Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

Κολοκυθόσουπα βελουτέ

Πριν από μερικές μέρες, έφτασε στα χέρια μου αυτή η υπέροχη, γλυκιά κολοκύθα...
Απ' τον ενθουσιασμό μου, άρχισα αμέσως να ψάχνω τι θα μπορούσα να φτιάξω για να την ευχαριστηθούμε.
Απ' το πολύ όμως ψάξε ψάξε, χάζεψα, πέρασε η ώρα, γύρισαν τα παιδιά απ' το σχολείο και εγώ δεν είχα μαγειρέψει ακόμα τίποτα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ξεχάστηκα και δεν είχα πάει ούτε για ψώνια, οπότε...
Η εύκολη λύση!
Μια γρήγορη σούπα με ότι υπήρχε.
Έκοψα ένα κομμάτι κολοκύθα και...
Υλικά:
(δεν γράφω ποσότητες, προσαρμόστε τη ανάλογα τα άτομα)
γλυκιά κολοκύθα
πατάτες
κρεμμύδια
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
τζίντζερ σκόνη

μπαγιάτικο ψωμί για κρουτόν
σκόνη σκόρδο
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά σε κύβους.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό, ίσα που να τα σκεπάζει.
Προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τζίντζερ και αφήνουμε να μαλακώσουν...
Όταν είναι αρκετά μαλακά, παίρνουμε τη ράβδο και τα λιώνουμε να γίνει ένας ωραίος χυλός.
Σερβίρουμε ζεστή, με φρέσκα κρουτόν ή σκορδόψωμο.
Περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και λίγο έξτρα τζίτζερ. Δίνει υπέροχο άρωμα.
Αν θέλετε περισσότερες φώτο και λεπτομέρειες βήμα βήμα για τη σούπα και τα κρουτόν, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ.
Την έφτιαξα με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, που είχα δείξει παλιότερα...
Καλό μεσημέρι, καλή όρεξη και Καλή Εβδομάδα σε όλους!!!

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012

Μπισκότα βουτύρου με αμύγδαλα και κανέλα

Τι γίνεται όταν ένα καλό βούτυρο συναντά τα αμύγδαλα και την κανέλα???
Μοσχοβολάει όοοοοοοοοοολη η γειτονιά φρεσκοψημένα μπισκότα...

Εύκολα, τραγανά, μυρωδάτα και φυσικά ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ!!!

Υλικά:
180 γραμ. καλό βούτυρο (περίπου 3/4 της κούπας)
70 γραμ. ελαιόλαδο (1/4 της κούπας)
1 κούπα ζάχαρη
1/4 της κούπας μαύρη ζάχαρη
1 βανίλια
1/4 από το κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι κανέλα
2 αυγά
1 κούπα χοντροσπασμένα αμύγδαλα (καθαρισμένα από το φλούδι)
3 κούπες αλεύρι φαρινάπ (που φουσκώνει μόνο του)

ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Βάζουμε στο μπωλ του μίξερ, τα 7 πρώτα υλικά (με τη σειρά που τα έχω γράψει) και τα χτυπάμε καλά να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τα αυγά και μόλις ενσωματωθούν, ρίχνουμε τα αμύγδαλα και το αλεύρι.
Από αυτή τη στιγμή, χτυπάμε ελάχιστα, ίσα να ενωθούν.
Έχουμε λοιπόν μια ζύμη που κολλάει στα χέρια...
Παίρνουμε 2 κουτάλια, ένα μεγάλο και ένα μικρό για να ξεκολλάμε τη ζύμη απ' το μεγάλο (σαν βοηθητικό για να μην πασαλειβόμαστε).
Με το μεγάλο βάζουμε από μια γεμάτη κουταλιά κάθε φορά σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει με  λαδόκολλα και πατάμε ελαφρά να πάρει σχήμα.
Τα βάζουμε αραιά το ένα απ' το άλλο για να μην κολλήσουν μεταξύ τους γιατί απλώνουν λίγο.
Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με λίγη ζάχαρη και τα ψήνουμε 12-14 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς.
Όσο πιο πολύ ροδίσουν, τόσο πιο τραγανά γίνονται. Αν τα προτιμάτε μαλακά, τα ψήνετε λιγότερο.
Μόλις τα βγάλουμε απ' το φούρνο, τα αφήνουμε λίγο να σταθούν για να μη μας σπάσουν και τα βάζουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν.
Αφού κρυώσουν τα φυλάμε σε γυάλα ή σε κάποιο κουτί ή τάπερ που κλείνει αεροστεγώς... Αν μείνει τίποτα βέβαια!
Βγαίνουν 35 μπισκότα περίπου, ανάλογα το μέγεθος που θα τα φτιάξετε.
Συνοδεύουν τέλεια τσάι, καφέ, ζεστή σοκολάτα και φυσικά είναι ένα καλό κολατσιό για τα παιδάκια μας στο σχολείο...

Έχω να πω ότι, μετά από τα τόοοοοσα μπισκότα - cookies που έχω φτιάξει όλα αυτά τα χρόνια, πιστεύω πως αυτά ήταν μακράν τα πιο μοσχομυρωδάτα και νόστιμα.
Ο συνδυασμός, βούτυρο - αμύγδαλο - κανέλα είναι απλά ΑΚΑΤΑΜΑΧΗΤΟΣ!!!

Καλά να περνάτε!!!

Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012

Πένες με σολωμό και φρέσκα μανιτάρια

Καλημέρα, καλή εβδομάδα... έστω και με μια μέρα καθηστέρηση!
Κάτι πολύ απλό, εύκολο, γρήγορο, νόστιμο και υγιεινό έφτιαξα να φάμε σήμερα...
Εγώ χρησιμοποίησα πένες γιατί αυτές είχα στο ντουλάπι. Εννοείτε πως μπορούμε να το φτιάξουμε με οποιοδήποτε ζυμαρικό έχουμε ή μας αρέσει...

Υλικά:
(για 5 μερίδες)
1 πακέτο πένες βρασμένο al dente
4 φιλετάκια (ατομικές μερίδες) σολωμού κατεψυγμένα
5-6 μεγάλα μανιτάρια κομμένα σε χοντρά κομμάτια
1 κρεμμύδι σε φέτες
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
μαϊντανό ψιλοκομμένο
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι.
Κόβουμε το σολωμό σε μεγάλους κύβους και τον ρίχνουμε μαζί με τα κρεμμύδια.
Τον γυρίζουμε πολύ απαλά να σωταριστεί κι αυτός ελαφρά, προσεκτικά όμως να μην τον λιώσουμε.
Παράλληλα σε μια άλλη κατσαρόλα, βράζουμε τις πένες και τις σουρώνουμε ώστε να είναι έτοιμες όταν γίνει ο σολωμός.
Ρίχνουμε τα μανιτάρια στο τηγάνι με το σολωμό, ανακατεύουμε ελάχιστα, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι ώστε να βγάλουν κι αυτά τα υγρά τους (τα μανιτάρια) και να μαλακώσουν, 3-4 λεπτά.
Ανοίγουμε το καπάκι, προσθέτουμε το μαϊντανό και το χυμό λεμονιού και σβήνουμε τη φωτιά.
Παίρνουμε το τηγάνι και το αδειάζουμε όπως είναι καυτό μέσα στην κατσαρόλα με τις πένες. (εννοείτε πως τις έχουμε σουρώσει απ' το νερό)
Προσθέτουμε λίγο ωμό ελαιόλαδο, αλάτι αν χρειάζεται, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε ελαφρά, ή ακόμα καλύτερα κουνάμε την κατσαρόλα για να μην λιώσει ο σολωμός.
Σερβίρουμε όπως είναι ζεστό και φροντίζουμε να έχουν όλα τα πιάτα απ' όλα τα υλικά...
Καλή μας όρεξη!!!