όλη τη γειτονιά!!!
Δεν μπορείτε να πείτε... οι επισκέψεις μου όλο και πυκνώνουν. Όσο περνάει ο καιρός, πιστεύω πως θα μπορώ να έρχομαι όλο και περισσότερο!!!
Λοιπόν, για να περάσουμε στο θέμα μας...
Προχτές, την Κυριακή που μας πέρασε, έφτιαξα χταπόδι στιφάδο και προς μεγάλη μου χαρά το ίδιο φαγάκι, με τα ίδια ακριβώς υλικά, είχε φτιάξει και η φίλη μας η Ξανθή. Ή μάλλον για την ακρίβεια είχε "αναρτήσει" η Ξανθή αφού το είχε φτιάξει άλλη μέρα απ' ότι διάβασα...
Η μοναδική διαφορά είναι πως εγώ το μαγείρεψα στην κατσαρόλα χωρίς να την κλείσω γύρω γύρω με το ζυμαράκι.
Επίσης δε χρησιμοποίησα φρέσκια ντομάτα, ούτε ντοματάκια... απλά λίγο ντοματοπελτέ. Κατά τ' άλλα είναι ακριβώς το ίδιο πιάτο!!!
Έτσι σήμερα δεν σας γράφω τη συνταγή, αφού μπορείτε να τη βρείτε εδώ ή μπορεί ήδη να την έχετε δει, μην επαναλαμβανόμαστε...
Πολλά φιλιά σε όλους λοιπόν, καλό βράδυ και πάρτε ένα μεζεδάκι κι από μένα...

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Χορτόπιτα

Καλησπέρα και καλή εβδομάδα σε όλη την παρέα!!!
Είδατε???
Σιγά σιγά οι επισκέψεις μου άρχισαν να πληθαίνουν, πιστεύω πως σύντομα θα μπούμε πάλι στους κανονικούς μας ρυθμούς...
Για μεσημεριανό σήμερα, έφτιαξα μια ωραιότατη χορτόπιτα με άγρια χόρτα που μου έφερε μια καλή μου φίλη και γειτόνισσα. Μάζεψα κι εγώ μερικά από τον κήπο για συμπλήρωμα και η πίτα μας έγινε εξαιρετική, όλο γεύσεις και αρώματα!!!

Υλικά:( για τη γέμιση)
Διάφορα χόρτα, άγρια και ήμερα
π.χ. ζοχούς, ραδίκια, καυκαλίθρες, λαψάνες, μυρώνια, σέσκουλα κ.λ.π.
διάφορα αρωματικά
π.χ. μπόλικο μάραθο, μαϊντανό, δυόσμο κ.λ.π.
φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1-2 χούφτες ξινό τραχανά( ή σπασμένο ρύζι ή σιμιγδάλι ή φρυγανιά τριμμένη)

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα και τα μυρωδικά.
Τα ψιλοκόβουμε (τα μυρωδικά και τα κρεμμύδια ξεχωριστά) και τα αφήνουμε να στραγγίσουν...
Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε τη ζύμη για το φύλλο...

Υλικά:(για το φύλλο)
5-6 φλυτζάνια αλεύρι
λίγο αλάτι
5-6 κουταλιές της σούπας λάδι
χλιαρό νερό (όσο πάρει)
2-3 κουταλάκια του γλυκού ξύδι

*Για να σας πω την αλήθεια, τα υλικά στο φύλλο τα βάζω με το μάτι, οπότε αν θέλετε κάνετε την δική σας συνταγή...

Εκτέλεση:
Βάζω πρώτα το αλεύρι με το αλάτι σε μια λεκάνη και μετά ρίχνω και τα υγρά υλικά και ζυμώνω μέχρι να γίνει η ζύμη ομοιόμορφη.
Την κάνω μπαλίτσα και την σκεπάζω με μια νωπή πετσέτα μέσα στη λεκάνη και την αφήνω λίγο να ξεκουραστεί... περίπου 30 - 40 λεπτά...
Όσο η ζύμη ξεκουράζεται, φτιάχνουμε τη γέμιση...
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, φρέσκα και ξερό, να μαραθούν.
Μόλις μαραθούν τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τα χόρτα...
Ανακατεύουμε ελαφρά και όταν τα χόρτα καθήσουν, προσθέτουμε τα μυρωδικά...
Ανακατεύουμε ξανά, αφήνουμε λίγο να εξατμιστούν τα υγρά και προσθέτουμε τον τραχανά...
Ανακατεύουμε και σβήνουμε το μάτι.
Αφήνουμε τη γέμιση να τραβήξει όλα τα υγρά της και να κρυώσει ελαφρά και ταυτόχρονα να ξεκουραστεί και η ζύμη που φτιάξαμε πριν...
Εν τω μεταξύ, δεν καθόμαστεεεεεεεε, όοοοοχι, απλώνουμε και τα ρούχα μας...
χαχαχα, άσχετοοοοοοοοοοοοοο... Σαν τη Μαίρη Παναγιωταρά του γνωστού άσματος αισθάνομαι τελευταία...
Επιστροφή στην κουζίνα...
Παίρνουμε τη ζύμη που έχει ξεκουραστει αρκετά πια, τη χωρίζουμε κάνοντας τέσσερις μπαλίτσες...
... και μία μία την ανοίγουμε σε φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο...
Το λαδώνουμε καλά και απλώνουμε το δεύτερο.
Ρίχνουμε τη γέμιση να πάει παντού και την στρώνουμε...
Κόβουμε τις άκρες από το φύλλο που περισσεύει έξω απ' το ταψί, όχι όλες, και τις στρώνουμε πάνω στη γέμιση.
Κάπως έτσι...
Ανοίγουμε και τα άλλα δύο φύλλα, τα βάζουμε επάνω στην πίτα, λαδώνουμε καλά και στρίβουμε τις άκρες προς τα μέσα...
Τρυπάμε την πίτα σε διάφορα σημεία να φεύγει ο ατμός, ρίχνουμε σουσάμι (αν θέλουμε), καταβρέχουμε ελαφρά το φύλλο και βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αρχή στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά και μετά κατεβάζουμε στους 180. Αφήνουμε μέχρι η πίτα μας να ψηθεί καλά και να ροδίσει...
Εγώ την ψήνω στον αέρα για πιο ομοιόμορφο και γρήγορο ψήσιμο.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά πριν την κόψουμε.
Δεν την σκεπάζουμε για να παραμείνει τραγανό το φύλλο...
Τρώγεται χλιαρή ή κρύα, σαν πρώτο πιάτο, συνοδευτικό ή ακόμα και σαν κύριο πιάτο.
Φυσικά μπορούμε αν θέλουμε να βάλουμε και φέτα ή άλλα τυριά αλλά εγώ όπως ξέρετε δεν... έχω τσακωθεί με τα τυριά!

Σας χαιρετώ για απόψε και σας εύχομαι μια καλή εβδομάδα γιατί πρεπεί να διαβάσω και τη μικρή μου.
Καλό βράδυ σε όλους και ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011

Πορτοκαλένιο κουνουπίδι

Καλησπέρα, καλησπέρα, καλησπέρα... φιλαράκια μου!!!
Μου λείψατεεεεεεεεεεεεεε...
Αυτόν τον καιρό μου έχουν συμβεί αρκετά πράγματα που με έφεραν πίσω στα σχέδιά μου με πιο σημαντικό... το πόδι του άντρα μου... Σας έχω μιλήσει άλλωστε γι' αυτό στο άλλο μου blog, εδώ... 
Ας μην τα ξαναλέμε. Τώρα πια είναι αρκετά καλύτερα, οπότε προτιμώ να το ξεχάσω σιγά σιγά.
Λοιπόν, για να πάμε στα δικά μας τώρα.
Φαγητά και γλυκά έχω ετοιμάσει πολλά, πάρα πολλά θα έλεγα, αλλά δυστυχώς δεν προλαβαίνω να κάνω αναρτήσεις συχνά με τις δουλείες και τα τρεξίματα. Έχω βγάλει βέβαια φωτογραφίες αλλά στο τέλος θα ξεχάσω τι είχα βάλει μέσα στο κάθε φαγητό. Όπως ξέρετε πια, δεν είμαι και πολύ των σημειώσεων, τα φτιάχνω όπως μου έρχεται κάθε φορά, απ' το μυαλό μου, χαχαχα
Τέλος πάντων... μια και έπιασε σαρακοστή πια, σκέφτηκα να ξεκινήσω με ένα σαρακοστιανό φαγάκι που έφτιαξα πρόσφατα... το πορτοκαλένιο κουνουπιδάκι μου...
Για πάμε...

Υλικά:
1 κουνουπίδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
2-3 κομμάτια φλούδα πορτοκαλιού
1 ολόκληρο πορτοκάλι (το μισό σε φέτες, το μισό σε χυμό)
1 ξυλάκι κανέλα
χυμό ντομάτας
αλάτι 
πιπέρι
λίγο ζάχαρη (στη μύτη του κουταλιού)

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το κουνουπίδι πλυμένο καλά και κομμένο σε φουντίτσες.
Αφού το φέρουμε κι αυτό ελαφρά ένα γύρω, ρίχνουμε τις φλούδες πορτοκαλιού και την κανέλα.
Σωτάρουμε λίγο ακόμα, σε χαμηλή φωτιά να μαραθεί το κουνουπίδι και προσθέτουμε λίγο νεράκι, τον ντοματοχυμό (ή πελτέ), το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη και αφήνουμε να πάρουν βράση.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το χυμό του μισού πορτοκαλιού, ή και λίγο παραπάνω αν θέλουμε και το υπόλοιπο μισό πορτοκάλι σε φέτες, σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά χωρίς να ανακατεύουμε.
Όταν μαλακώσει το κουνουπίδι, σύμφωνα με τα γούστα μας, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για λίγο με ανοιχτό καπάκι ώστε να εξατμιστούν τα πολλά ζουμιά, αν έχει, και να μελώσει το φαγητό.
Το σερβίρουμε ζεστό, χλιαρό ή κρύο... Όπως και να το φάμε είναι πεντανόστιμο!!!
Δεν μυρίζει καθόλου "κουνουπιδίλα", ίσα ίσα έχει ένα υπέροχο άρωμα από το πορτοκάλι και την κανέλα.
Μάλιστα τα παιδιά μου, που δεν τους αρέσει, "υποτίθετε" το κουνουπίδι αυτή την ημέρα την πάτησαν...
Μπήκαν στο σπίτι, γυρίζοντας από το σχολείο και είπαν: "Αααχχχ τι ωραίο φαγητό έφτιαξες σήμερα μαμά? Μοσχομυρίζει όλη η γειτονιά" και όταν τους απάντησα κουνουπίδι, δεν το πίστευαν....
Ήρθαν στην κατσαρόλα και βλέποντάς το φυσικά άρχισαν την γκρίνια...
Τους έδωσα με το ζόρι να δοκιμάσουν και τελικά... έφαγαν ένα πιάτο ο καθένας με τη συνοδεία όμως φέτας και φρέσκου ψωμιού.
Γι' αυτό σας λέω, δοκιμάστε το και δεν θα χάσετε!!!
Αυτά για απόψε...
Σας χαιρετώ, σας στέλνω την αγάπη μου και σας ζητώ για μια ακόμη φορά να με συγχωρήσετε για τις πολύ συχνές απουσίες μου...
Καλό βράδυ σε όλους!!!