Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2009

Μυρωδάτα μελομακάρονα δεντράκια

Αυτά τα μελομακάρονα τα φτιάχνω εδώ και δεκαπέντε χρόνια, από τη χρονιά δηλαδή που παντρεύτηκα και δεν τα αλλάζουμε με τίποτα. Είναι πεντανόστιμα, αφράτα και ταυτόχρονα μελωμένα μέχρι μέσα, χωρίς να λασπώνουν!!! Δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε!!!

Υλικά: (για τα μελομακάρονα)

2 φλυτζάνια (του τσαγιού) ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι ζάχαρη
3/4 φλυτζανιού χυμό πορτοκάλι
1/4 φλυτζανιού κονιάκ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 κουταλάκια μπέικιν
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

(για το σιρόπι)

1 1/2 φλυτζάνι μέλι
1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
1 1/2 φλυτζάνι νερό

Καρύδια κομμένα (στο μούλτι) με λίγο κανελίτσα για το πασπάλισμα.

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι σε ένα λεκανάκι.
Όταν ανακατευτούν καλά, ρίχνουμε και το αλεύρι και το ενσωματώνουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε ελαφρά να γίνει μια λεία ζύμη και αρχίζουμε να φτιάχνουμε μελομακάρονα.
Πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε ή κόβουμε με κουπάτ.
Εγώ τα φτιάχνω δεντράκια.
Τα αραδιάζουμε στο ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, 175 βαθμούς, για 20 -30 λεπτά.(ανάλογα το φούρνο)
Μέχρι να ψηθούν ετοιμάζουμε το σιρόπι (βράζουμε 5 λεπτά και αφαιρούμε τον αφρό) και μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα τα σιροπιάζουμε ζεστά.
Εγώ τα βουτάω λίγα λίγα στην κατσαρόλα για μισό λεπτό περίπου.
Τα βάζουμε σε πιατέλα και ρίχνουμε τα καρύδια.
Όσο σιρόπι μείνει, το ρίχνουμε με το κουταλάκι, λίγο λίγο πάνω στα μελομακάρονα, μέχρι να το πιουν όλο.

Είναι τα πιο εύκολα και τα πιο νόστιμα μελομακάρονα που έχω φάει.
Φτιάξτε τα και θα με θυμηθείτε σίγουρα...
Άντε και Καλά Χριστούγεννα!!!!

2 σχόλια:

  1. καλημέρα, καλώς σε βρήκα.μμμμμμμμ!
    τα μελομακάρονα μυρίσανε ωσ εδώ
    (στο σιρόπιασμα είναι και τα δύο ζεστα?)
    Δυο χρονιές προσπάθησα να κάνω αλλά τα χαλάω στο σιρόπιασμα. Λέω να κάνω μια απόπειρα και φέτος με την δική σου συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εβίτα καλησπέρα, καλοσόρισες!!!
    Εγώ το σιρόπι προσπαθώ να το διατηρώ ζεστό και να ρίχνω μέσα λίγα λίγα ζεστά και τα μελομακάρονα...
    Όσο πιο ζεστά είναι και τα δυο, τόσο πιο μελωμένα γίνονται!
    Καλή επιτυχία

    ΑπάντησηΔιαγραφή