Καλησπέρα και Καλή Εβδομάδα να έχουμε!!!
Από προχθές έχω τάξει μια πορτοκαλόπιτα στην Έφη, την κέρασα στο facebook και είπα πως θα δώσω και την συνταγή... αλλά που??? Πρόλαβα???
Ήρθα απόψε λοιπόν, να κεράσω κι εσάς και να σας δώσω και τα υλικά. Φυσικά είναι ένα πολύ γνωστό σε όλους γλυκό, δεν είναι και δική μου εφεύρεση, χαχα αλλά έτσι για να υπάρχει και στο δικό μου blogoσυνταγολόγιο, με τις δικές μου αλλαγές...
Υλικά:
1 πακέτο φύλλο κρούστας (πριν το χρησιμοποιήσουμε, καλό είναι να το αφήσουμε ανοιχτό, να ξεραθεί)
1 ποτήρι (νερού) λάδι, 1/2 ελαιόλαδο - 1/2 καλαμποκέλαιο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 γιαούρτι στραγγιστό 2%
1 πορτοκάλι (λεπτόφλουδο) ολόκληρο, λιωμένο στο multi (βάζουμε και τη φλούδα, αφαιρούμε μόνο τα κουκούτσια και το σκληρό πάνω μέρος)
1 φακελάκι μπέικιν
2 βανίλιες
4 αυγά
(για το σιρόπι)
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
φλούδα πορτοκαλιού
1 ξυλάκι κανέλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της πίτας, εκτός από το φύλλο, σε ένα μπωλ με ένα κουτάλι.
Κόβουμε το φύλλο σε μικρά κομματάκια, ή καλύτερα αν έχει ξεραθεί, το τρίβουμε με τα χέρια και το ρίχνουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε καλά, προσέχοντας το φύλλο να μην έχει χοντρά κομμάτια.
Βάζουμε την πίτα σε ένα πυρέξ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για περίπου 30 λεπτά. (κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι)
Μέχρι να ψηθεί η πορτοκαλόπιτα, φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και μετά αφήνουμε να βράσει 5 λεπτά απ' την ώρα που θα κοχλάξει.
Όταν ψηθεί η πίτα, όπως είναι ζεστή, κάνουμε λίγες τρύπες με το μαχαίρι και περιχύνουμε με το σιρόπι.
Αφήνουμε να το πιει όλο, να κρυώσει, κόβουμε και σερβίρουμε...
Και τώρα... ήρθε η ώρα για το βραβείο μου!!!
Αφού λοιπόν 4 καλές blogoφιλενάδες μου το έδωσαν για το άλλο μου σπιτάκι, ήρθαν άλλες 4 και μου το ξαναχάρισαν και εδώ...Ευχαριστώ πολύ λοιπόν, την Κική και την Μεγάαααααααλη κουζίνα της (γιατί μόνο μικρή δεν είναι), την Αφροδίτη με τις γλυκές ιστορίες της, την Γεωργία που προσέχει την διατροφή και την υγεία μας και την καινούρια μας φίλη τη Marie...
Παιδιά με συγκινείτε πραγματικά, γιατί είστε πάρα πολλοί τελικά, περισσότεροι απ' όσοι νόμιζα, που επισκέπτεστε τα blogoσπιτάκια μου καθημερινά και μου γράφετε τόσο όμορφα σχόλια... γράψτε και κανά άσχημο γιατί αρχίζω και το παίρνω πάνω μου, χαχα
Σας ευχαριστώωωωωωωωωωωωωω πολύ πολύ!!!
Εγώ τώρα που να το δώσω??? Το πήραν όλοι νομίζω... όσοι ξέρω τουλάχιστον οπότεεεεεεεεεεεε... το κρατάω για τον εαυτό μου, χαχαχα... καλά πλάκα κάνω... Όποιος το θέλει και δεν το έχει παραλάβει ακόμα, χάρισμά του!!!
τρελλαινομαστε οικογενειακως για την πορτοκαλοπιτα και συχνα πυκνα την κανω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σε μας αρέσει πολύ η πορτοκαλόπιτα,μόνο που βάζω το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού ,κι όχι ολόκληρο.Επίσης τελευταία χρησιμοποιώ φύλλο "βηρυτου" που είναι πιο λεπτό και κατάλληλο για γλυκά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή βδομάδα, την ξεκίνησες με πορτοκαλένια αρώματα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε περίπου ίδια συνταγή φτιάχνει μια ξαδέλφη μου και την έχω τιμήσει δυο φορές φέτος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα.
Με τράβηξε το άρωμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Αργησα αλλά ήρθε και η αφεντιά μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε πλάκωσε το σίδερο σήμερα...#!@$%^$#^@$%
Κερνιέμαι και εγώ το σούπερ-ντούπερ γλυκάκι σου και να σου ευχηθώ και εγώ συγχαρητήρια πολλά για το βραβείο!
Καλή εβδομάδα να έχουμε!
Πρέπει να είναι υπέροχη και πεντανόστιμη!!!Μου τρέχουν τα σάλια!!!!! Ομολογώ ότι ποτέ δεν έκανα τέτοιο γλυκό!!!! Και είναι και εύκολο!!!Θα το τιμήσω δεόντως!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρωτοεφαγα Πορτοκαλοπιτα στις ΟΙνουσες και απο τοτε ειμαι φανατικη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητηρια για το βραβειο.
Πολύ ωραία η πορτοκαλόπιτα και πολύ πολύ αρωματική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλή εβδομάδα!!!!
Άμα σου πω, ότι δεν την έχω κάνει ποτέ την πορτοκάλόπιτα; χεχεχε
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο για το βραβείο
Πολλά φιλιά
Καλή εβδομάδα
Μοσκοβόλησε μέχρι εδώ η πίτα σου με τα φοβερά της αρώματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην έχω κάνει και σαν ... μανταρινόπιτα και είναι εξ ίσου νόστιμη , για να μην πω και ... νοστιμότερη .
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ αρωματική και νόστιμη φαίνεται το γλυκάκι σου! Συγχαρητήρια για το βραβείο σου και καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ αγαπημένο γλυκό μπράβο συγχαρητήρια και για το βραβείο
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέχασα να σου πω ότι πάει πολύ ωραία και με φύλλο Βηρυττού φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήμοσχοβολήσαμε!!!! παίρνω κομματάκι μεγάλο γιατί μου αρέσει πολύ
ΑπάντησηΔιαγραφήkalispera!
ΑπάντησηΔιαγραφήtelio glykaki!apo ta agapimena mou!!
kalo sas vradi!
Εγώ πρόλαβα κι έφαγα μόλις βγήκε αυτή η πιτούλα ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρώτη μου φορά την έφτιξα πέρσυ τούτην την συνταγή. Και όντως ήταν εξαιρετική. Έκτοτε την έχω κάνει 4-5 φορές και έχει τιμηθεί απ' όλους όσους την έχουν δοκιμάσει. Πραγματικά αξίζει τον κόπο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία συνταγή και εύκολη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια και για το βραβείο!
Έχω αγοράσει τα υλικά και υπολογίζω να την κάνω το ΣΚ! Ευχαριστούμε πολύ! ;o)
ΑπάντησηΔιαγραφή