Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

Μαρμελαδογλυκό Πορτοκάλι

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα σε όλους!!!
Όπως έχω ξαναπεί, δεν μου αρέσει να ανεβάζω πολυδάπανες και περίεργες συνταγές, ειδικά στις μέρες που διανύουμε...
Άλλωστε, έτσι κι αλλιώς, πάντα ήμουν λάτρης της απλής, Ελληνικής, μεσογειακής, "μαμαδίστικης" κουζίνας... Της κουζίνας δηλαδή με την οποία μεγάλωσα και είμαι πολύ περήφανη γι' αυτή!
Όσοι έχουν διαβάσει το blog μου από την αρχή, από τις πρώτες πρώτες αναρτήσεις, ξέρουν πως ο σκοπός που το έφτιαξα είναι για να συγκεντρώσω όοολες τις συνταγές με τις οποίες μεγάλωσα εγώ και μεγαλώνω τώρα και τα παιδιά μου. Για να μη χαθούν και να μπορούν εύκολα και τα παιδιά  μεγαλώνωντας να τις βρουν και να τις φτιάχνουν στα σπίτια τους...
Γι' αυτό πολύ σπάνια θα βρείτε κάτι "gourmet"  ή πολύ εξεζητημένο εδώ. Είμαστε πολύ απλοί, παραδοσιακοί θα 'λεγα και τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι απλά, καθημερινά...

Σήμερα έφερα να σας κεράσω μαρμελαδογλυκό πορτοκάλι. Είναι μια συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου και απ' τη στιγμή που τη δοκίμασα δεν την αλλάζω με τίποτα. Την βρήκα καλύτερη από την άλλη που έφτιαχνα παλιότερα και πολύ πιο εύκολη γι' αυτό και τη μοιράζομαι μαζί σας...
Πιο πολύ δηλαδή τη "σημειώνω" για να μην την ψάχνω κι εγώ, χαχα, γιατί ότι γράφω σε χαρτάκια, όταν τα θέλω δεν τα βρίσκω... Εξαφανίζονται με κάποιο μαγικό τρόπο!
Καταρχήν να πω, πως την ονόμασα "μαρμελαδογλυκό" γιατί μπορεί να φαγωθεί και ως μαρμελάδα, σε ψωμί ή σε τάρτες και σαν γλυκό του κουταλιού...
Υλικά:
πορτοκάλια (προτιμώ με λεπτή φλούδα)
ζάχαρη

Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε όσα πορτοκάλια θέλουμε και τα βράζουμε μέσα σε πολύ νερό για μια περίπου ώρα, να μαλακώσουν και να ξεπικρίσουν.
Όταν θεωρούμε πως είναι έτοιμα, χύνουμε το νερό και τα αφήνουμε να μισοκρυώσουν.
Τα κόβουμε σε φέτες και μετά σε μικρά κομματάκια, ότι μέγεθος θέλουμε, και τα ζυγίζουμε.
Προσοχή, τα ζουμιά που βγαίνουν δεν τα πετάμε, τα ζυγίζουμε κι αυτά και τα χρησιμοποιούμε στο γλυκό.
Όσο βάρος έχουν τα πορτοκάλια που ψιλοκόψαμε, άλλο τόσο ζάχαρη θα προσθέσουμε...
(π.χ. 1 κιλό πορτοκάλια, 1 κιλό ζάχαρη)
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, τα ανακατεύουμε και τα βράζουμε ώσπου να δέσει το γλυκό.
Εμένα μου πήρε περίπου 18 -20 λεπτά. (ανάλογα την ποσότητα)
Όταν το γλυκό κοντεύει να γίνει, αποστειρώνουμε τα βάζα και τα διατηρούμε ζεστά...
Όπως είναι καυτό το γλυκό, το βάζουμε στα αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά (με μια πετσέτα) και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
Έτσι το γλυκό διατηρείτε για πολύ καιρό και εκτός ψυγείου, αν μείνει!

Το γλυκό πορτοκάλι έχει ένα άρωμα μοναδικό, δεν σε λιγώνει και όταν το τρως σου αφήνει μια ευχάριστη σπιρτάδα στο στόμα που κρατάει ώρα.
Είναι οικονομικό και μπορεί να μας βγάλει ανά πάσα στιγμή από μια δύσκολη θέση.
Μπορούμε να φτιάξουμε αρκετά βαζάκια, τώρα που είναι ακόμα η εποχή, να τα στολίσουμε και να τα προσφέρουμε όταν πάμε κάποια επίσκεψη ή να κερνάμε κάποιον που έρχεται στο σπίτι μας...

Καλή Επιτυχία!!!

12 σχόλια:

  1. Και πιο εύκολος ο τρόπος του Παρλιάρου σε σχέση με τις άλλες διαδικασίες ....Αν τελικά κάνω φέτος, θα προτιμήσω κι εγώ αυτό τον τρόπο! Γειά στα χεράκια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Χρύσα, με απλά υλικά και λίγη φαντασία μπορούμε να φτιάξουμε το πιο όμορφο και νόστιμο φαγητό, αρκεί ότι κάνουμε να το κάνουμε με αγάπη.
    Ωραίο γλυκάκι εγώ φτιάχνω περγαμόντο σήμερα.
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από την πρώτη στιγμή που είδα τη συνταγή στην εκπομπή του Παρλιάρου την ερωτεύτηκα! :) έκτοτε δεν φτιάχνω διαφορετική μαρμελάδα πορτοκάλι, είναι καταπληκτική και όπως πολύ σωστά λες, είναι και μαρμελάδα και γλυκό κουταλιού!
    Απίθανη πραγματικά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την ίδια συνταγή του Παρλιάρου κάνω κι εγώ, είναι σούπερ.
    Μάλιστα την δοκίμασα και με λεμόνια και το αποτέλεσμα ήταν επίσης πολύ καλό!
    Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εφτασε το άρωμά της μέχρι εδώ!
    Καλή όρεξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το λατρεύω το γλυκό πορτοκάλι...ειλικρινά όταν το βρω το εξαφανίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραία μαρμελάδα Χρυσα μου και εγώ αγαπώ και τιμώ την Παραδοσιακή Κουζίνα!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν και γενικά δεν πολύ αγαπώ τις μαρμελάδες... φαίνεται πολύ λαχταριστή!!!
    Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. I can imagine how good this would taste spread on a muffin. What a grand way to begin the day. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτή λοιπόν είναι η αγαπημένη μου μαρμελάδα!!Χρύσα σε ευχαριστώ για τα ζεστά σου λόγια...με συγκινείς!! Να είσαι καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εύκολο το βρίσκω! Συμφωνώ περί ακριβώς συνταγών στις μέρες μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρυσάκι μου
    η αγάπη μου για τα γλυκά είναι δηλωμένη, στα φρούτα ίδια αδυναμία, οπότε μια που βρίσκονται 2 σε 1...ολοένα η συνταγή εκτελείται!!!
    Μοσχοβολάει το σπίτι!!!
    Θα φαγωθεί στην υγειά σας!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή