Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012

Πατατοκεφτέδες

Πατατοκεφτέδες για συνοδευτικό έφτιαξα σήμερα.
Είχαμε βλέπετε φασολάκια για μεσημεριανό και η κόρη μου η μεγάλη παρόλο που τρώει σχεδόν τα πάντα και γενικά είναι καλόβολο παιδί, με τα φασολάκια δεν τα πάει καλά...
Οπότε σκέφτηκα να φτιάξω κάτι ακόμα μήπως και την καλοπιάσω. 
Το αποτέλεσμα??? Έφαγε μόνο πατατοκεφτέδες...

Υλικά:
3 - 4 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες
1 αυγό
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
λίγο φαρινάπ
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αρκετό μαϊντανό ψιλοκομμένο
φρέσκο δυόσμο
κίτρινο τυρί τριμμένο
αλάτι
πιπέρι
λίγη φρυγανιά τριμμένη

επιπλέον φρυγανιά τριμμένη για την κρούστα
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες σε νερό με λίγο αλάτι να μαλακώσουν, όπως όταν τις κάνουμε πουρέ.
Τις στραγγίζουμε απ' το νερό και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και προσθέτουμε ένα ένα όλα τα υλικά.
Προσέχουμε λίγο με το αλεύρι και τη φρυγανιά, ρίχνουμε λίγο λίγο απ' το καθένα να μη σφίξει πολύ το μείγμα, το θέλουμε αφράτο...
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, ρίχνουμε κουταλιές από αυτήν σε ένα πιάτο που το έχουμε γεμίσει προηγουμένως με φρυγανιά.
Κυλάμε τις κουταλιές ζύμης να καλυφτούν με φρυγανιά και τους δίνουμε ένα σχήμα κεφτέ, απαλά απαλά με τα χέρια μας.
Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι με λάδι να κάψει καλά και αρχίζουμε να τηγανίζουμε τα πατατοκεφτεδάκια μας.
Προσοχή, δεν τα γυρίζουμε συνέχεια γιατί μπορεί να χαλάσουν. Αφήνουμε να ψηθεί πρώτα η κάθε μεριά και μετά τα γυρίζουμε.
Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Τα βγάζουμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας να αποροφήσει την περίσσια του λαδιού και... σερβίρουμε!
Ζεστά, κρύα, χλιαρά, όπως και να τα φας, τα κεφτεδάκια μας είναι πεντανόστιμα!
Το τέλειο συνοδευτικό... 
Καλή μας όρεξη!!!

Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012

Κουλουράκια με ελαιόλαδο και κακάο... για το σχολείο

Καλησπέρα σε όλη την παρέα.
Πως πάτε με το φθινόπωρο και τα σχολεία; Συνηθίσατε;;; Εμείς το παλεύουμε ακόμα...   
Η ζέστη βλέπετε... που όρεξη για διάβασμα;
Ας είναι, θα τα καταφέρουμε και φέτος νομίζω φτάνει να έχουμε ΥΓΕΙΑ...

Κουλουράκια έφτιαξα σήμερα. 
Κουλουράκια σοκολατένια, εύκολα, με ελαιόλαδο, κακάο και λίγη ζάχαρη για να είναι πιο υγιεινά. Τα έφτιαξα για να μπορούν τα παιδιά να τα παίρνουν και στο σχολείο. Μαζί με ένα φρουτάκι, (π.χ. μπανάνα ή σταφύλι) είναι ένα τέλειο κολατσιό και σε βγάζει απ' τη δύσκολη θέση... "τι να τους δώσω σήμερα;;; πάλι σάντουιτς;;;"
Υλικά: 
1 πακέτο 500 γραμ. φαρινάπ (σχεδόν όλο)
3-4 κουταλιές γεμάτες κακάο
3/4 κούπας ζάχαρη (ή λίγο παραπάνω)
1 κούπα ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο
2 αυγά
1/2 κούπα γάλα εβαπορέ
1 κουταλάκι μπέικιν

Εκτέλεση:
Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπωλ του μίξερ, με τη σειρά που είναι γραμμένα και τα χτυπάμε με το γάντζο της ζύμης για λίγο, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Δεν θέλει πολύ ζύμωμα...
Βάζουμε τη ζύμη για περίπου 30 λεπτά στο ψυγείο.
Όταν παγώσει τη βάζουμε στον πάγκο και την ξαναζυμώνουμε ελαφρά με τα χέρια με λίγο απ' το αλεύρι που έχουμε κρατήσει.
Πλάθουμε κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε και τα βάζουμε αραιά σ' ένα ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς με αέρα, για 12 περίπου λεπτά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, καλύτερα σε σχάρα, και τα φυλάμε σε βάζο ή τάπερ που κλείνει αεροστεγώς...
Αυτή η δόση βγάζει περίπου 35 - 40 κομμάτια, ανάλογα το μέγεθος. Εμένα έβγαλε 2 γεμάτα ταψιά του φούρνου...
Εννοείτε πως δεν τα δίνουμε όοοολα στα παιδιά, τρώμε κι εμείς κανένα, χαχα... Ταιριάζει ΥΠΕΡΟΧΑ με το καφεδάκι μας...
Ειδικά με τον ελληνικό καφέ, είναι... "όλα τα λεφτά", πραγματική ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!!
Είναι νόστιμα, όχι πολύ γλυκά, τραγανά, τριφτά... και φυσικά αν κάνεις την αρχή, δεν μπορείς να σταματήσεις!!! 
Καλό απόγευμα σε όλους, σας φιλώ γλυκά!!!

Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου 2012

Τάρτα σφολιάτας με ... ό,τι υπάρχει

Καλησπέρα φιλαράκια μου, ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ, και καλώς σας βρίσκω...
Βλέπω πως η γειτονιά μας άρχισε να γεμίζει σιγά σιγά, οι αναρτήσεις όλο και πληθαίνουν και ... "κάθε κατεργαρής, αν δε γύρισε ακόμα, ετοιμάζεται να γυρίσει στον πάγκο του".
Το καλοκαίρι που μας πέρασε, για μένα τουλάχιστον, ήταν πολύ γεμάτο... Είχε απ' όλα!!!
Χαρές, λύπες, καινούριες γνωριμίες, φίλοι απ' τα παλιά, όμορφες εικόνες και πολλά πολλά συναισθήματα.
Για όλα αυτά όμως έχουμε μπροστά μας έναν ολόκληρο χειμώνα  να μιλήσουμε και να τα αναλύσουμε.
Προς το παρόν, ας μαγειρέψουμε... Κάτι εύκολο, με ότι υπάρχει στο ψυγείο μας...

Υλικά:
1 φύλλο σφολιάτας
κέτσαπ
λίγο λάδι
3 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2-3 σκελίδες σκόρδο
φρέσκα μανιτάρια
2 λουκάνικα χωριάτικα σε ροδέλες
τυρί τριμμένο της αρεσκείας σας
2 ντομάτες
αλάτι
πιπέρι
ζάχαρη
ματζουράνα

Εκτέλεση:
Αφού ξεπαγώσει η σφολιάτα την απλώνουμε σε ένα γυάλινο, λαδωμένο πυρέξ, την αλείφουμε με λίγη κέτσαπ και την αφήνουμε στην άκρη.
Σ' ενα αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια με λίγη ζάχαρη μέχρι να καραμελώσουν.
Προσθέτουμε σταδιακά το σκόρδο, τα λουκάνικα, τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι και ματζουράνα τριμμένη και τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίσουν και να καραμελώσουν όλα τα υλικά μας, πίνοντας τα υγρά τους.
Όταν είναι έτοιμα τα αδειάζουμε πάνω στο φύλλο σφολιάτας και πάνω τους ρίχνουμε τριμμένο τυρί.
Πάνω απ' το τυρί βάζουμε φέτες ντομάτας και πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα ματζουράνα.
Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς με αέρα, περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η σφολιάτα.

Φυσικά μπορείτε να την βάλετε και σε στρογγυλή ταρτιέρα ή άλλο ταψάκι. Εγώ όμως προτιμώ γυάλινο, διάφανο πυρέξ γιατί μπορείς καλύτερα να κοιτάξεις και από κάτω αν έχει ψηθεί χωρίς να χρειάζεται να ανασηκώσεις την τάρτα.
Επίσης μπορείτε να την φτιάξετε με ότι υλικά έχετε στο ψυγείο σας, φαντασία να υπάρχει, δεν έχουμε περιορισμό. Γι' αυτό και την ονόμασα έτσι άλλωστε...

Την σερβίρουμε καλύτερα ζεστή και την απολαμβάνουμε με μια παγωμένη, Ελληνική μπυρίτσα, όσο ακόμα μας το επιτρέπει ο καιρός...

Καλή εβδομάδα να έχουμε, καλό μήνα και πάλι, με ΥΓΕΙΑ!!!