Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

"Αλανιάρικο" πικάντικο κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο


Καλησπέρα, Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε...
Δεν ξέρω εσάς, εμένα πάντως με πιάνει κάτι το Σαββατοκύριακο και θέλω να φτιάξω οπωσδήποτε μαμαδίστικο φαγητό... Ελληνικό, Κυριακάτικο, Παραδοσιακό...
Ένα από τα πιο αγαπημένα μου πιάτα είναι το κλασσικό κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο. Ειδικά όταν έχω και χωριάτικο κοτόπουλο, η καλύτερή μου.
Τα υλικά λίγο πολύ γνωστά σε όλους γι' αυτό δεν βάζω ποσότητες αφού ούτε κι εγώ τις ξέρω ακριβώς, χαχα
Όλα με το μάτι τα βάζω...

Υλικά:
1 κοτόπουλο ολόκληρο (αν είναι χωριάτικο ακόμα καλύτερα, δεν συγκρίνεται στη γεύση)
πατάτες κομμένες
χυμό λεμονιού
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
μπόλικη ρίγανη
καρίνο (μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο)
μουστάρδα
σκόνη σκόρδου
λίγο νεράκι (αν χρειαστεί...)

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σε ένα μεγάλο ταψί βάζουμε στο κέντρο το κοτόπουλο (αφού το πλύνουμε) και το πασαλείφουμε καλά με όλα τα παραπάνω υλικά.
Τριγύρω ρίχνουμε και τις πατάτες καθαρισμένες και κομμένες και κάνουμε ακριβώς το ίδιο.  Να τυλιχτούν όλες καλά με τα μπαχαρικά, τη μουστάρδα το λεμόνι και το λάδι.
Προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο νεράκι και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.
Το αφήνουμε για περίπου μισή ώρα και το γυρίζουμε να ψηθεί και από την άλλη. Αν θέλουμε χαμηλώνουμε και το φούρνο στους 180 βαθμούς. Όσο πιο χαμηλά ο φούρνος τόσο πιο ωραία ψήνεται το φαγητό...
Κάθε τόσο μπορούμε να περιχύνουμε το κοτόπουλο με λίγο απ' το ζουμάκι του.
Με αυτόν τον τρόπο γίνεται ροδοψημένο απ' έξω και ζουμερό από μέσα...
Αφού συμπληρωθεί περίπου μια ώρα ξαναγυρίζουμε το κοτόπουλο στην αρχική του θέση και ψήνουμε λίγο ακόμα...
Εδώ να πω, πως ο χρόνος ψησίματος διαφέρει από φούρνο σε φούρνο και φυσικά από κρέας σε κρέας.
Για παράδειγμα το αγοραστό κοτόπουλο, του ορνιθοτροφείου, στη μία ώρα έχει σχεδόν ψηθεί, ενώ το σπιτικό, το "αλανιάρικο" που λέμε, αργεί. Αυτό γίνεται γιατί το κρέας στα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής είναι πιο σκληρό... πιστέψτε με όμως, είναι χιλιάδες φορές πιο νόστιμο!!!
Εμένα χρειάστηκε περίπου 2 ώρες να γίνει, ίσως και λίγο ακόμα...
Συνοδέψτε το με μια πολύχρωμη χωριάτικη σαλάτα και φρέσκο ψωμάκι...
Ε, πιείτε και καμιά μπυρίτσα όσο ο καιρός είναι ακόμα ζεστός και όσο φυσικά αντέχει ακόμα η τσέπη μας...
Δεν μας βλέπω για πολύ...
Εννοείτε, η μπύρα σας να είναι Ελληνική!!! Ταιριάζει καλύτερα, σωστά???

Πολλά φιλιά σε όλους και καλό Σαββατοκύριακο να περάσουμε!!!
Ξεκούραστο και Δημιουργικό...

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Μαρμελάδα αχλάδι με αρμπαρόριζα

Καλημέραααααααα...
Αργώ, αλλά δεν μπορείτε να πείτε... δεν σας ξεχνώ!!!
Μόλις βρω ευκαιρία... τσουκ... έρχομαι πάλι κοντά σας...
Την εβδομάδα που μας πέρασε, όπως και πέρσι τέτοια εποχή, μου έφεραν τα αχλάδια από το χωριό. Όπως καταλαβαίνετε ήταν η ώρα να φτιάξω την αγαπημένη μας μαρμελάδα... και όχι μόνο...
Με αυτή την ποικιλία αχλαδιών είχα φτιάξει πέρυσι και το ανάποδο κέικ που σας είχα δείξει εδώ και ήταν απλά ΥΠΕΡΟΧΟ!!! Φυσικά μπορεί να γίνει και με άλλη ποικιλία αχλαδιών, απλά εμείς αυτά είχαμε, αυτά βάλαμε, χαχα...
Για την μαρμελάδα τώρα, χρησιμοποίησα...

Υλικά:
2 1/2 κιλά αχλάδια καθαρισμένα (τα ζύγισα αφού τα καθάρισα)
1 1/2 κιλό ζάχαρη
 χυμό ενός λεμονιού
2 - 3 φλυτζάνια νερό
μερικά φυλλαράκια αρμπαρόριζας

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα αχλάδια σε κυβάκια. Για να μη μαυρίσουν έχουμε βάλει στην κατσαρόλα το νερό και το χυμό λεονιού και τα ρίχνουμε κατευθίαν εκεί.
(Εγώ προσωπικά, είχα δίπλα τη ζυγαρία, είχα κρατήσει απόβαρο από το μπωλ, τα ζύγιζα λίγα λίγα όταν τα καθάριζα και τα έριχνα στην κατσαρόλα. Στο τέλος έκανα τη σούμα και έβαλα την ανάλογη ζάχαρη.)
Όταν τα καθαρίσουμε και τα κόψουμε όλα, ανάβουμε  το μάτι και τα βάζουμε να πάρουν βράση.
 Ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε να λιώσει και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
Αφού είναι αρκετά μαλακά πια, παίρνουμε τη ράβδο και τα λιώνουμε εκεί που είναι, μέσα στην κατσαρόλα.
Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει η μαρμελάδα, όμως τώρα, ανακατεύουμε συχνά μη μας κολλήσει.
 Όταν μοιάζει έτοιμη πια, την κατεβάζουμε απ' τη φωτιά και προσθέτουμε την αρμπαρόριζα.
Την αφήνουμε στην κατσαρόλα μέχρι την άλλη μέρα για να αφήσει το φρούτο ότι νερά έχει...
Την άλλη μέρα την ξαναβάζουμε σε χαμηλή  φωτιά, την βράζουμε λίγο ακόμα να πιεί όλα τα υγρά της, αφαιρούμε την αρμπαρόριζα (αν θέλουμε) και ταυτόχρονα αποστειρώνουμε τα βάζα.
Τον τρόπο αποστείρωσης τον ξέρουμε πια όλοι, όποιος δεν τον θυμάται μπορεί να τον δει εδώ που το είχα ξαναγράψει...
Γεμίζουμε λοιπόν τα ζεστά, αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν...
Αφού κρυώσουν, τα φυλλάμε στο ντουλάπι ή ακόμα καλύτερα στο ψυγείο.
Τα 2 1/2 κιλά καθαρό φρούτο μου έδωσαν αυτά τα 5 βάζα που βλέπεται στη φωτογραφία.
Καλή επιτυχία σε όποιον τη δοκιμάσει και Καλό Κουράγιο σε όλους με όοοοοοολα αυτά που γίνονται καθημερινά στη χώρα μας.
Καλό Μεσημέρι!!!

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Κουνέλι λεμονάτο με πουρέ


Καλησπέρα σε όλους!!!
Τι μου κάνετε??? Βρήκατε τους ρυθμούς σας, συνηθίσατε???
Εμείς πάντως το παλεύουμε και ομολογώ πως κάτι καταφέρνουμε σιγά σιγά...
Θα δείξει...
Μαζί με τους ρυθμούς μας πάντως, ξαναμπήκαμε και στην κουζίνα. Τώρα που άρχισαν τα σχολεία, τα γυμναστήρια, τα φροντιστήρια κ.λ.π. "η ομάδα" ζητάει όλο και περισσότερο φαγητό, δεν φτάνουν τα πρόχειρα σάντουιτς, οι σαλάτες και τα φρούτα... Οπότε ξεκινάμε...
Χτες λοιπόν, γιατί σήμερα νηστεύουμε, τους έφτιαξα το αγαπημένο τους φαγητό. Από μικρά που ήταν το λάτρευαν κι έτσι σκέφτηκα να τους το φτιάξω την πρώτη μέρα που γύρισαν από τα μαθήματα για φέτος... Έτσι για να πάει καλά η χρονιά!

Υλικά:
1 κουνέλι κομμένο σε μερίδες
ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη
το χυμό 2 λεμονιών
λίγο λευκό κρασί (προαιρετικά)
λίγο κορν φλάουρ

για τον πουρέ:
πατάτες (καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους)
αλάτι
γάλα εβαπορέ
βιτάμ 


Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το κρεμμύδι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε και τα κομμάτια από το κουνέλι.
Τα σοτάρουμε να πάρουν χρώμα, προσθέτουμε το αλάτι το πιπέρι και τη ρίγανη και σβήνουμε με το λεμόνι και το κρασί.
Συμπληρώνουμε λίγο νεράκι και αφήνουμε το κουνέλι να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει...

Εν το μεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα, βάζουμε τις πατάτες με νερό (ίσα που να τις σκεπάζει) και λίγο αλάτι και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Όταν μαλακώσουν και έχουν σχεδόν πιει το νερό (αν έχουν πολύ αφαιρούμε λίγο) κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε βιτάμ και γάλα, ανάλογα τα γούστα μας και λιώνουμε με τη ράβδο ή το ειδικό εργαλείο για τον πουρέ ή ακόμα και με το πιρούνι. Όπως αρέσει στον καθένα...

Όταν ετοιμαστεί και το κουνέλι, αν θέλουμε διαλύουμε λίγο κορν φλάουρ σε νεράκι και πήζουμε ελαφρά τη σάλτσα για να στέκεται πιο ωραία πάνω στον πουρέ.
Ο γιος μου πάντως τη θέλει αραιή (και μπόοοοοοολικη) για να βουτάει, χαχα...

Τρώγεται καλύτερα ζεστό ή χλιαρό με αρκετό ψωμάκι. (ξέρω τι σας λέω)

Αυτά για σήμερα...
Καλό απόγευμα σε όλους και Χρόνια Πολλά σε όσους γιορτάζουν, Σταύρους και Σταυρούλες!!!
Πολλά φιλιά

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Καλό Μήνα!!!

Καλό Μήνα, Καλό Φθινόπωρο να έχουμε!!!
Η γειτονιά μας σιγά σιγά γεμίζει και η παρέα ξαναβρίσκεται...
Με το καλό να γυρίσουν τα παιδάκια μας στα σχολεία και όλοι να ξαναβρούμε τους κανονικούς μας ρυθμούς.
Πολλά φιλιά σε όλους.
Καλή αρχή!!!