Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011

Πορτοκαλένιο κουνουπίδι

Καλησπέρα, καλησπέρα, καλησπέρα... φιλαράκια μου!!!
Μου λείψατεεεεεεεεεεεεεε...
Αυτόν τον καιρό μου έχουν συμβεί αρκετά πράγματα που με έφεραν πίσω στα σχέδιά μου με πιο σημαντικό... το πόδι του άντρα μου... Σας έχω μιλήσει άλλωστε γι' αυτό στο άλλο μου blog, εδώ... 
Ας μην τα ξαναλέμε. Τώρα πια είναι αρκετά καλύτερα, οπότε προτιμώ να το ξεχάσω σιγά σιγά.
Λοιπόν, για να πάμε στα δικά μας τώρα.
Φαγητά και γλυκά έχω ετοιμάσει πολλά, πάρα πολλά θα έλεγα, αλλά δυστυχώς δεν προλαβαίνω να κάνω αναρτήσεις συχνά με τις δουλείες και τα τρεξίματα. Έχω βγάλει βέβαια φωτογραφίες αλλά στο τέλος θα ξεχάσω τι είχα βάλει μέσα στο κάθε φαγητό. Όπως ξέρετε πια, δεν είμαι και πολύ των σημειώσεων, τα φτιάχνω όπως μου έρχεται κάθε φορά, απ' το μυαλό μου, χαχαχα
Τέλος πάντων... μια και έπιασε σαρακοστή πια, σκέφτηκα να ξεκινήσω με ένα σαρακοστιανό φαγάκι που έφτιαξα πρόσφατα... το πορτοκαλένιο κουνουπιδάκι μου...
Για πάμε...

Υλικά:
1 κουνουπίδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
2-3 κομμάτια φλούδα πορτοκαλιού
1 ολόκληρο πορτοκάλι (το μισό σε φέτες, το μισό σε χυμό)
1 ξυλάκι κανέλα
χυμό ντομάτας
αλάτι 
πιπέρι
λίγο ζάχαρη (στη μύτη του κουταλιού)

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το κουνουπίδι πλυμένο καλά και κομμένο σε φουντίτσες.
Αφού το φέρουμε κι αυτό ελαφρά ένα γύρω, ρίχνουμε τις φλούδες πορτοκαλιού και την κανέλα.
Σωτάρουμε λίγο ακόμα, σε χαμηλή φωτιά να μαραθεί το κουνουπίδι και προσθέτουμε λίγο νεράκι, τον ντοματοχυμό (ή πελτέ), το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη και αφήνουμε να πάρουν βράση.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το χυμό του μισού πορτοκαλιού, ή και λίγο παραπάνω αν θέλουμε και το υπόλοιπο μισό πορτοκάλι σε φέτες, σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά χωρίς να ανακατεύουμε.
Όταν μαλακώσει το κουνουπίδι, σύμφωνα με τα γούστα μας, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για λίγο με ανοιχτό καπάκι ώστε να εξατμιστούν τα πολλά ζουμιά, αν έχει, και να μελώσει το φαγητό.
Το σερβίρουμε ζεστό, χλιαρό ή κρύο... Όπως και να το φάμε είναι πεντανόστιμο!!!
Δεν μυρίζει καθόλου "κουνουπιδίλα", ίσα ίσα έχει ένα υπέροχο άρωμα από το πορτοκάλι και την κανέλα.
Μάλιστα τα παιδιά μου, που δεν τους αρέσει, "υποτίθετε" το κουνουπίδι αυτή την ημέρα την πάτησαν...
Μπήκαν στο σπίτι, γυρίζοντας από το σχολείο και είπαν: "Αααχχχ τι ωραίο φαγητό έφτιαξες σήμερα μαμά? Μοσχομυρίζει όλη η γειτονιά" και όταν τους απάντησα κουνουπίδι, δεν το πίστευαν....
Ήρθαν στην κατσαρόλα και βλέποντάς το φυσικά άρχισαν την γκρίνια...
Τους έδωσα με το ζόρι να δοκιμάσουν και τελικά... έφαγαν ένα πιάτο ο καθένας με τη συνοδεία όμως φέτας και φρέσκου ψωμιού.
Γι' αυτό σας λέω, δοκιμάστε το και δεν θα χάσετε!!!
Αυτά για απόψε...
Σας χαιρετώ, σας στέλνω την αγάπη μου και σας ζητώ για μια ακόμη φορά να με συγχωρήσετε για τις πολύ συχνές απουσίες μου...
Καλό βράδυ σε όλους!!!

9 σχόλια:

  1. Εμένα μου αρέσει πολύ το κουνουπιδάκι, οπότε δεν θα είχα αντίρρηση να το φάω και μυρωδάτο!!!
    Καλό βράδυ και καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρύσα μας έλειψες!!ελπίζω να πάνε όλα καλά αυτά που έχουν σχέση με την υγεία ιδιαίτερα κι όλα τα άλλα θα φτιάξουν.
    Το κουνουπίδι το κάνω κι εγώ αλλά χωρίς κανέλα και πορτοκάλι έχω και δύσκολους!!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρύσα μου,τέλος καλό,όλα καλά και σύντομα όλα καλύτερα...
    το κουνουπίδι το τσακίζουμε γενικώς και η δική σου η πρόταση με προκαλεί να τη δοκιμάσω...
    καλό Σ/Κ να έχεις..-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. θα το δοκιμασω σιγουρα,αν ειναι να μη μυριζει και το σπιτι,θα το καθιερωσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το δικό μου σύστημα ακολουθείς και εσύ με τις δοκιμές...και εγώ επιμένω να δοκιμάσουν κάτι και μετά αναλόγως τα γούστα τους και τα κέφια τους...
    Ιδιαίτερο και επειδή είμαι πολύ περίεργη, θα το φτιάξω οπωσδήποτε!
    Σιδερένιος ο άντρας σου!
    Καλή εβδομάδα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άμ, έτσι θα μ' έκανες και μένα να το φάω το κουνουπίδι καλή μου, όχι μόνον τα παιδιά σου.
    Ωραία εναλλακτική για τις μέρες της νηστείας, πολύ μου άρεσε το ομολογώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α, πολυ πρωτότυπη συνταγή. Σίγουρα θα τη δοκιμάσω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μμμ!! Μια καλή λύση για την περίοδο της νηστείας και όχι μόνο. Σίγουρα θα το δοκιμάσω
    Αν δε σας κάνει κόπο κάντε και μια βόλτα από το blog μου"γλυκές και αλμυρές γεύσεις" στη διεύθυνση polyfreelance.blogspot.com
    'Εχει λίγες μέρες που το ξεκίνησα και ελπίζω να με τιμήσετε με μια επίσκεψη
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή