Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Κυδώνι, γλυκό του κουταλιού

Ξέρω πως δεν είναι πλέον η εποχή τους, δύσκολα τα βρίσκεις πια στην αγορά, όμως τα δικά μου τώρα επιτέλεσαν το σκοπό τους που δεν ήταν άλλος από διακοσμητικός... Αφού ξεστόλισα λοιπόν το σπίτι και τα κυδώνια βρίσκονταν ακόμα σε άριστη κατάσταση γιατί τα είχα αγοράσει πολύ άγουρα, είπα να τα εκμεταλλεύτω και να φτιάξω το παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού που ταιριάζει απίστευτα με το γιαούρτι. Οι ποσότητες που δίνω είναι απλά με όσα κυδώνια είχα εγώ στο σπίτι. Εσείς φτιάχνετε όσα θέλετε...
Υλικά:
7 μέτρια κυδώνια
(ακαθάριστα ήταν 1800γρμ. ενώ καθαρισμένα έμειναν 1100γρμ.)
7 κούπες νερό
χυμό 1 μεγάλου λεμονιού
1 κιλό ζάχαρη

αμύγδαλα ασπρισμένα (προαιρετικά)
3-4 κλαράκια αρμπαρόριζα
1 κουταλιά γλυκόζη

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με το χυμό λεμονιού και καθαρίζοντας και ψιλοκόβοντας τα κυδώνια τα ρίχνουμε κατευθείαν μέσα στο νερό με το λεμόνι για να μη μαυρίσουν.
Μόλις τα ψιλοκόψουμε όλα, βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε για λίγο, περίπου 5  λεπτά, για να μαλακώσουν ελαφρά τα φρούτα μας.
Αφού μαλακώσουν λίγο, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να λιώσει.
Όταν λιώσει, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό μέχρι την άλλη μέρα.
Την άλλη μέρα πιά, ξαναβάζουμε το γλυκό στη φωτιά και μόλις πάρει βράση, το χαμηλώνουμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να δέσει.
Λίγο πριν είναι έτοιμο, προσθέτουμε τα αμύγδαλα (αν θέλουμε τα καβουρδίζουμε κιόλας λίγο), την αρμπαρόριζα και τη γλυκόζη και βράζουμε λίγο ακόμα μέχρι να δέσει καλά.
Παράλληλα αποστειρώνουμε και μερικά βάζα με το γνωστό τρόπο (10 λεπτά στους 100 βαθμούς στο φούρνο), ώστε να είναι έτοιμα μόλις βγει το γλυκό.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο να πέσει ο βρασμός και γεμίζουμε τα βάζα που έχουμε αποστειρώσει, προσεκτικά να μην καούμε.
Κλείνουμε καλά με τα καπάκια τους και αναποδογυρίζουμε τα βάζα με το γλυκό μέχρι να κρυώσουν.
Με αυτόν τον τρόπο σφραγίζουν καλά και μπορούν να διατηρηθούν για πολύ καιρό, εκτός ψυγείου. Στο ψυγείο θα τα βάλουμε (προαιρετικά) μόνο όταν τα ανοίξουμε...
Είναι πολύ αρωματικό γλυκό, συνοδεύει τέλεια το γιαούρτι, μια πιατέλα με τυριά, τον απογευματινό μας καφέ, γίνεται απίθανη πάστα φλώρα και φυσικά απολαμβάνεται και μόνο του, με ένα ποτήρι δροσερό νεράκι.
Καλή μέρα σε όλους!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου