Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010

Μοσχάρι γιουβέτσι


Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους...
Ο καιρός πάλι βροχερός, πολύ φθινοπωρινός, ότι πρέπει για ζεστό, μαμαδίστικο φαγητό!

Τι θα λέγατε για ένα γιουβετσάκι???

Ένα από τα Κυριακάτικα φαγητά, της παραδοσιακής, ελληνικής οικογένειας...
Πειράζει εμείς να το φτιάξουμε τη Δευτέρα???

Για πάμε...


Υλικά:(για 5-6 άτομα)
1 1/2 κιλό μοσχάρι σε μερίδες (σπάλα ή ότι σας αρέσει)

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 ποτήρι ντοματοχυμό ή πελτέ διαλυμένο

ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

κόκκινη γλυκειά πάπρικα

λίγο κανέλα

λίγο μπαχάρι

ελάχιστη ζάχαρη
νερό (όσο χρειαστεί)


1 πακέτο κριθαράκι (μέτριο ή χοντρό)


Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κρέας και το κρεμμύδι να σωταριστούν. (εγώ προσωπικά δεν τα τσιγαρίζω πολύ, τα θέλω ελαφριά)

Αφού το κρέας ασπρίσει και ροδίσει ελαφρά και το κρεμμύδι καραμελώσει, ρίχνουμε τη ντομάτα, τα μπαχαρικά και νεράκι και το αφήνουμε να βράσει σκεπασμένο, μέχρι να μαλακώσει.

Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε το αλάτι, προσθέτουμε νερό και τα τουμπάρουμε σε ένα βαθύ ταψί ή γάστρα.
Τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο (200 βαθμούς)μέχρι να αρχίζει να ξαναβράζει.

Μόλις πάρουν βράση, βγάζουμε το ταψί, ρίχνουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε καλά και ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να γίνει το κριθαράκι.
Φυσικά ανακατεύουμε κάθε τόσο μην κολλήσει και κοιτάζουμε μήπως χρειαστεί ακόμα νεράκι.

Το βγάζουμε απ' το φούρνο όταν είναι έτοιμο, έχοντας αφήσει λίγο ζουμάκι, όπως στη φωτογραφία... μετά το απορροφά.


Το σερβίρουμε ζεστό ή ακόμα καλύτερα χλιαρό...

Όποιος θέλει ρίχνει και τυράκι στο πιάτο του, εγώ το προτιμώ σκέτο.


Καλή εβδομάδα εύχομαι σε όλους, με υγεία!!!

21 σχόλια:

  1. Το αγαπημένο μου φαγητό!!! Περίμενα να κρυώσει ο καιρός, και το έφτιαξα χθες!! Ειδικά μόλις το βγάζουμε από τον φούρνο ζεστό και ζουμερό.....είναι το κάτι άλλο......και λίγη παρμεζάνα τριμμένη από πάνω.....αχχ και δεν περίσσεψε λίγο για σήμερα!!!
    Σε φιλώ, οι σκέψεις μας συναντήθηκαν....τυχαίο; δε νομίζω.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τελικά εμείς οι 2 painter μου έχουμε τηλεπάθεια! γουβετσάκι φάγαμε και εμείς εχτές :) μούρλια φαγητό πραγματικά , το σερβίρω με μια κουταλια γιαουρτι κ φρεσκοτριμμένη γραβιέρα!

    καλημέρα καλή εβδομάδα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κι εμένα...κι εμένα...βάλτε με στο club των τηλεπαθητικών...
    Κι εγώ γιουβετσάκι είχα χθες...

    καλημέρες και καλή μας εβδομάδα..-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημέρα καλή εβδομάδα!
    Σλούρπ! Αγαπημένο, πιατάκι πηρουνάκι κι έρχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. υπεροχη ελληνικη συνταγη!!!
    Να σημειωσω επισης ...ανακαλυψα οτι αν φταξουμε το κριθαρακι al dente στην κατσαρολα ,το σουρωσουμε και το ριξουμε στο ταψι για λιγη ωρα...γινεται υπεροχο χωρις να λασπωσει η να ξεραθει.
    Φιλια πολλα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ζωγραφουλη τι κανεις?.... πως εισαι?.. νοστιμο φαγακιιιιιιι.. και εγω με γιαουρτακιιιι... και με ζουμακιιιιιιιι.... και η φωτο σουυυυυυυυ... θελω να παρω το κουταλι και να αρχισω να τρωωωωωωωωωωω... φιλακιααααααααα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπημένο μας φαγάκι!
    Εγώ το κριθαράκι το περνάω λίγο από το τηγάνι με ελάχιστο λάδι και μετά το ρίχνω μέσα στο ταψί για να μην ''λασπώνει''.
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρύσα μου έτσι όπως βλέπω τη φωτογραφία θα το έτρωγα όλο το γιουβετσάκι :) Ξέρεις, το κριθαράκι είναι από τις αδυναμίες μου και με το μοσχάρι... μμμ
    Καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπημένο φαγάκι, έλεγα να το φτιάξω σήμερα χιχιχιχιχι αλλά τελικά κατέληξα αλλού :))
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Tο καλυτερο φαγητο!!!!!Ποτε δεν τρωω μονο ενα πιατο.Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πόσο μου αρέσει!!!! Με πολύ τριμμένο τυράκι..... μιαμ, μιαμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Από τα πιο αγαπημένα φαγάκια, μόνο που εγώ συνήθως το κάνω με κοτόπουλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπημένο φαγάκι, κι εγώ σαν την big mama, με κοτόπουλο το φτιάχνω, οι προσταγές της οικογένειας βλέπεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ποioς μα ποιός μπορεί να αντισταθεί σε αυτό το λατρεμένο φαγάκι???
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. το εκανα σημερα... το τρωω και με κοτοπουλο και με μοσχαρι και με κατσικακι και με αρνακι.. τι αλλο εμεινε?.. χαχαχαχαχαχα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μπετούλα, Αφροδίτη και SpirtokoYto, τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται δεν λένε???
    χαχα.. κι όπως είπε η Μπέτυ: Τυχαίο??? Δεν νομίζω

    Φιλάκια, Καλό Σαββατοκύριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ποπάκι, πολύ αγαπημένο σου λέω... ποτέ δεν μένει τίποτα!
    Φιλιά πολλά, καλό Σαββατοκύριακο

    Μisirlou, καλή η ιδέα σου, έτσι για να μαθαίνουμε...αν και σε μας, δεν προλαβαίνει να λασπώσει και να κολλήσει...το καταβροχθίζουμε,χαχα
    Φιλάκια καλή μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ζετούλααααα, που είσαι μωρό μου??? Γιατί δεν μπορώ να σε βρω?
    Μάλλον θα έχω πρόβλημα με τον υπολογιστή, θα ξαναπροσπαθήσω...
    μάκια πολλάααααααααα


    Έφη μου καλό Σαββατοκύριακο! Καλέ χτες κατάλαβα ποια είσαι, δεν είχα πάρει χαμπάρι...
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κατερινάκι, καλό Σαββατοκύριακο!!!
    Κόπιασε...

    Αστέρι μου... μουάτςςςςςςςςςςςςςςςςςςς

    Νάντια, μη φοβάσαι, δεν είσαι η μόνη...
    Κι εγώ μια απ' τα ίδια!

    manousina, κι ο γιος μου το ίδιο, θέλει και τυράκι.
    Εγώ το προτιμώ σκέτο!
    Καλό απόγευμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Big mama, Μπετούλα και μένα μου αρέσει με κοτόπουλο, τα παιδιά πάλι το προτιμούν με μοσχάρι...
    Εκτός κι αν είναι αλανιάρικο το κοτόπουλο, τότε το τσακίζουν!
    Καλό Σαββατοκύριακο!!!

    Εύα μου, κανένας νομίζω... τουλάχιστον Έλληνας!
    Είμαστε όλοι καλοφαγάδες βλέπεις!!!

    Ζετάκι μου όπως και να το φτιάξεις, μούρλια θα είναι...
    Ααααχχχ Ελληνική κουζίνα!!!

    Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μου θυμίζει Κυριακές στο σπίτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή