Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010

Μουσταλευριά



Καλή εβδομάδα σε όλους...

Για μένα σήμερα, μύρισε επιτέλους κανονικό φθινόπωρο... Όχι, όχι δεν έβρεξε καλέ, αλλά... βρήκα μούστο!!!

Οικογενειακώς τρελαινόμαστε για μουσταλευριά, μουστοκούλουρα και όλα τα σχετικά, αλλά δυστυχώς μας είναι αρκετα δύσκολο, έως ακατόρθωτο να βρούμε μούστο. Χθες λοιπόν, βρήκε ο μπαμπάς μου από έναν γνωστό του και μου έδωσε... φαντάζεστε τη χαρά μου??? Σαν μικρό παιδάκι έκανα... χιχι
Πρώτη μου δουλειά σήμερα, όπως καταλαβαίνετε, ήταν να φτιάξω την αγαπημένη όλων μας μουσταλευριά...

Αφού λοιπόν έβρασα αρκετά και ξάφρισα καλά καλά το μούστο, τον πέρασα από ψιλό ψιλό τούλι και τον μέτρησα σε κούπες.
Για κάθε κούπα χυμό λοιπόν, χρησιμοποιώ 2 κουταλιές αλεύρι.
Κάθε κούπα είναι και μια κανονική μερίδα...
Για την ακρίβεια δηλαδή χρησιμοποιήσα:

Υλικά: (για 5 μερίδες)
5 κούπες μούστο
10 κουταλιές αλεύρι

καρύδια, κανέλα και σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Αφού λοιπόν έχουμε κάνει την παραπάνω προεργασία, βάζουμε τον μούστο στη φωτιά να πάρει βράση, εκτός από ένα φλυτζάνι περίπου.
Σε ένα άλλο τηγάνι ή κατσαρολάκι βάζουμε το αλεύρι και το καβουρντίζουμε ελαφρά να πάρει λίγο χρώμα, όχι πολύ και καεί...
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μούστο που κρατήσαμε ανακατεύοντας γρήγορα γρήγορα μη σβολιάσει.
Αφού τον διαλύσουμε καλά, τον ρίχνουμε στον υπόλοιπο μούστο που βράζει ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνει διάφανη η μουσταλευριά και σχεδόν να πήξει. (όχι τελείως, πήζει και μετά, ενώ κρυώνει)
Την μοιράζουμε σε μπωλάκια και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια, κανέλα και αν μας αρέσει και σουσάμι.
Την αφήνουμε να κρυώσει και... την απολαμβάνουμε!!!

Να πω εδώ πως μερικές φορές μπορεί να σβολιάσει. ( το έχω πάθει)
Μη φοβηθείτε καθόλου και προς Θεού, μην την πετάξετε.

Βάλτε την κανονικά στη φωτιά να βράζει και αντί να την ανακατεύετε με το σύρμα, χτυπάτε τη με την ηλεκτρική ράβδο (mini pimer) μέχρι να λιώσουν τα σβολάκια, εγγυημένο αποτέλεσμα...
Μετά συνεχίστε κανονικά με το σύρμα μέχρι να πήξει.

Καλό απόγευμα σε όλους λοιπόν και να έχουμε μια γλυκειά εβδομάδα!!!

24 σχόλια:

  1. Φέτος κάποιοι που τρύγησαν με ξέχασαν κι έτσι δεν έφτιαξα. Και του χρόνου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ιιιιιιιιιιιιιιιιιι....κόλπος μου ρθε...
    άντε να τρέχω να σουρώνω σταφύλια στον αποχυμωτή...
    καλή εβδομάδα σου..-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ιιιιιιιιιιιιιιιι πάει με χάνετε!!!!!!!!!
    θέλωωωωωωωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και του χρόνου, τρελαίνομαι για μουσταλευριά!
    Δεν έχω φτιάξει ποτέ, η συνταγή σου είναι πολύ εύκολη και μούστο έχω, θα φτιάξω οπωσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχ θέλω κι εγώ....Που να βρω όμως μούστο???
    Κορίτσια αφήστε και ένα μπολάκι για μένα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ, και του χρόνου! Καλό φθινόπωρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστώ πολύ! Έλα Ξανθή μου, να σε κεράσω εγώ...

    Ειρήνη μου σ' ευχαριστώ, καλή εβδομάδα.

    Καλή εβδομάδα και σε σένα spirtokoyto...
    Nα πας, να πας, αξίζει τον κόπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αστεράκι, έλαααααααααααααααα γρήγορα, προλαβαίνεις δεν προλαβαίνεις...

    Τaste Advisor, να φτιάξεις.
    Είναι πράγματι πανεύκολη και πεντανόστιμη... Μην αφήσεις το μούστο να χαλάσει, κρίμα είναι.

    Νατάσα μου, αν δεν έχεις μούστο, στήψε σταφύλια... το ίδιο είναι!
    Όσο για το μπωλάκι, κόπιασε, με μεγάλη χαρά.

    Big mama ευχαριστώ! Καλό φθινόπωρο και σε σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και του χρόνου να ξαναφτιάξεις.
    Εμένα την τρώει πολυ ο γιος μου. Αγοράζω απο το σουπερ μαρκετ.
    Τώρα έχει λίγο μούστο η μαμά μου και θα κάνω μουστοκούλουρα.

    Καλό βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. τι ειπες τωρα!!!!!! μουσταλευριαααα!! τελειο...!!!
    ακυρο ...αλλα ειμαι ασχετη......τον μουστο απο που τον αγοραζω???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πόσο μου αρέσει,την λατρεύω την μουσταλευριά!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Νάτοι και οι μούστοι!
    Αντε να χειμωνιάζει με το καλό, για να περάσουμε σε άλλες δημιουργίες.
    Και του χρόνου πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Marion, σ' ευχαριστώ. Κι εγώ θα κάνω λίγα μουστοκούλουρα, έχω φυλάξει λίγο μούστο ακόμα...
    Καλή μας επιτυχία λοιπόν.

    misirlou, μούστο έτοιμο είναι λίγο δύσκολο να βρεις... Συνήθως εγώ βρίσκω από κάποιον που θα βάλει βαρέλια με κρασί και του ζητάω λίγο...
    Το πιο εύκολο πάντως είναι να πάρεις σταφύλια και να τα λιώσεις στο σουρωτήρι ή αν έχεις αποχυμωτή ακόμα καλύτερα.
    Το ίδιο είναι. Δοκίμασέ το!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εva μου καλημέρα! Και σε ποιον δεν αρέσει η άτιμη? Και είναι και φουλ θερμίδες...

    Penelope σ' ευχαριστώ! Τελικά κάθε εποχή έχει τις χάρες της...

    Την καλημέρα μου σε όλους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. και εγώ λατρεύω την μουσταλευριά... με 480 θερμίδες το μπολάκι όμως η περιφέρεια μου παραπονιέται...

    l:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αν σου πω πως δεν έχω δοκιμάσει ποτέ!!! για πολλά φαγητά έτσι και για την μουσταλευριά έλεγα ότι δεν μου αρέσουν χωρίς να τα έχω καν δοκιμάσει!!! και πολλά από αυτά όταν τα δοκίμασα με έκαναν να πω τι έχανα τόσα χρόνια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σαν την Ξανθή την πάτησα κι εγώ... περίμενα από Κρήτη αλλά τίποτα...

    και μου αρέσει η άτιμη! :))

    Και του χρόνου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Και του χρόνουυυυυ! Μιαααααμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Βούτηξα ένα μπολάκι και έφυγα!! μιας και δεν έφτιαξα φέτος. Και του χρόνου!!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημερα...
    στο νεο μου blog σε περιμενει ενα βραβειο - δωρακι.
    Θα χαρω πολυ να σε δω...
    Φιλικα
    Ελπινικη
    Κουζινο-Εξερευνήσεις
    (elpinikicook.blogspot.com)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αχχχχχχ φίλη μου, και η δική μου περιφέρεια τα ίδια παράπονα κάνει...

    manousina μου δοκίμασέ τη! Το ίδιο θα πεις και γι' αυτή... να' ξερες μόνο τι χάνεις!!! χαχα

    Μπετούλα ευχαριστώ πολύ! Λιώσε σταφύλια κι εσύ, κρίμα είναι να μη φτιάξεις. Μια φορά το χρόνο είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κική μου σ' ευχαριστώ...

    Ελενάκι μου, και ένα και δύο μπωλάκια να πάρεις... να φάει και το νινί!!! Φιλάκιααααα

    Ελπινίκη μου σ' ευχαριστώ πολύ! Έρχομαι!!! Καλορίζικοοοοοοοοο

    ΑπάντησηΔιαγραφή