Σάββατο, 23 Ιουλίου 2011

Παραδοσιακή μαρμελάδα βερύκοκο

Καλησπέρα, Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!!!
Η γειτονιά μας απ' ότι βλέπω έχει αδειάσει και αν κρίνω από τον εαυτό μου, η ζέστη μας έχει κάνει να μην μπορούμε ούτε να γράψουμε...
Εγώ πάντως σήμερα είπα να κάνω μία προσπάθεια να ανεβάσω την μαρμελάδα βερύκοκο γιατί είναι η αγαπημένη μου. Κι όχι τίποτα άλλο, αλλά θα περάσει πάλι ο καιρός και δεν θα μπει αυτή η συνταγή ποτέ στο blog... Από πέρυσι την αναβάλω,χαχα
Λοιπόν μη σας κουράζω άλλο. Τα υλικά απλά...

Υλικά: (για 3 βαζάκια)
1200 γραμ. βερύκοκα (ζυγισμένα αφού τους αφαιρέσουμε τα κουκούτσια)
800 γραμ. ζάχαρη
χυμό 1/2 λεμονιού
1 γεμάτη κουταλιά γλυκόζη

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε, ζυγίζουμε και κόβουμε τα βερύκοκα σε μικρά κομμάτια, περίπου στα 4 ή στα 6 ανάλογα το μέγεθος.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο και ρίχνουμε τη ζάχαρη και το λεμόνι.
Ανακατεύουμε καλά και τα βάζουμε σε χαμηλή φωτιά να λιώσει η ζάχαρη και να βράσουν.
Φυσικά, με ένα μεγάλο κουτάλι, αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
Κάθε τόσο, τα ανακατεύουμε γιατί υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν.
Όταν τα βερύκοκα μαλακώσουν αρκετά και κοντεύουν να δέσουν, παίρνουμε τη ράβδο (mini pimmer) και τα λιώνουμε ελαφρά (όχι τελείως, να υπάρχουν κομματάκια).
Ρίχνουμε τη γλυκόζη και αφήνουμε τη μαρμελάδα να πάρει μια δυο βράσεις ακόμα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε όλο το βράδυ τη μαρμελάδα να κρυώσει και να "σταθεί".
Την άλλη μέρα, την ξαναβάζουμε στη φωτιά και τη δένουμε όσο χρειάζεται.
Δεν προσθέτουμε κανένα άρωμα ή εσάνς. Τα φρούτα, δόξα το Θεό, έχουν αρκετό άρωμα από μόνα τους!!! 
Εγώ τουλάχιστον, προτιμώ την αληθινή τους γέυση και άρωμα...

Ταυτόχρονα αποστειρώνουμε τα βάζα με το γνωστό πλέον σε όλους τρόπο.
Ξεπλένουμε τα βάζα με καυτό νερό και αφού βάλουμε μια καθαρή πετσέτα στη σχάρα του φούρνου (που έχουμε προθερμάνει στους 100 βαθμούς), τα τοποθετούμε ανοιχτά, ανάποδα για 10 λεπτά. Το ίδιο και τα καπάκια τους.
Με μια πετσέτα ή ένα γάντι φούρνου, τα πιάνουμε προσεκτικά γιατί καίνε, τα βάζουμε στον πάγκο και τα γεμίζουμε με την καυτή μαρμελάδα.
Τα κλείνουμε καλά με τα καπάκια τους και τα γυρίζουμε ανάποδα.
Τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν.
Με αυτό τον τρόπο η μαρμελάδα μένει φρέσκια για τουλάχιστον 1 χρόνο.

Κάθε φορά που ανοίγουμε ένα βαζάκι, μας πλημμυρίζει το άρωμα του βερύκοκου. 
Γι' αυτό είναι καλό να γεμίζουμε πολλά, μικρά βαζάκια και όχι ένα μεγάλο. Έτσι έχουμε φρέσκια μαρμελάδα για πιο πολύ καιρό.

Για σκεφτείτε, μέσα στο καταχείμωνο, να ανοίξετε ένα τέτοιο βαζάκι και να γεμίσει η κουζίνα σας άρωμα καλοκαιριού!!!
Θέλουμε τίποτα καλύτερο???

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους και καλά μπάνια!!!

13 σχόλια:

  1. Καλώς σε βρήκα και εγώ Χρύσα μου!
    Τέλεια η μαρμελάδα βερίκοκο, πραγματικά άρωμα και γεύση καλοκαιριού μέσα στον χειμώνα, όταν την ανοίξουμε! Θα σε διαβάζω συχνά, Φιλάκια πολλά
    Συγχαρητήρια για όλα αυτα που φτιάχνεις με τα χεράκια σου, γι αυτά που τρώγονται αλλά και γι αυτά που φοριούνται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ, ΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΣΟΥ!!! ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΕΣ ΟΙ ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ, ΕΙΜΑΙ ΙΚΑΝΗ ΝΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΒΡΟΧΘΙΣΩ ΣΑΝ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ! ΚΑΛΟ Σ-Κ, ΜΕ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΜΟΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εβδομάδα μαρμελάδας βερύκοκου. Και εγώ έφτιαξα την μαρμελάδα μου, στις ίδιες αναλογίες με την δική σου, μόνο που στο τέλος πρόσθεσα ένα σφηνάκι ούζο.Καλοφάγωτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια στα χέρια σου. Το χειροποίητο είναι μοναδικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ μου αρέσει η μαρμελάδα βερύκοκο! Απ' τις αγαπημένες μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. γεια σας..χάρηκα που ηρθα σε μια νόστιμη σελίδα...
    πολύ ωραία η μαρμελάδα.....ναστε καλά
    και.....εδω μεσα θα φάω καλά...καλή σας εβδομάδα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εμ, μου φαίνεται αυτή είναι όντως η εβδομάδα του βερύκοκου αλλά και του βύσσινου για μένα...γλυκό, μαρμελάδα, ποτό...όλα!!!

    Και του χρόνου!!!!!!!!

    Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια στα χέρια σου, τι όμορφο χρώμα!
    Εδώ είμαστε αλλά βαριόμαστε τόσο πολύ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι από τις πιο νόστιμες μαρμελάδες.
    Φέτος όμως δεν θα φτιάξω καθώς η πεθερούλα μου έφτιαξε για μένα!!!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπράβο Χρύσα μας ... υγειά στα χέρια σου !!!

    Ναχα ενα βαζάκι τώρα !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ πετυχημένο το χρώμα της, καλημέρα..μα ..έχω βαρεθεί τον άνδρα μου να κάνει..μαρμελάδες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Hola,me presentosoy Conchi de Dale Al Pincel,vengo desde el blog de Rena.
    Mi blog no tiene que ver con deliciosas recetas ,pero todo es arte de una manera u otra.
    Con tu permiso me quedo y desde luego que vuelvo a visitarte,ya que me encantó todo lo que ví por tu blog.
    Cuando quieras pasa a ver nuestro blog principal,el de Dale Al Pincel,serás bienvenida y espero que te guste tanto como a mi el tuyo.
    Besotes.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χρύσα μου, χρυσά τα χεράκια σου!!! Μπράβο! θα είσαι η βοήθειά μου στη μαγειρική, γιατί δεν τα πάω και τόσο καλά! φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή