Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Χορτόπιτα

Καλησπέρα και καλή εβδομάδα σε όλη την παρέα!!!
Είδατε???
Σιγά σιγά οι επισκέψεις μου άρχισαν να πληθαίνουν, πιστεύω πως σύντομα θα μπούμε πάλι στους κανονικούς μας ρυθμούς...
Για μεσημεριανό σήμερα, έφτιαξα μια ωραιότατη χορτόπιτα με άγρια χόρτα που μου έφερε μια καλή μου φίλη και γειτόνισσα. Μάζεψα κι εγώ μερικά από τον κήπο για συμπλήρωμα και η πίτα μας έγινε εξαιρετική, όλο γεύσεις και αρώματα!!!

Υλικά:( για τη γέμιση)
Διάφορα χόρτα, άγρια και ήμερα
π.χ. ζοχούς, ραδίκια, καυκαλίθρες, λαψάνες, μυρώνια, σέσκουλα κ.λ.π.
διάφορα αρωματικά
π.χ. μπόλικο μάραθο, μαϊντανό, δυόσμο κ.λ.π.
φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1-2 χούφτες ξινό τραχανά( ή σπασμένο ρύζι ή σιμιγδάλι ή φρυγανιά τριμμένη)

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα και τα μυρωδικά.
Τα ψιλοκόβουμε (τα μυρωδικά και τα κρεμμύδια ξεχωριστά) και τα αφήνουμε να στραγγίσουν...
Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε τη ζύμη για το φύλλο...

Υλικά:(για το φύλλο)
5-6 φλυτζάνια αλεύρι
λίγο αλάτι
5-6 κουταλιές της σούπας λάδι
χλιαρό νερό (όσο πάρει)
2-3 κουταλάκια του γλυκού ξύδι

*Για να σας πω την αλήθεια, τα υλικά στο φύλλο τα βάζω με το μάτι, οπότε αν θέλετε κάνετε την δική σας συνταγή...

Εκτέλεση:
Βάζω πρώτα το αλεύρι με το αλάτι σε μια λεκάνη και μετά ρίχνω και τα υγρά υλικά και ζυμώνω μέχρι να γίνει η ζύμη ομοιόμορφη.
Την κάνω μπαλίτσα και την σκεπάζω με μια νωπή πετσέτα μέσα στη λεκάνη και την αφήνω λίγο να ξεκουραστεί... περίπου 30 - 40 λεπτά...
Όσο η ζύμη ξεκουράζεται, φτιάχνουμε τη γέμιση...
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, φρέσκα και ξερό, να μαραθούν.
Μόλις μαραθούν τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τα χόρτα...
Ανακατεύουμε ελαφρά και όταν τα χόρτα καθήσουν, προσθέτουμε τα μυρωδικά...
Ανακατεύουμε ξανά, αφήνουμε λίγο να εξατμιστούν τα υγρά και προσθέτουμε τον τραχανά...
Ανακατεύουμε και σβήνουμε το μάτι.
Αφήνουμε τη γέμιση να τραβήξει όλα τα υγρά της και να κρυώσει ελαφρά και ταυτόχρονα να ξεκουραστεί και η ζύμη που φτιάξαμε πριν...
Εν τω μεταξύ, δεν καθόμαστεεεεεεεε, όοοοοχι, απλώνουμε και τα ρούχα μας...
χαχαχα, άσχετοοοοοοοοοοοοοο... Σαν τη Μαίρη Παναγιωταρά του γνωστού άσματος αισθάνομαι τελευταία...
Επιστροφή στην κουζίνα...
Παίρνουμε τη ζύμη που έχει ξεκουραστει αρκετά πια, τη χωρίζουμε κάνοντας τέσσερις μπαλίτσες...
... και μία μία την ανοίγουμε σε φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο...
Το λαδώνουμε καλά και απλώνουμε το δεύτερο.
Ρίχνουμε τη γέμιση να πάει παντού και την στρώνουμε...
Κόβουμε τις άκρες από το φύλλο που περισσεύει έξω απ' το ταψί, όχι όλες, και τις στρώνουμε πάνω στη γέμιση.
Κάπως έτσι...
Ανοίγουμε και τα άλλα δύο φύλλα, τα βάζουμε επάνω στην πίτα, λαδώνουμε καλά και στρίβουμε τις άκρες προς τα μέσα...
Τρυπάμε την πίτα σε διάφορα σημεία να φεύγει ο ατμός, ρίχνουμε σουσάμι (αν θέλουμε), καταβρέχουμε ελαφρά το φύλλο και βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αρχή στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά και μετά κατεβάζουμε στους 180. Αφήνουμε μέχρι η πίτα μας να ψηθεί καλά και να ροδίσει...
Εγώ την ψήνω στον αέρα για πιο ομοιόμορφο και γρήγορο ψήσιμο.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά πριν την κόψουμε.
Δεν την σκεπάζουμε για να παραμείνει τραγανό το φύλλο...
Τρώγεται χλιαρή ή κρύα, σαν πρώτο πιάτο, συνοδευτικό ή ακόμα και σαν κύριο πιάτο.
Φυσικά μπορούμε αν θέλουμε να βάλουμε και φέτα ή άλλα τυριά αλλά εγώ όπως ξέρετε δεν... έχω τσακωθεί με τα τυριά!

Σας χαιρετώ για απόψε και σας εύχομαι μια καλή εβδομάδα γιατί πρεπεί να διαβάσω και τη μικρή μου.
Καλό βράδυ σε όλους και ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!

40 σχόλια:

  1. Καλό βράδυ και καλή μας όρεξη αλλά με τι;; που να βρω τώρα εγώ χορτόπιτα;;η μεγάλη μου αδυναμία ιδιαίτερα με άγρια χόρτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλη εβδομαδα χρυσσα μουυυυυυυ.. τελεια η χορτοπιτα και χωρις τυρακι..

    καλο διαβασμαααααααα..

    φιλακιαααααααααααα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολη η ιστορία εδώ είναι τα χόρτα σου!
    Τέλεια κοριτσάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τρελλαίνομαι, η αγαπημένη μου πίτα..τι κάνει καλέ ο ανδρούλης σου απο το σπάσιμο; πες του την θερμή συμπαράσταση μου σαν πρώην παθούσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλές γειτόνισσες έχεις,τυχερούλα!Υπέροχη η πιτούλα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μια πίτα πάντοτε είναι ευπρόσδεκτη, κι όπως αγαπώ τον Πόρο με βλέπω να έρχομαι για διακοπές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η χορτόπιτα με τόσα διαφορετικά χόρτα, γίνεται πεντανόστιμη!
    Η δε φωτο με τη μπουγάδα, θυμίζει διαφήμιση εν μέσω εκπομπής μαγειρικής! Άψογο και το άπλωμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραία πιτούλα με τα διάφορα χόρτα.
    Τέλεια όπως πάντα.
    Τι ωραία μπουγάδα !

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλώς μας γύρισες πάλι με ωραίες μυρωδιές. Σιδερένιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλά τι βάζεις μπουγάδα καλέ??? Είναι πασέ...
    Πάμε για botox και να κάνουμε και μία γιόγκα??? Δεν βλέπεις τι κάνουν οι αληθινές νοικοκυρές???χαχαχα!!!
    Το φύλλο της πιτας με έχει ζαλίσει από το πρωί!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Άψογη πίτα!!!Μ'άνοιξες την όρεξη!!!Κι η μπουγάδα ακόμη πιο άψογη!Σε παραδέχομαι που απλώνεις τις κάλτσες μία μία!!!Εγώ τις βαριέμαι και τις πετάω στο καλοριφέρ!!!Πίτα όμως δε βαριέμαι να κάνω!!!!Θα δοκιμάσω και το δικό σου φύλλο!Αααα κι εννοιείται οι καλές μαγείρισσες όλο "με το μάτι" μαγειρεύουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μια συνταγή για να προσπαθήσει καθόλου.
    Συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. η αγαπημένη μου πίτα eeever! θα δοκιμάσω την συνταγή σου σαν καινούργια νοικοκυρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα...μόλις άρχισαν να βγαίνουν να άγρια χόρτα. Η πίτα σου είναι η αγαπημένη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ λαχταριστή η πίτα σου! Φαντάζομαι τη γεύση με όλα αυτά τα χόρτα! Στείλε μου ένα κομματάκι;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να δηλώσω κι εγώ φαν της φανταστικής σου χορτόπιτας!! Υπέροχη κι η φωτό με την απλώστρα!! Φωτεινή πολύχρωμη και εντυπωσιακή (...εσύ το ξέρεις :)
    Φιλιά
    καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χρυσάκι, έμεινε κανένα κομματάκι.....ρίξτο στη Θάλασσα και θα το βρω.....απέναντι είμαι!!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μπράβο σου κοριτσάρα μου!!! πολύ ωραία η πίτα σου
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. όχι συγνώμη τώρα... ποιος μπορει να δει αυτή την πίτα και να μην του τρέξουν τα σάλια?
    ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΉ σε όλα της!!

    Η μπουγάδα,αχ σε σκοινακι.. την ζήλεψα και αυτή,έχω βαρεθεί να στριμώχνομαι στην απλώστρα!

    Φιλάκιααα Χρύσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γιαμ, γιαμ! Πολύ λαχταριστή είναι, πάντα υπάρχει διάθεση για μια πιττούλα, ειδικά αν έχεις άντρα Ηπειρώτη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. λατρευω τις χορτοπιτες, αν ειναι και... αλάδωτες.... τρωω ενα ταψι!!!!

    περνα απο το blog μου να... παιξουμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Θέλω και εγώ μια τέτοια γειτόνισσα!!! Πού μένετε να μετακομίσω;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. καλως ηρθα στο σπιτικο σου!

    εδω μοσκοβολάει γεύσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Η ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ Κ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΡΑΠΕΖΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ.ΚΑΛΟ Σ/Κ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. This looks absolutely delicious...I would love to try and make this recipe...You have a lovely blog...Thank you for visiting my blog and following it.. I will do the same. Blessings to you, Catherine

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ξανθή μου καλησπέρα... Κι εγώ λατρεύω τα άγρια χόρτα και ειδικά τα πικρά...
    Καλό Σαββατοκύριακο να περάσεις!!!

    Ζετούλα μου σ' ευχαριστώ πολύ!!!
    Πόσο χάρηκα με την επιστροφή σου το ξέρεις ήδη, έτσι????
    Μάκιαααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ποπάκι μου σ' ευχαριστώ...
    Πολλά φιλιά!!!

    Κυρία Αχτίδα σας ευχαριστώ πολύ, κι εγώ και ο άντρας μου για τη συμπαράσταση!!!
    Τα χαιρετίσματά του σας στέλνει κι αυτός...
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Λένια μου σ' ευχαριστώ πολύ!
    Είδες, σ' αυτό είμαι τυχερή γιατί όπως λέει και η παροιμία: "Ο κακός ο χρόνος περνάει, ο κακός γείτονας όμως όχι"...
    Ούτε να το σκεφτώ δε θέλω...
    Πολλά φιλιά

    Συνονόματη να έρθεις, γιατί να μην έρθεις... Ο πιο κοντινός προορισμός είναι για αποδράσεις!
    Κανόνισέ το.
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. simonmad σ' ευχαριστώ...
    χαχαχα σωστόοοοοο δεν το είχα σκεφτεί το διάλειμμα για διαφημίσεις, πολύ καλό
    Φιλάκιααααα

    Marion καλή μου σ' ευχαριστώ πολύ κι εσένα...
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Para-kelsoscooks σ' ευχαριστώ πολύ για όλα!
    Καλώς σας βρήκα...

    Εφάκι μου δίκιο έχεις... εμείς είμαστε πίσω ακόμα...
    χαχα πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Διασκέσις σ' ευχαριστώ πολύ...
    ααα μετά από τη μαγειρική το επόμενο βίτσιο μου είναι το άπλωμα... έχω ένα μικρό κόλλημα, χαχαχα
    Πολλά φιλιά

    annamaria σ' ευχαριστώ πολύ!!!
    Καλώς ήρθες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Θαλασσίτσα μου να την δοκιμάσεις, είναι πεντανόστιμη!!!
    Καλωσήρθες...

    Δήμητρα τα δικά μας χόρτα απ' ότι καταλαβαίνω είναι προς το τέλος τους, πέρασε πια η εποχή τους...
    Τυχεροί εσείς που τώρα αρχίζουν...
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Μαράκι μου πολύ ευχαρίστως, μόνο κομματάκι??? Ολόκληρο ταψί...

    Γιώργο μου σ' ευχαριστώ πολύ!!!
    Τελικά η χορτόπιτα έχει πέραση... κι εγώ που νόμιζα ότι είμαι απ' τους λίγους που τη λατρεύω...
    Καλό απόγευμα και καλό Σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Μπετούλα το έριξααααααα...
    Το πήρες ή το έφαγαν τα ψάρια???
    Πολλά φιλιά, καλό απόγευμα

    Αστεράκι μου σ' ευχαριστώ...
    Αφού κι εσύ σαν ειδικός τη βρίσκεις καλή, τότε ησύχασα, χαχαχα
    μακιααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ευάκι μου σ' ευχαριστώ πολύ πολύ!!!
    Είδες, αυτά είναι τα καλά της επαρχίας, έχουμε την άπλα μας...
    Πολλά φιλιά

    Ευγενία μου σ' ευχαριστώ...
    Κόπιασε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ελευθερία μου σ' ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση...
    Θα παίξω πολύ ευχαρίστως με την πρώτη ευκαιρία.
    Καλό απόγευμα

    Μανουσίνα μου έλα, είμαστε σε πανέμορφο τόπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ΕΚΦΡΑΣΟΥ καλωσήρθες στο σπιτικό μου!!!
    Χάρηκα που σε είδα...

    Ρεβέκκα μου γλυκιά σ' ευχαριστώ.
    Καλό Σαββατοκύριακο και σε σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Catherine, welcome to my "house"...
    Thank you for everything!!!
    Have a nice day!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Λοιπόν η πίτα σου φαίνεται φανταστική και σύντομα θα τη δοκιμάσω!!!

    Φιλιά Φανή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Είμαστε σίγουρες οτι η κουζίνα μας,θα μυρίσει κάτι απο τις πίτες της γιαγιάς!!

    Σε ευχαριστούμε πολύ πολύ για αυτή την γευστική αναδρομή!!

    Καλώς σε βρήκαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή