Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Κέικ λεμονιού... από το Λεμονοδάσος!!!

Την αγάπη μου για τα κέικ την έχετε καταλάβει νομίζω, για τα εύκολα επίσης. 
Την αδυναμία μου στα λεμόνια σας την έχω πει; Και ειδικά για τα δικά μας λεμόνια, τα Ποριώτικα, από το γνωστό σε όλους λεμονοδάσος;;; Ε, αυτά τα λεμόνια λοιπόν, δεν έχουν καμία σχέση με όλα τα άλλα λεμόνια της αγοράς, είτε ελληνικά είτε εισαγωγής. Το διαπίστωσα κι εγώ η ίδια φέτος το καλοκαίρι στο μαγαζί. 
Μέσα στο φουλ της δουλειάς, Αύγουστο μήνα, τότε που τα λεμόνια έτσι κι αλλιώς σπανίζουν, κάνω έτσι στο ψυγείο, τίποτα. Βγαίνω στον κήπο, ούτε ίχνος. Πάω στο περιβόλι, ούτε εκεί. Τα είχα εξαφανίσει όλα... Τι κάνουμε τέτοια ώρα, λίγο πριν ανοίξουμε; Πάμε στο πλησιέστερο σούπερ μάρκετ και παίρνουμε ότι έχει. Σιγά μην είχε ντόπια. Πήρα τέλος πάντων αυτά που είχε, ωραιότατα εξωτερικά, γυαλιστερά γυαλιστερά δεν λέω, αλλά όταν τα έκοψα, καμία σχέση. Δε μύριζε λεμόνι, δεν είχε αυτά τα έλαια που αφήνει το δικό μας μόνο που το αγγίζουμε, δεν είχε γεύση, δεν είχε ένταση, δεν είχε τίποτα... Ήταν απλά κάτι κίτρινο που έμοιαζε με λεμόνι...
Προς γνώση και συμμόρφωση λοιπόν. Από εδώ και στο εξής, έβαλα μυαλό και παρόλο που δόξα το Θεό λεμονιές έχουμε άφθονες, τις τσεκάρω πότε πότε γιατί και αυτά κάποια στιγμή τελειώνουν. Ας είναι καλά όμως το αγαπημένο μας Λεμονοδάσος και γενικά η περιοχή της Τροιζηνίας που δεν θα μας αφήσει έτσι... 
Ας πάμε όμως τώρα να φτιάξουμε ένα νόστιμο, αρωματικό, εύκολο κέικ, "ύμνο" στο λατρεμένο μας λεμονάκι!!!

Υλικά:
1/2 φλυτζάνι βούτυρο (125 γρμ.)
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 και 3/4 φλυτζ. ζάχαρη
ξύσμα και χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
1 φλυτζ. γάλα
6 αυγά
λίγο αλάτι
1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

(για το σιρόπι)
1 φλυτζάνι νερό
2 γεμάτες κουταλιές ζάχαρη
χυμό από 1 λεμόνι

(για το γλάσσο)
χυμό από 1 λεμόνι
άχνη ζάχαρη (όσο πάρει)

Εκτέλεση:
Λιώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε σε ένα μπωλ μαζί με το ελαιόλαδο, και τη ζάχαρη.
Τα ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη να ενσωματωθούν και προσθέτουμε τα αυγά με το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. 
Ανακατεύουμε επίσης καλά και ρίχνουμε εναλλάξ γάλα και αλεύρι, καλύτερα σε δύο δόσεις και λίγο αλατάκι. 
Τα δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη μας για λίγο, μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά και να μην έχει σβολάκια από το αλεύρι.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα καλά, την αλευρώνουμε και ρίχνουμε μέσα το μείγμα του κέικ...
Βάζουμε το κέικ στο φούρνο, που τον έχουμε προηγουμένως προθερμάνει στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για 40 περίπου λεπτά , με αέρα... Αν δεν έχετε αερόθερμο δεν πειράζει, απλά θα το ψήσετε για πιο πολύ ώρα. Έτσι κι αλλιώς κάνουμε πάντα το τέστ με το μαχαίρι. (να βγαίνει καθαρό)
Εν τω μεταξύ, όσο ψήνεται το κέικ, εμείς ετοιμάζουμε σε ένα μπρίκι ένα πολύ ελαφρύ σιρόπι με τα παραπάνω υλικά, βράζοντάς τα για 2 περίπου λεπτά απ' την ώρα που θα πάρει βράση και λιώσει η ζάχαρη.
Το αφήνουμε στην άκρη...
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, με ένα κουτάλι, ρίχνουμε τρεις τέσσερις κουταλιές σιρόπι εδώ κι εκεί.
Το αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα. Σιγά σιγά ρίχνουμε και το υπόλοιπο σιροπάκι και αφήνουμε το κέικ στην άκρη να κρυώσει.
 Αφού κρυώσει καλά, φτιάχνουμε ένα ελαφρύ γλάσσο, βάζοντας το χυμό λεμονιού σε ένα μπωλ και σιγά σιγά προσθέτουμε άχνη ζάχαρη ανακατεύοντας μέχρι να πετύχουμε τη ρευστότητα που θέλουμε.
Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το γλάσσο πάνω στο κέικ και στολίζουμε, αν θέλουμε, με ξύσμα από φρέσκο λεμόνι.
Απολαμβάνουμε το κέικ μας συνοδεύοντας τον καφέ ή το τσάι μας, για πρωινό ή απογευματινό ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή της μέρας... 
ΠΡΟΣΟΧΗ μόνο ένα πράγμα... Είναι πολύ αρωματικό και άκρως εθιστικό!!! 
Καλό Σαββατοκύριακο!!!

4 σχόλια:

  1. Λοιπόν, πήρα καινούργια φόρμα για κέικ και θέλω πώς και πώς να την εγκαινιάσω! Μου έδωσες την καλύτερη ιδέα! Λατρεύω κι εγώ τα λεμόνια, ειδικά αυτά που κάνουν οι λεμονιές μας στη Λευκάδα που είναι όλο άρωμα και χυμό! Φιλάκια πολλά και καλά μαγειρέματα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωω με γεια την καινούρια φόρμα!!! Εννοείται πως ένα κέικ λεμονιού είναι ότι πρέπει για να την εγκαινιάσεις. Σούπερ αρωματικό και στην καλύτερη εποχή τα λεμονάκια μας. Φιλάκια πολλά, καλό Σαββατόβραδο Ευγενία μου!!!

      Διαγραφή
  2. Οτι έχει λεμόνι το λατρεύω.
    Φανταστικό κέικ Χρύσα μου. Αμα είναι καλά τα λεμόνια δίνουν απίστευτη γεύση.

    Ωραία που ξανα γράφεις εδώ ;)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα αγαπημένη μου Μαριον, πολύ χαίρομαι που σας ξαναβρίσκω! Θα προσπαθήσω να γράφω όσο πιο συχνά γίνεται, το υπόσχομαι!!!
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή