Η φακή είναι ένα ψυχανθές, ετήσιο φυτό και υπάρχει σε πολλές ποικιλίες, με διαφορετικό μέγεθος ή χρώμα.
Είναι γνωστή από τα αρχαιότατα χρόνια, πριν από το 2000 π.Χ. στην Αρχαία Αίγυπτο, στη Ρώμη και στην Ελλάδα αφού καλλιεργείται εύκολα και προσαρμόζεται σε πολλούς κλιματικούς τύπους.
Αν και παρεξηγημένο σαν το φαγητό των φτωχών, είναι από τα σημαντικότερα όσπρια για τη διατροφή μας, αφού έχει μεγάλη θρεπτική αξία.
Είναι πλούσια σε σίδηρο, φώσφορο, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και βιταμίνη Β.
Τρώγεται κυρίως βραστή σαν σούπα, τελευταία όμως χρησιμοποιείται και σε σαλάτες ή σαν γαρνιτούρα σε διάφορα πιάτα....
Αν θέλετε σημειώστε και τα υλικά και τον τρόπο για την πιο εύκολη, νόστιμη και χυλωμένη φακή σούπα που φάγατε ποτέ...
Υλικά:(για 4-5 άτομα)
250γρ. φακές (μισό σακουλάκι γιατί φτουράει κιόλας)
λίγο ελαιόλαδο
περίπου 200 γραμ. ντοματοχυμό
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 φύλλα δάφνης
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
πάπρικα γλυκιά
ξύδι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές.
Τις βάζουμε στη χύτρα με νερό που να τις σκεπάζει καλά, και λίγο παραπάνω, και ρίχνουμε όλα τα υλικά.
Κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε από την ώρα που θα σφυρίξει, 15 λεπτά.
Ανοίγουμε το καπάκι, την ανακατεύουμε και την αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμα, 2-3 λεπτά, με ανοιχτό καπάκι.
Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο ξίδι ή ακόμα καλύτερα να προσθέσει ο καθένας στο πιάτο του όσο θέλει...
Συνοδέψτε τη με σαρδελίτσες, ελιές, καβουρδισμένο ζεστό ψωμί, φρέσκο λάδι και κρεμμύδι ωμό ή ακόμα και με πατάτες τηγανιτές... ταιριάζουν πολύ!
Πραγματικά είναι οι πιο νόστιμες φακές, χωρίς υπερβολές...
Τα παιδιά μου τις τρώνε από μωρά, τις λατρεύουν και μαζί μας έμαθαν να τις τρώνε και πολλοί φίλοι τους.
Πολλές μαμάδες έκαναν παράπονα πως τα παιδιά τους δεν τρώνε όσπρια...
Τα δοκίμασαν στο σπίτι μου, όταν έτυχε να παίζουν με τα παιδιά μου και από τότε έγινε το αγαπημένο τους φαγητό...
Χωρίς να το παινευτώ, έχω πει τον τρόπο και την πολύ απλή αυτή συνταγή, που λίγο πολύ όλοι ξέρουμε..... δεν ξέρω πόσες φορές... έχω χάσει το μέτρημα...
Οι φίλες μου πάντως με ευχαριστούν καθημερινά...
Είναι γνωστή από τα αρχαιότατα χρόνια, πριν από το 2000 π.Χ. στην Αρχαία Αίγυπτο, στη Ρώμη και στην Ελλάδα αφού καλλιεργείται εύκολα και προσαρμόζεται σε πολλούς κλιματικούς τύπους.
Αν και παρεξηγημένο σαν το φαγητό των φτωχών, είναι από τα σημαντικότερα όσπρια για τη διατροφή μας, αφού έχει μεγάλη θρεπτική αξία.
Είναι πλούσια σε σίδηρο, φώσφορο, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και βιταμίνη Β.
Τρώγεται κυρίως βραστή σαν σούπα, τελευταία όμως χρησιμοποιείται και σε σαλάτες ή σαν γαρνιτούρα σε διάφορα πιάτα....
Αν θέλετε σημειώστε και τα υλικά και τον τρόπο για την πιο εύκολη, νόστιμη και χυλωμένη φακή σούπα που φάγατε ποτέ...
Υλικά:(για 4-5 άτομα)
250γρ. φακές (μισό σακουλάκι γιατί φτουράει κιόλας)
λίγο ελαιόλαδο
περίπου 200 γραμ. ντοματοχυμό
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 φύλλα δάφνης
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
πάπρικα γλυκιά
ξύδι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές.
Τις βάζουμε στη χύτρα με νερό που να τις σκεπάζει καλά, και λίγο παραπάνω, και ρίχνουμε όλα τα υλικά.
Κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε από την ώρα που θα σφυρίξει, 15 λεπτά.
Ανοίγουμε το καπάκι, την ανακατεύουμε και την αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμα, 2-3 λεπτά, με ανοιχτό καπάκι.
Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο ξίδι ή ακόμα καλύτερα να προσθέσει ο καθένας στο πιάτο του όσο θέλει...
Συνοδέψτε τη με σαρδελίτσες, ελιές, καβουρδισμένο ζεστό ψωμί, φρέσκο λάδι και κρεμμύδι ωμό ή ακόμα και με πατάτες τηγανιτές... ταιριάζουν πολύ!
Πραγματικά είναι οι πιο νόστιμες φακές, χωρίς υπερβολές...
Τα παιδιά μου τις τρώνε από μωρά, τις λατρεύουν και μαζί μας έμαθαν να τις τρώνε και πολλοί φίλοι τους.
Πολλές μαμάδες έκαναν παράπονα πως τα παιδιά τους δεν τρώνε όσπρια...
Τα δοκίμασαν στο σπίτι μου, όταν έτυχε να παίζουν με τα παιδιά μου και από τότε έγινε το αγαπημένο τους φαγητό...
Χωρίς να το παινευτώ, έχω πει τον τρόπο και την πολύ απλή αυτή συνταγή, που λίγο πολύ όλοι ξέρουμε..... δεν ξέρω πόσες φορές... έχω χάσει το μέτρημα...
Οι φίλες μου πάντως με ευχαριστούν καθημερινά...
Καλημέρα, να συμπληρώσω κι εγώ ότι για να απορροφηθεί από τον οργανισμό μας ο σίδηρος που περιέχουν οι φακές απαραίτητη προϋπόθεση η κατανάλωση μαζί τους κάποιας πράσινης σαλάτας ιδιαίτερα ωμής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ
Συμφωνώ απολύτως Ξανθή μου, παράλειψη μου που δεν το έγραψα... Αλλά γι' αυτό είναι οι φίλες, να συμπληρώνει και να βοηθάει η μία την άλλη... Ευχαριστούμε, Καλό Σαββατοκύριακο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήSuper! Aγαπημένο όσπριο οι φακές:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣχετικά με την απορρόφηση σιδήρου, καλός συνδυασμός τροφίμων, για αυξημένη απορρόφηση, είναι αυτών που περιέχουν αιμικό σίδηρο με αυτών που περιέχουν μη αιμικό, π.χ. κρέας (αιμικό) με λαχανικά (μη αιμικό). Τα λαχανικά και τα φρέσκα φρούτα περιέχουν βιταμίνη C, η οποία βοηθά την απορρόφηση και καλό είναι να συνοδεύουν τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο. Θα επανέρθω με ανάρτηση στο blog μου :)
Προς το παρόν, πηγαίνω για κουζινοtherapy!:)
Καλή μας όρεξη!
Αγαπημένο φαγάκι !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Καλησπέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρασα μια βόλτα από το blog της φίλης μου της Λίλας και είδα το σχόλιο σου και έτσι είπα να σου κάνω μια επίσκεψη. Συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις για τις φακές και είναι το αγαπημένο μου όσπριο, αυτό που δεν τους βάζω είναι η ρίγανη και η πάπρικα και λέω να δοκιμάσω να δω τι γεύση θα δώσουν.
Επίσης μου άρεσε η συνταγή με τα μαλακά cookies!!!
αγαπημενο οσπριο τον παιδιων, οποτε και ολης της οικογενειας. εμεις τριβουμε και ενα καροτακι μεσα. για καλυτερη απορρόφηση του σιδήρου θελει απλος βιταμινι C. θα ειναι σε σαλατα, ελιες, παστα, εσεις ξερετε. περι ορεξεως που λενε...
ΑπάντησηΔιαγραφήCibuseta ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες, θα περιμένουμε και τις λεπτομέρειες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερινάκι καλωσόρισες... Πολύ χαίρομαι που σε βρήκα (ή άλλον που με βρήκες), έχουμε τα ίδια γούστα απ' ότι καταλαβαίνω!!!
Να τις δοκιμάσεις με τη ρίγανη και την πάπρικα, είναι πολύ πιο πικάντικες...
Αστεράκι μου Φιλάκια πολλά...
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!!!
Γεια σου Ελευθερία μου, καλή ιδέα το καροτάκι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!!!
τελειες οι φακες με μπολικο ξυδακι και ελιες...και ειναι οντως πολυ δυναμωτικες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήUMMM Good shots!! Amazing blog!!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://balapertotarreu.blogspot.com
Frank
Καλημέρα pansofix... Έρχομαι για γλυκάκι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήHello Frank, welcome to my place!!!
You leave in my favorite country with my favorite football team!!! Have a good day!!!