Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010

Κολοκυθοτυρόπιτα ξεσκέπαστη


Λόγω φόρτου εργασίας, έχω μέρες να γράψω στο blogάκι μου και μου φαίνεται πως το παραμέλησα κι αυτό κι εσάς μαζί... Μου λείψατε!!!

Ανέλαβα βλέπετε να βοηθήσω σε μια βάπτιση και ένα πάρτυ γενεθλίων που είναι γι' αυτό το Σάββατο και δεν έχω πολύ χρόνο.
Ετοιμάζω πινιάτες και είμαι ανάμεσα σε χαρτόνια, γκοφρέ και κόλλες...
Κάνω όμως ένα διαλειμματάκι να σας δώσω τη συνταγή από το σημερινό μας φαγάκι γιατί ήταν πάρα πολύ νόστιμο και γρήγορο και δεν μου ερχόταν καλά να μην το μοιραστώ μαζί σας...

Όπως όλοι ξέρουμε τα πιτσούνια (κολοκύθια) αυτή την εποχή είναι στα φόρτε τους. Μου έδωσε λοιπόν η μαμά μου ένα ωραίο στρογγυλό, πολύ πολύ τρυφερό και το έκανα πιτούλα με μπόλικο τυρί για να φάνε και τα παιδιά μου. Με άλλο τρόπο δεν τα πολυτρώνε τα κολοκύθια και είναι κρίμα να τα στερηθούν.
Το καθάρισα, το έτριψα, το έστιψα καλά να φύγουν τα περιττά ζουμιά και άρχισα το ανακάτεμα...


Υλικά:

1 μέτριο κολοκύθι πιτσούνι (τριμμένο και στιμμένο)

2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα

2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο

διάφορα τυριά τριμμένα
2 αυγά

δυόσμο ψιλοκομμένο

ελάχιστο αλάτι
πιπέρι

ρίγανη

λίγο λάδι

αλεύρι φαρινάπ (όσο χρειαστεί να δέσει ο χυλός)


λάδι

φρυγανιά για το πυρέξ


Εκτέλεση:

Βάζουμε λάδι στο πυρέξ και πασπαλίζουμε με μπόλικη τριμμένη φρυγανιά.

Σ' ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ρίχνουμε στο πυρέξ που ετοιμάσαμε.

Ξαναρίχνουμε λίγο λαδάκι στην επιφάνεια και πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα φρυγανιά.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε και λίγο έξτρα τυρί για πιο ωραία εμφάνιση.

Ψήνουμε στους 190 - 200 βαθμούς με αέρα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.

Αφήνουμε 5 - 10 λεπτά να σταθεί, κόβουμε και σερβίρουμε.

Ζεστή, χλιαρή ή ακόμα και κρύα είναι πεντανόστιμη πιτούλα.
Και χωρίς να χρειαστεί να ανοίξουμε φύλλα, είναι για τεμπέληδες (σαν και μένα χαχα) και πολυάσχολους.



Εδώ να πω, πως με αυτό το μείγμα μπορούμε να κάνουμε και κολοκυθοκεφτέδες αρκεί να ρίχνουμε κουταλιές σε μπόλικο καυτό λάδι και να τους τηγανίσουμε.
Εγώ παλιά έτσι τους το έφτιαχνα, απλά τώρα, όσο μπορούμε, προσπαθούμε να αποφεύγουμε τα τηγανιτά.

Δοκιμάστε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι μια καλή ιδέα να φάνε και τα παιδιά τα κολοκύθια...


Καλό απόγευμα σε όλους!!!

19 σχόλια:

  1. Απίθανη!!
    Φαίνεται τόσο ζουμερή!:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία κολοκυθόπιτα, κι εσύ μας έλειψες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Που είναι το κομματάκι μου οέο; :)
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και εγω την κανω συχνα ζωγραφουλη... γιατι δεν το τρωω αλλιως το κολοκυθι.. χειροτερη απο παιδιιιι.. χαχαχαχαχα... αλλα ειναι μουρλιαααααα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρύσα γιατί τα κολοκύθια τα λέτε πιτσούνια;;;
    Μια πίτα εδώ μια άλλη παραπέρα μια γλυκιά μια αλμυρή ξελιγώθηκα σήμερα κι είμαι με μια μουσταλευριά μόνο.
    Φιλάκια και καλή επιτυχία σε όσα κάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πολύ εύκολη και νοστιμότατη πιτούλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πόσο εύκολη και πόσο νόστιμη μου φαίνεται αυτή η πίτα σου!!! Και τί δε θα έδινα για ένα κομμάτι....μικρό καλέ μη με μαλώνεις!!!!
    Σε φιλώ, καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραία η πίτα σου.. Μύρισε ο τόπος.

    Περιμένουμε να μας δείξεις τις κατασκευές σου ε?
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ μ αρεσει αυτη η πίτα... Μπράβο!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ψάχνω πολύ καιρό για μια ανοικτή κολοκυθόπιτα και νομίζω οτι την βρήκα.. αλλα μονο ΕΝΑ κολοκύθι???, ειναι αρκετο, εκτός αν δεν κατάλαβα..
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μαγδούλα ευχαριστώ πολύ, καλό βράδυ γλυκιά μου!

    Taste Advisor σ' ευχαριστώ κι εσένα καλή μου... από Δευτέρα θα έρχομαι πιο συχνά... ελπίζω.
    Φιλάκια πολλά

    Αστεράκι μου, όχι κομματάκι, κομματάρα σου έχω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αχ Ζετάκι, όλο αλλάζεις και με μπερδεύεις... πιο παιδί απ' τα παιδιά χαχα
    μάκιαααααα

    Ξανθή μου, σ' ευχαριστώ... το παλεύω!
    Το πιτσούνι είναι το φρέσκο κολοκύθι(όσο είναι πράσινο ακόμα), πριν γίνει κόκκινη κολοκύθα... αυτής που κάνουμε και γλυκό όταν ξεραίνεται...
    Δεν είναι τα κοινά κολοκυθάκια!
    Σε φιλώ...

    Μanousina μου πράγματι είναι πανεύκολη.
    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μπετούλα μου ποτέ δεν σε μαλώνω... μεγάλο κομμάτι θα σου δώσω!!!
    Φιλιά πολλά

    Marion σ' ευχαριστώ.
    Εννοείτε πως θα σας τα δείξω, Όλααααααααααααααα
    Φιλάκια καλή μου

    Φιλιά Ελπινίκη μου, κόπιασε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. RIRI μου είναι μεγάλο κολοκύθι το πιτσούνι, γι' αυτό έβαλα μόνο ένα, έχει τύχει να βάλω και μισό άλλη φορα...
    Όπως είπα και στην Ξανθή πιο πάνω πιτσούνι λέμε το φρέσκο κολοκύθι, πριν γίνει πορτοκαλί, γλυκιά κολοκύθα...
    Φυσικά αν δεν βρίσκεις, μπορείς να τρίψεις και απλά κολοκυθάκια,όχι ένα βέβαια,τουλάχιστον πέντε - έξι θα' λεγα.
    Πάντως είναι πεντανόστιμη, να τη δοκιμάσεις. Και κυρίως πολύ εύκολη.

    Φιλάκια πολλά, καλό σου βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτα δηλαδη στο τηγανι θα τραβανε τσιπουρο ε; θα το σημειωσω να το φτιαξω στο καμπινκ που θα θελουνε μεζε για το τσιπουρακι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σαν την Ξανθή την έπαθα κι' εγώ. Αλλά έχω μαζί μου banana bread και θα το φάω τώρα αμέσως για να συνέλθω :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έλεγα και εγώ που είσαι! Πολύ ωραία πιτούλα και με κανονικά κολοκυθάκια! Παίρνω κομματάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Και ξεσκέπαστη μας αρέσει! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΤΕΛΕΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ.ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΡΗΓΟΡΑ!!!!Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΓΛΥΚΕΙΑ ΣΑΝ ΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΠΟΥΡΕΚΟ.
    ΑΡΓΩ ΛΙΓΟ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή