Πέμπτη, 6 Ιανουαρίου 2011

Κάτι γίγαντες... μα τι γίγαντες!!!

Χρόνια Πολλά σε όλους, πολλά και κυρίως καλά!!!
Σίγουρα θα περιμένατε η πρώτη συνταγή της χρονιάς, μετά την βασιλόπιτα, να ήταν κάτι πολύ σπέσιαλ...
Λάθος μαντέψατε.
Επειδή αυτές τις μέρες, με τις γιορτές και τα τραπέζια μπουχτίσαμε το κρέας, άρχισα να φωνάζω σαν τον Κούρκουλο κι εγώ "ΌΧΙ άλλο κρέας"... καλά, αυτός έλεγε: " Όχι άλλο καρβουνο", εγώ το άλλαξα λίγο,χαχα
Έτσι σκέφτηκα να φτιάξω κάτι πολύυυυυ Ελληνικό, Υγιεινό και Μερακλίδικο. Άλλοι το τρώνε για μεζέ, εμείς το φάγαμε για κύριο πιάτο και μάλιστα φτιάξαμε και διπλή δόση απ' αυτή που σας δίνω. Παρόλα αυτά δεν έμεινε ούτε ένας γίγαντας για την άλλη μέρα... τους τσακίσαμε!!!
Όποιος θέλει ρίχνει μια ματιά στη συνταγή αν και δεν είναι κάτι πρωτότυπο.
Είναι απλά μια ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΗ, παραδοσιακή συνταγή...

Υλικά:
1/2 κιλό φασόλια γίγαντες (μουλιασμένα από το βράδυ)
2 καρότα ολόκληρα
2-3 κλαράκια σέλινο
10 κόκκους μάυρο πιπέρι

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
μπόλικο ελαιόλαδο
ντοματοχυμό
μαιντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
κόκκινη γλυκειά πάπρικα
λίγο ζάχαρη

2 ντομάτες σε φέτες

Εκτέλεση:
Βάζουμε τους φουσκωμένους γίγαντες σε κατσαρόλα με νερό που τους σκεπάζει, ρίχνουμε τα καρότα, το σέλινο και τους κόκκους πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν οι γίγαντες.

Σε μια άλλη κατσαρόλα φτιάχνουμε τη σάλτσα.
 Βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι και τα φετάκια σκόρδου.
Ρίχνουμε τον ντοματοχυμό, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ρίγανη και ελάχιστη ζαχαρίτσα προσθέτουμε και λίγο νερό και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει.
Στο τέλος προσθέτουμε τον μαιντανό και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Όταν οι γίγαντες είναι έτοιμοι, τους στραγγίζουμε από το νερό, αφαιρούμε τα πιπέρια, τα καρότα και το σέλινο και τους βάζουμε σε ένα ταψί ή πυρέξ.
Τα καρότα, αν θέλουμε, τα κόβουμε φετάκια και τα ρίχνουμε κι αυτά στο ταψί με τους γίγαντες.
 Τους περιχύνουμε με τη σάλτσα που φτιάξαμε και τους στολίζουμε με ροδέλες ντομάτας, πάνω στις οποίες πασπαλίζουμε λίγο ζαχαρίτσα, αλάτι, ρίγανη και σταγόνες ελαιόλαδο.
Τους βάζουμε στο φούρνο και το ταψί είναι κάπως έτσι...
Τους αφήνουμε να ψηθούν, μια ώρα περίπου, στους 170 - 180 βαθμούς, μέχρι να πιουν τα ζουμιά και να χυλώσουν.
Βγάζοντας τους απ' το φούρνο πρέπει να είναι κάπως σαν αυτούς... (sorry για τις φωτο)
Τους σερβίρουμε, ζεστους ή κρύους, σαν κυρίως πιάτο ή σαν μεζέ... 
Απαραίτητο είναι το φρέσκο ψωμάκι, οι τσακιστές ελίτσες και ένα ποτήρι καλό κρασί.
Και... καλή μας όρεξη!!!

16 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά.
    Εκάνες πολύ καλά που ξεκίνησες τη χρονιά με ...γίγαντες!
    Με τόσο κρέας που φάγαμε αυτές τις μέρες πρέπει να φάμε πολλά όσπρια και πολλά λαχανικά για να
    συνέλθουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aχ πόσο τους πεθύμησα δε φαντάζεσαι!!! Και οι δικοί σου φαίνονται εξαιρετικοί!!! Αν και βράδυ, δε θα έλεγα όχι αν τους είχα μπροστά μου έτσι λαχταριστούς!!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το καλύτερο φαγητό έφτιαξες! Και εγώ σαν τον Κούρκουλο θα αρχίσω να φωνάζω:)
    Καλή χρονιά Χρύσα, με υγεία πάνω από όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την καλύτερη δουλειά έκανες!!! Τους τσακίζουμε και εμείς!!
    Καλή χρονιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μεσογειακή κουζίνα! Απλά η καλύτερη!
    Καλή Χρονιά να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πω πω πω...Σήμερα έφαγα γίγαντες. Τους τσάκισα και με τσακίσανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από αύριο έχει δίαιτα χορταρικά ψαράκια όσπρια και κρέας καθόλου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα, χρόνια πολλά είπαμε;
    Τι νόστιμοι που είναι οι γίγαντες!!!! Και να φανταστείς ότι μέχρι πριν λίγο καιρό δεν τους έτρωγα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπέροχο φαγητό. Θα αργήσουμε και εμείς να φάμε κρέας. Αρκετά πια.
    Καλή χρονιά!!!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολυαγαπημένο, καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπημένο φαγάκι, μου το θύμισες κι έχω να το φτιάξω καιρό...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν λέμε όχι σε ένα τόσο καλομαγειρεμένο και αγαπημένο όσπριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο σύζυγος μου τους λατρεύει έτσι ακριβώς όπως φαινοντε. Από το χρώμα του φαγητού αναγνωρίζει και την νοστιμιά του.

    Καλή χρονιά, με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. pentanostimo fagaki!!apo ta agapimena mou!!gia sta xerakia sou fenete poli petiximeno!!
    kali xronia me ygia kai eutixia!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλή χρονιά και πάλι σε όλους!
    Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε το φαγάκι μου και σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια... Να' στε καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μια μεριδούλα για μένα παρακαλώωωωω
    Κι έχω καιρό να τους φτιάξω
    Φιλάκια
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή