Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Υγιεινό κέικ με μήλα

Καλημέρα, καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε!!!
Είχα ετοιμάσει φαγάκι για σήμερα, αλλά κάτι δε μου πήγαινε καλά...
Σκεφτόμουν... Να σας αφήσω Σαββατοκύριακο χωρίς γλυκάκι? Δεν το έβρισκα σωστό.
Οπότε κατέληξα να σας κεράσω εποχιακό κεκάκι, υγιεινό, πεντανόστιμο και ένα ακόμα ιδανικό κολατσιό για τα παιδάκια μας... και όχι μόνο...
Από Δευτέρα το φαγάκι.
Πάμε να φτιάξουμε κέικ!!!

Υλικά:
1 πακέτο αλεύρι φαρινάπ, ολικής αλέσεως (την καφέ συσκευασία)
4 αυγά
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη μαύρη ή 2 φλυτζάνια κανονική
1 φλυτζάνι γάλα
2 βανίλιες
1 κουταλάκι κανέλα
3 μήλα Ζαγορίου κομμένα σε κύβους (να υποστηρίζουμε και τα ελληνικά προϊόντα)
2 μεγάλες χούφτες σταφίδες ξανθές

Εκτέλεση:
Βάζουμε στο μίξερ το λάδι, τη ζάχαρη και τα αυγά και τα χτυπάμε καλά.
Προσθέτουμε το γάλα, τις βανίλιες, την κανέλα και το αλεύρι και χτυπάμε λίγο ακόμα να ενσωματωθούν.
Μόλις ανακατευτούν, ρίχνουμε τα μήλα και τις σταφίδες, τα ανακατεύουμε να πάνε παντού και βάζουμε το μείγμα στη φόρμα αφού πριν την έχουμε λαδώσει και αλευρώσει καλά.
Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
Εννοείτε πως κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι για να δούμε αν ψήθηκε...
Όταν είναι έτοιμο τα αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη...
... και αν έχουμε την υπομονή το αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε.
Εμείς υπομονή δεν είχαμε, το κόψαμε πριν την ώρα του...
... και το απολαύσαμε χλιαρό...
Πεντανόστιμο ήταν κι έτσι!
Συνοδεύσαμε το τσαγάκι μας το απόγευμα και ότι έμεινε το πήραν τα παιδιά την άλλη μέρα στο σχολείο.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους, γλυκό και αρωματικό σαν το κέικ που σας κερνάω!!!
Πολλά φιλιά!

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Σταφιδόψωμο - κολατσιό για το σχολείο

Καλησπέρααααααααα!!!
Μέρες τώρα θέλω να κάνω μια ανάρτηση - αφιέρωμα για το κολατσιό των παιδιών μας στο σχολείο και όλο κάτι τυχαίνει και το αναβάλω...
Υπόσχομαι όμως πως θα το κάνω σύντομα, με την πρώτη ευκαιρία, γιατί είναι πολύ σημαντική η διατροφή τους ΚΑΙ στο σχολείο...
Για λόγους υγείας αλλά και οικονομικούς πλέον!

Προς το παρόν πάμε να φτιάξουμε εύκολα και πεντανόστιμα σταφιδόψωμα που είναι ότι πρέπει για τα παιδάκια μας.

Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια μαγιά σκόνη
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλάκια κανέλα
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι χλιαρό γάλα
1 φλυτζάνι χλιαρό νερό
2 κούπες σταφίδες μαύρες (Κορινθιακές)

Εκτέλεση:
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε τα 5 πρώτα υλικά, τα στερεά δηλαδή και τα ανακατώνουμε καλά.
Προσθέτουμε και όλα τα υγρά και αρχίζουμε το ζύμωμα.
Φυσικά μπορούμε να τα βάλουμε και στο ζυμωτήριο και η ζωή μας να γίνει πιο εύκολη...
(Εγώ η τεμπέλα, για να γλιτώσω το πλύσιμο του μίξερ προτίμησα το ζύμωμα με τα χέρια, να κάνω και μπράτσα, χαχα)
Όταν το ζυμάρι είναι σχεδόν έτοιμο, ρίχνουμε και τις σταφίδες.
Εννοείτε πως πάντα πρέπει να έχουμε δίπλα μας λίγο επιπλέον αλεύρι και νερό όταν ζυμώνουμε. Τα αλεύρια όπως ξέρουμε δεν είναι όλα ίδια...
Αφού η ζύμη μας είναι έτοιμη, την αφήνουμε σκεπασμένη με μια υγρή πετσέτα για περίπου μισή ώρα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Έπειτα την πλάθουμε σε ότι σχήματα θέλουμε, τα βάζουμε σε ταψιά αραιά το ένα απ' το άλλο, τα σκεπάζουμε με καθαρές πετσέτες σε ζεστό μέρος και τα αφήνουμε να γίνουν, να φουσκώσουν δηλαδή για να είναι αφράτα.
Αυτό παίρνει περίπου 1 με 1 1/2 ώρα, ανάλογα τη θερμοκρασία του χώρου και τη μαγιά.
Όταν φτάσουν στο επιθυμητό φούσκωμα, τα αλείφουμε με λαδάκι, ή γάλα ή νερό ή ακόμα και κρόκο αυγού και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αρχή δυνατά για 10 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και τα αφήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν...
Αυτή η δοσολογία βγάζει περίπου 2 ταψιά σταφιδόψωμα, γύρω στα 16 κομμάτια αν θυμάμαι καλά, ανάλογα το μέγεθος.
Μόλις τα βγάλετε από το φούρνο σκεπάστε τα με πετσέτες για να παραμείνουν μαλακά και να μην κάνουν σκληρή κόρα.
Φτιάξτε τα απ' το βράδυ για να έχουν τα παιδάκια σας την άλλη μέρα σπιτικό κολατσιό στο σχολείο, καλύτερο απ' του φούρνου ή του κιλικείου και να καμαρώνουν για τη μαμά τους!!!

Μόλις κρυώσουν, μπορείτε να τα βάλετε ένα ένα σε σακουλάκια στην κατάψυξη, να τα βγάζετε το βράδυ και το πρωί να τους τα δίνετε για το σχολείο... παραμένουν φρεσκότατα!!!

Είναι τέλεια να συνοδέψουν τον καφέ, το γάλα ή το τσάι μας, το πρωί και το απόγευμα...
Και φυσικά, όταν ψήνονται όοοοοολο το σπίτι, μην πω και η γειτονιά, μοσχομυρίζει κανέλα!!!
Καλή επιτυχία, Καλά να περνάτε!!!
*φωτο 8/10/2012

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Κεφτέδες "Μπριάμ"

Καλησπέρα, Καλή εβδομάδα να έχουμε!!!
Μπορεί να χειμώνιασε για τα καλά και έξω να βρέχει, εγώ όμως αρνούμαι να διώξω ακόμα το καλοκαίρι...
Και φυσικά όσο ο κήπος μου μου το επιτρέπει θα μαγειρεύω "καλοκαιρινά".
Μάζεψα, μάλλον τα τελευταία λαχανικά του μπαξέ μου, και είπα να τα αξιοποιήσω. Επειδή δεν ήταν πολλά έβαλα και μερικά κεφτεδάκια για συμπλήρωμα.
Ελάτε να σας δείξω...

Υλικά:
(για το μπριάμ)
2 - 3 μεγάλες πατάτες σε φέτες
1/2 κολοκύθι πιτσούνι ή 4-5 κανονικά κολοκύθια
2-3 μελιτζάνες τσακώνικες ή μια μεγάλη φλάσκα
2-3 πιπεριές
2 ντομάτες
2 μεγάλα κρεμμύδια
2-3 σκελίδες σκόρδο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
δυόσμο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη
ελαιόλαδο
λίγο νερό (αν χρειαστεί)

(για τους κεφτέδες)
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 χούφτα φρυγανιά τριμμένη
2 χούφτες κουάκερ (νιφάδες βρώμης)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 ντομάτα ή ακόμα καλύτερα 2-3 ντοματάκια (pommodoro)
1 αυγό
αλάτι
πιπέρι
μαϊντανό
δυόσμο
ρίγανη
λίγο λάδι
λίγο νεράκι

Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε πρώτα τους κεφτέδες για να δέσουν λίγο τα υλικά.
Βάζουμε στο multi ή σ' ένα μπλέντερ το κρεμμύδι, το σκόδρο, τη ντομάτα, το δυόσμο και το μαϊντανό και τα πολτοποιούμε.
Σ' ένα μεγάλο μπωλ ή λεκάνη ρίχνουμε τον κιμά, τα πολτοποιημένα κρεμμύδια κ.λ.π. απ' το multi και όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής και ζυμώνουμε καλά.
Αφήνουμε λίγο στην άκρη να δέσουν.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το μπριάμ.
Βάζουμε στο ταψί όλα τα υλικά σε φέτες ή μπαστουνάκια, ρίχνουμε το λάδι και όλα τα μπαχαρικά - μυριστικά και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.
Πλάθουμε τους κεφτέδες, μεγαλούτσικους, και τους βάζουμε πάνω απ' το μπριάμ.
Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, καταβρέχουμε με λίγο νερό και βάζουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 - 200 βαθμούς. (καλύτερα με αέρα)
Κάθε τόσο γυρίζουμε τους κεφτέδες απ' την άλλη μεριά και ψιλοανακατεύουμε το φαγητό μην κολλήσει. Ελέγχουμε αν θέλει και νεράκι και προσθέτουμε, λίγο λίγο όμως...
Το γύρισμα στους κεφτέδες γίνεται περίπου 3-4 φορές μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Ο καθένας άλλωστε γνωρίζει το φούρνο του. Δεν ψήνουν όλοι το ίδιο...
Σε 1 ώρα περίπου είναι έτοιμο.
Είναι ένα φαγάκι μυρωδάτο, πεντανόστιμο και έχουμε διπλό όφελος...
Γλιτώνουμε το τηγάνι που κάνει κακό στην υγεία μας... και λερώνει, ανάβουμε μία ηλεκτρική συσκευή και καίμε λιγότερο ρεύμα αφού ψήνουμε και τα δύο φαγάκια στο ίδιο ταψί.
2 σε 1 νοικοκυρεμένα, χαχα
Τι λέτε, δεν είναι έξυπνη ιδέα???
Καλή Εβδομάδα να έχουμε όλοι και Καλή Επιτυχία σε όποιον το δοκιμάσει!!!
Πολλά φιλιά

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Μηλόπιτα

Καλημέρα, Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε!!!
Και για να αρχίσει όμορφα το Σαββατοκύριακο μας, τι καλύτερο από μια νόστιμη, εύκολη μηλόπιτα για πρωινό...
Θέλετε να σας κεράσω???
Ελάτε...

Υλικά:
(για τη ζύμη)
2 γεμάτες κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 από ένα κανονικό βιτάμ (περίπου 150 γραμ.)
4 κουταλιές ζάχαρη
1/4 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά μαύρο ρούμι ή κονιάκ
1 1/2 κουταλιά κρύο νερό

(για τη γέμιση)
1 γεμάτη κουταλιά βιτάμ
2-3 κουταλιές ζάχαρη
2-3 μεγάλα μήλα κομμένα σε κύβους
2 χούφτες σταφίδες ξανθές
1 κουταλάκι κανέλα
λίγο σκόνη τζίντζερ
1 κουταλιά μαύρο ρούμι ή κονιάκ

Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μπωλ και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνουν μια μπάλα.
Δε θέλει πολύ ζύμωμα για να είναι η ζύμη τριφτή...
Τη βάζουμε για λίγο στο ψυγείο.

Σε ένα τηγανάκι ή μια πλατιά κατσαρολίτσα βάζουμε το βιτάμ και τη ζάχαρη.
Μόλις λιώσουν ρίχνουμε τα μήλα και όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
Τα ανακατεύουμε για λίγο να εξατμιστούν τα υγρά, να μελώσουν τα μήλα και να δέσει ελαφρά το ελάχιστο σιροπάκι που έχει.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά.

Παίρνουμε τη ζύμη και στρώνουμε τα 2/3 της σε μια ταρτιέρα.
Αν η ταρτιέρα δεν είναι από αυτές που ανοίγουν στο πλάι, στρώνουμε μέσα αντικολλητικό χαρτί φούρνου που να εξέχει γύρω γύρω για να μπορούμε μετά να βγάλουμε τη μηλόπιτα... (εγώ αυτό έκανα)
Στρώνουμε πάνω στη ζύμη τη γέμιση και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ζύμη που κρατήσαμε πριν, αφού πρώτα την ανοίξουμε σε φύλλο.
(Επειδή όμως κολλάει, μπορούμε να ανοίξουμε το φυλλαράκι πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και να το μεταφέρουμε με αυτό στην ταρτιέρα.)
Ενώνουμε τις άκρες της ζύμης και με ένα μαχαίρι κάνουμε τρύπες στην επιφάνεια για να εξατμίζονται τα υγρά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα στους 190 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Την βγάζουμε απ' το φούρνο, την αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί για να μη σπάσει και τη μεταφέρουμε σε μια σχάρα να κρυώσει.
Αφού κρυώσει, τη βάζουμε στην πιατέλα, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα, κόβουμε και απολαμβάνουμε.
Είναι το ιδανικό συνοδευτικό για τον καφέ, το τσάι ή το γάλα μας για ένα Σαββατιάτικο ή Κυριακάτικο πρωινό με όλη την οικογένεια μαζεμένη γύρω απ' το τραπέζι...
Αρέσει σε όλους, μικρούς και μεγάλους, είναι εύκολη, εποχιακή και κυρίως οικονομική... πράγμα πολύ σημαντικό στις μέρες μας!
Ένα γλυκάκι με ελάχιστη ζάχαρη και με υλικά που υπάρχουν πάντα στο σπίτι.
Γιατί είπαμε: " Η φτώχεια θέλει καλοπέραση"

Πολλά φιλιά σε όλους, καλό Σαββατοκύριακο!!!

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Σο-κολασμένο κέικ με μαύρο ρούμι και νες καφέ

Καλησπέρα και καλό υπόλοιπο Κυριακής να έχουμε...

Αχ, πόσο γρήγορα περνάει το Σαββατοκύριακο, δεν το χορταίνω με τίποτα και φαντάζομαι δεν είμαι η μόνη!
Καινούρια εβδομάδα ξεκινάει αύριο και σκέφτηκα να σας γλυκάνω λιγουλάκι, να πάνε κάτω τα φαρμάκια που λέει και ο λαός... Μετά από τόοοοσα που συμβαίνουν στη χώρα μας, και όχι μόνο, ένα γλυκάκι να ξεχαστούμε νομίζω μας είναι απαραίτητο!
Για πάμε...

Υλικά:
2 κουπές ζάχαρη (όχι πολύ γεμάτες)
6 αυγά
1 βιτάμ
400 γραμ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
1 φακελάκι μπέικιν
1 φλυτζάνι γάλα ζεστό
4-5 κουταλιές της σούπας κακάο
1 κουταλιά της σούπας νες καφέ (καφέ στιγμής)
5 κουταλιές της σούπας μαύρο ρούμι

Εκτέλεση:
Χτυπάμε καλά στο μίξερ τα αυγά, τη ζάχαρη και το βιτάμ να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Στο ζεστό γάλα, λιώνουμε τον καφέ και το κακάο και τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με το αλεύρι,  το μπέικιν και το ρούμι.
Χτυπάμε λίγο ακόμα, σε πιο χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι καθαρό.
Μόλις βγάλουμε το κέικ απ' το φούρνο, αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα.
Αν θέλουμε, όταν μισοκρυώσει, φτιάχνουμε λίγο γλάσσο και ρίχνουμε από πάνω. Δεν είναι όμως υποχρεωτικό.
Αν πάντως θέλετε, η συνταγή για το γλάσσο που χρησιμοποίησα είναι αυτή...
Και σκέτο όμως, είναι εξίσου νόστιμο...
Και σε άλλη μία εκδοχή, με σιρόπι σοκολάτας...
Αυτά για σήμερα.
Σας χαιρετώ και σας εύχομαι να έχετε μια γλυκιά εβδομάδα, όσο γίνεται, χωρίς προβλήματα!!!
Πολλά φιλιά.

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Σάλτσα ντομάτας για το χειμώνα

Καλησπέρα και Καλή εβδομάδα να έχουμε!!!
Λίγο πριν τελειώσουν οι ντομάτες, καλό είναι να πάρουμε μερικές γινωμένες και να φτιάξουμε βαζάκια με σάλτσα για να έχουμε όλο το χειμώνα. Όσο ακόμα είναι φτηνές στην αγορά, ποιος ξέρει που θα φτάσουν???
Εγώ προσωπικά, άδειασα τις ντοματιές μου κι από τις τελευταίες ντομάτες για να τις ξεριζώσω πια και να βάλω χειμωνιάτικα κηπευτικά... Δεν έχω βλέπετε πολύ χώρο.
Γίνεται μια σάλτσα πεντανόστιμη και αρωματική, για να φέρνουμε το καλοκαίρι στην καρδιά του χειμώνα με ένα "κλικ"!

Υλικά:
ντομάτες παραγινωμένες
αλάτι
ζάχαρη
ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Πλένουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα να βράσουν.
Προσθέτουμε αλάτι και ζάχαρη, ελάχιστο ελαιόλαδο και αφήνουμε να βράσουν.
Όταν μαλακώσουν αρκετά, τις λιώνουμε καλά (με τη ράβδο) και τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να πιουν όλα τα υγρά τους.
Προσοχή όμως, όταν κοντεύουν να γίνουν, θέλουν ανακάτωμα μην πιάσουν.
Επίσης πιτσιλάνε αρκετά γι' αυτό απομακρύνετε τα κοντινά αντικείμενα...

Παράλληλα, όταν η σάλτσα είναι σχεδόν έτοιμη, αποστειρώνουμε τα βάζα με τον τρόπο που όλοι ξέρουμε... Δείτε εδώ...

Μόλις κατεβάσουμε τη σάλτσα απ' τη φωτιά, γεμίζουμε τα καυτά βάζα αφήνοντας σχεδόν ένα δαχτυλάκι κενό για να το γεμίσουμε με ελαιόλαδο.
Αφού βάλουμε και το ελαιόλαδο, κλείνουμε καλά και γυρίζουμε τα βάζα ανάποδα να κρυώσουν...

Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να έχουμε φρέσκια σάλτσα όλο το χρόνο.
Μπορούμε να τη ζεστάνουμε για λίγο σ' ενα κατσαρολάκι, να την αρωματίσουμε με φρέσκα μυρωδικά ή μπαχαρικά και να τη χρησιμοποιήσουμε σε όλα τα φαγητά.
Είναι ιδανική για μακαρονάδα ή ακόμα και για να φτιάξουμε έναν ντοματοκαγιανά ή αλλιώς στραπατσάδα το χειμώνα, προσθέτοντας μόνο αυγά.
Έχουμε γρήγορο φαγητό σε χρόνο ρεκόρ...

Αυτός είναι ο τρόπος που φτιάχνουμε εδώ και πολλά χρόνια τη σάλτσα για το χειμώνα στο σπίτι μας, απ' τη γιαγιά, στη μαμά, εγώ κ.λ.π...
Τη διατηρούμε σε δροσερό μερός ή ακόμα καλύτερα στο ψυγείο.
Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα της Βίκυς εδώ...
Έχει γράψει ένα άρθρο πολύ ωραίο και πιο "επαγγελματικό" από εμένα.

Καλή εβδομάδα σε όλους, πολλά φιλιά!!!