Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Κέικ με πολτό πορτοκαλιού και τριμμένη σοκολάτα

Υπάρχει κάποιος που δεν του αρέσει ο συνδυασμός πορτοκάλι - σοκολάτα;;; Ελάχιστοι ίσως...
Και μια που τα πορτοκάλια είναι τώρα στην καλύτερή τους εποχή, προσπαθούμε να τα αξιοποιούμε καθημερινά στην κουζίνα μας. Έτσι λοιπόν σήμερα, φτιάξαμε με τη μικρή μου, ένα κέικ με τριμμένη σοκολάτα και 1 ολόκληρο πορτοκάλι (όπως έχω κάνει στην πορτοκαλόπιτα, εδώ)  για να πάρουν μαζί τους αύριο στο σχολείο. 
Ζουμερό και από άρωμα, τι να σας πω... Απλά, "δεν υπάρχει", που λένε και τα παιδιά...

Υλικά:
6 αυγά
2 φλυτζάνια ζάχαρη
1 βιτάμ ή βούτυρο (250γραμ.)
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1 ολόκληρο πορτοκάλι πολτοποιημένο στο multi (χωρίς τα κουκούτσια και τα χοντρά μέρη)
1 φλυτζάνι γάλα
2 κουταλιές κονιάκ
1 "τσιμπιά" μαγειρική σόδα
1 "τσιμπιά" κανέλα
120 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη στο multi
1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (500 γραμ.)

Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
Ρίχνουμε το βιτάμ και το ξύσμα και συνεχίζουμε το χτύπημα, να χτυπηθούν και να αφρατέψουν καλά.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός απ' το αλεύρι. 
Χτυπάμε λίγο να ενσωματωθούν και τέλος ρίχνουμε και το αλεύρι.
Χτυπάμε ελάχιστα ακόμη, ίσα να ενσωματωθεί κι αυτό στο μείγμα και βάζουμε σε βουτυρωμένη - αλευρωμένη φόρμα ή ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά με 1 ώρα, ανάλογα το φούρνο.
Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι να δούμε αν είναι έτοιμο (να βγαίνει καθαρό) και βγάζουμε απ' το φούρνο.
Αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε.
Μόλις κρυώσει ελαφρά φτιάχνουμε ένα γλάσσο πορτοκαλιού (χυμός και άχνη ζάχαρη) και αλείφουμε. Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με λίγη τριμμένη κουβερτούρα και ξύσμα πορτοκαλιού.
Αν δε θέλουμε γλάσσο, πασπαλίζουμε απλά με άχνη ζάχαρη ή αλείφουμε με λιωμένη κουβερτούρα.
Είναι θέμα γούστου...
 Καλή επιτυχία και καλή εβδομάδα!!!

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Λουκουμάδες με μερέντα και μπισκότα

Καλή χρονιά λοιπόν κι από μένα σε όλους, με Υγεία πάνω απ' όλα!!! Όλα τα άλλα γίνονται...

Για να αρχίσουμε γλυκά το χρόνο σκέφτηκα να σας κεράσω κάτι πολύ εύκολο, γρήγορο και γνωστό σε όλα τα ελληνικά σπιτιά. Τι άλλο; Λουκουμάδες... Με τη διαφορά όμως, πως αντι για μέλι, κανέλα και καρύδια βάλαμε μερέντα και τριμμένα μπισκότα. Ότι και να σας πω είναι λίγο... ΚΟΛΑΣΗ!!!

Υλικά:
2 φλυτζάνια γάλα εβαπορέ χλιαρό αραιωμένο (σύμφωνα με τις οδηγίες)
2 φακελάκια μαγιά σε σκόνη
2 κουταλάκια ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
8 κουταλάκια λάδι
3 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

σπορέλαιο για το τηγάνισμα

1/2 βαζάκι μερέντα
2-3 χοντροσπασμένα μπισκότα (π.χ. πτι μπερ)

Εκτέλεση:
Βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπωλ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γάλα και το λάδι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός, χωρίς σβόλους.
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς, σκεπάζουμε το μπωλ με το χυλό με μεμβράνη και το βάζουμε να φουσκώσει για 50 λεπτά περίπου.
Στα 30 λεπτά σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το μπωλ για ακόμα 20 λεπτά περίπου. Το βλέπουμε με το μάτι χωρίς να ανοίγουμε το φούρνο. (θα δούμε να έχει κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια)
Όταν ο χυλός είναι έτοιμος, βάζουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα να κάψει καλά. (χρειαζόμαστε αρκετό λάδι) 
Βουτάμε το χέρι μας μέσα στο χυλό και πατώντας τη ζύμη μέσα στη χούφτα μας κόβουμε μ' ένα κουτάλι μια μικρή ποσότητα κάθε φορά. Ρίχνουμε στο λάδι, βουτάμε το κουτάλι στο νερό και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία όσες φορές χρειαστεί.
Με μια τρυπητή κουτάλα, πιέζουμε τους λουκουμάδες ώστε να καλύπτονται από το λάδι για να τηγανιστούν ομοιόμορφα.
Τους βγάζουμε απ' το τηγάνι, τους αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα ή χαρτί κουζίνας να φύγουν τα περιττά λάδια, τους βάζουμε σε πιατέλα και τους περιχύνουμε με τη μερέντα αφού πρώτα τη ζεστάνουμε ελαφρά να λιώσει σε μπαιν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα μπισκότα και... απολαμβάνουμε!!!

Καλή μας όρεξη!!!