Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Παραδοσιακή μαρμελάδα βερύκοκο

Καλησπέρα, Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!!!
Η γειτονιά μας απ' ότι βλέπω έχει αδειάσει και αν κρίνω από τον εαυτό μου, η ζέστη μας έχει κάνει να μην μπορούμε ούτε να γράψουμε...
Εγώ πάντως σήμερα είπα να κάνω μία προσπάθεια να ανεβάσω την μαρμελάδα βερύκοκο γιατί είναι η αγαπημένη μου. Κι όχι τίποτα άλλο, αλλά θα περάσει πάλι ο καιρός και δεν θα μπει αυτή η συνταγή ποτέ στο blog... Από πέρυσι την αναβάλω,χαχα
Λοιπόν μη σας κουράζω άλλο. Τα υλικά απλά...

Υλικά: (για 3 βαζάκια)
1200 γραμ. βερύκοκα (ζυγισμένα αφού τους αφαιρέσουμε τα κουκούτσια)
800 γραμ. ζάχαρη
χυμό 1/2 λεμονιού
1 γεμάτη κουταλιά γλυκόζη

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε, ζυγίζουμε και κόβουμε τα βερύκοκα σε μικρά κομμάτια, περίπου στα 4 ή στα 6 ανάλογα το μέγεθος.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο και ρίχνουμε τη ζάχαρη και το λεμόνι.
Ανακατεύουμε καλά και τα βάζουμε σε χαμηλή φωτιά να λιώσει η ζάχαρη και να βράσουν.
Φυσικά, με ένα μεγάλο κουτάλι, αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
Κάθε τόσο, τα ανακατεύουμε γιατί υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν.
Όταν τα βερύκοκα μαλακώσουν αρκετά και κοντεύουν να δέσουν, παίρνουμε τη ράβδο (mini pimmer) και τα λιώνουμε ελαφρά (όχι τελείως, να υπάρχουν κομματάκια).
Ρίχνουμε τη γλυκόζη και αφήνουμε τη μαρμελάδα να πάρει μια δυο βράσεις ακόμα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε όλο το βράδυ τη μαρμελάδα να κρυώσει και να "σταθεί".
Την άλλη μέρα, την ξαναβάζουμε στη φωτιά και τη δένουμε όσο χρειάζεται.
Δεν προσθέτουμε κανένα άρωμα ή εσάνς. Τα φρούτα, δόξα το Θεό, έχουν αρκετό άρωμα από μόνα τους!!! 
Εγώ τουλάχιστον, προτιμώ την αληθινή τους γέυση και άρωμα...

Ταυτόχρονα αποστειρώνουμε τα βάζα με το γνωστό πλέον σε όλους τρόπο.
Ξεπλένουμε τα βάζα με καυτό νερό και αφού βάλουμε μια καθαρή πετσέτα στη σχάρα του φούρνου (που έχουμε προθερμάνει στους 100 βαθμούς), τα τοποθετούμε ανοιχτά, ανάποδα για 10 λεπτά. Το ίδιο και τα καπάκια τους.
Με μια πετσέτα ή ένα γάντι φούρνου, τα πιάνουμε προσεκτικά γιατί καίνε, τα βάζουμε στον πάγκο και τα γεμίζουμε με την καυτή μαρμελάδα.
Τα κλείνουμε καλά με τα καπάκια τους και τα γυρίζουμε ανάποδα.
Τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν.
Με αυτό τον τρόπο η μαρμελάδα μένει φρέσκια για τουλάχιστον 1 χρόνο.

Κάθε φορά που ανοίγουμε ένα βαζάκι, μας πλημμυρίζει το άρωμα του βερύκοκου. 
Γι' αυτό είναι καλό να γεμίζουμε πολλά, μικρά βαζάκια και όχι ένα μεγάλο. Έτσι έχουμε φρέσκια μαρμελάδα για πιο πολύ καιρό.

Για σκεφτείτε, μέσα στο καταχείμωνο, να ανοίξετε ένα τέτοιο βαζάκι και να γεμίσει η κουζίνα σας άρωμα καλοκαιριού!!!
Θέλουμε τίποτα καλύτερο???

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους και καλά μπάνια!!!

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Σπετζοφάι Πολύχρωμο... βήμα βήμα

Καλοκαιράκι, βεραντούλα και καλή παρέα...
Ουζάκι ή μπυρίτσα κι ένα πολύχρωμο σπετζοφάι για μεζέ!
Τι άλλο θέλουμε για να περάσουμε καλά???

Για πάμε να το φτιάξουμε, είναι πανεύκολο...

Υλικά:(για 6 άτομα)
2 μεγάλα χοιρινά (πικάντικα) λουκάνικα κρεοπωλείου
πολλές πολύχρωμες πιπεριές, στρογγυλές και μακρόστενες
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
φρέσκες ώριμες ντομάτες
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
κόκκινη γλυκιά πάπρικα
λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση:
Πλένουμε τις πιπεριές, τις καθαρίζουμε από τα σπόρια και τις κόβουμε σε μεγάλες φέτες.
Σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι με το κρεμμύδι σε φέτες να ροδίσει ελαφρά...
Προσθέτουμε τις πιπεριές και το σκόρδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να μαραθούν λίγο, όχι πολύ...
Προσθέτουμε τις ντομάτες αφού πρώτα τις κόψουμε σε μικρά κομμάτια, το αλατοπίπερο, την πάπρικα και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν και να πιουν τα υγρά...
Σε ένα άλλο τηγάνι, αντικολλητικό, βάζουμε το λουκάνικο σε ροδέλες και το φέρνουμε λίγο γύρω να ροδίσει και να βγάλει το λίπος του. (Το δικό μας έτυχε και ήταν τελείως άπαχο, πρώτη φορά.)
Το στραγγίζουμε από το λίπος και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τις πιπεριές και τα υπόλοιπα υλικά...
Ακανατεύουμε, αφήνουμε να πάρει μια βράση, να πιει τα υγρά και να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο φαγητό.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά, χλιαρό είναι πιο νόστιμο, και σερβίρουμε σε μερίδες ή σε μεγάλη πιατέλα για μεζεδάκι.
Ταιριάζει τέλεια με δροσερό ελληνικό τζατζίκι, ειδικά αν το φαγητό μας έχει βγει λίγο παραπάνω πικάντικο...
Σβήνει την κάψα που λένε, χαχα
Δοκίμαστε το και θα με θυμηθείτε!!!
Καλό υπόλοιπο Κυριακής να έχετε, καλά να περάσετε και... χαμογελάστε όσο μπορείτε! Μόνο αυτό μας έμεινε...
Πολλά φιλιά

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Μπριζόλες στο φούρνο... καλοκαιρινές

Καλό μήνα κι από δω λοιπόν...
Χτες έστειλα τους άντρες για ψώνια και άφησα στην κρίση τους το μαγείρεμα. Τους είπα να μου φέρουν ότι υλικά θέλουν και εγώ  απλά θα τα μαγείρευα. 
Ήθελα για μια φορά η γυναίκα να αποφύγω τα γνωστά. Πάλι ψάρι θα φάμε, πάλι φασολάκια... και πάει λέγοντας. 
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, δεν γίνεται να τους ικανοποιήσεις όλους. Πολύ δύσκολο, έως ακατόρθωτο...
Τέλος πάντων, όπως μπορείτε να φανταστείτε, (άντρες ήταν τι θα έφερναν) έφεραν μπριζόλες.Τι πρωτότυπο!!! 
Ευτυχώς τουλάχιστον ήταν από σβέρκο, μικρές και μαλακές.( Όσο γι' αυτό, ξέρουν τα καμάρια μου να διαλέγουν.) Φυσικά μόλις τις είδε η μικρή, άρχισε τη γκρίνια. Πάλι μπριζόλες θα φάμε??? (το γνωστό) Όλο τα χατήρια του γιου σου κανεις... και πάει λέγοντας.
Τι να κάνω κι εγώ είπα να τις κάνω λίγο διαφορετικές, πιο φαΐ που λέμε.
Είχα και ωραιότατες πατάτες Νευροκοπίου που είχαμε φέρει απ' τις διακοπές την περασμένη εβδομάδα (εμείς αντί για σουβενίρ από τη Δράμα, φέραμε πατάτες, χαχα) λέω ας τις δοκιμάσω.

Υλικά:
Μπριζόλες χοιρινές από σβέρκο ή παντσέτες
πατάτες σε φέτες
ντομάτες
πιπεριές
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη
ελαιόλαδο
λεμόνι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε στρογγυλές φέτες, τους ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λεμόνι και τις στρώνουμε στο ταψί.
Πάνω τους βάζουμε τις μπριζόλες, πασπαλίζουμε με πιπέρι και ρίγανη (όχι αλάτι και λεμόνι) και τις σκεπάζουμε με φέτες ντομάτας και πιπεριές.
Ρίχνουμε λίγο αλάτι και ρίγανη, (πάνω στις ντομάτες, όχι στο κρέας γιατί σκληραίνει) ελαιόλαδο και ελάχιστο νεράκι και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.
Ψήνουμε περίπου μια ώρα, στους 190 - 200 βαθμούς, ανάλογα το φούρνο. Εγώ προτιμώ με αέρα...
Δεν χρειάζονται γύρισμα, εκτός κι αν τις θέλετε πολύ ξεροψημένες.
Με αυτόν τον τρόπο γίνονται πιο μαλακές.
Όπως θα καταλάβατε, τους φάνηκε "διαφορετικό" φαγητό και το έφαγαν όλοι!
Δεν πρόλαβα ούτε να φωτογραφίσω τα πιάτα... Καλό αυτό, πιστέψτε με...

Καλό βράδυ σε όλους, Καλό Μήνα σας εύχομαι και πάλι και Καλό Σαββατοκύριακο να περάσετε!!!