Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018

Σουτζουκάκια Σμυρνέικα, χωρίς τηγάνι...

Τα γνωστά, παραδοσιακά, πολυαγαπημένα σε όλους μας σουτζουκάκια, γίνονται πεντανόστιμα και χωρίς να τα τηγανίσουμε. Μπορούμε απλά να παραλείψουμε τη διαδικασία του τηγανίσματος και να τα ψήσουμε στο grill. Γίνονται το ίδιο νόστιμα, για να μην πω και καλύτερα, αφού δεν είναι καθόλου μα καθόλου βαριά...

Υλικά: (για 5 άτομα)   
750 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
1/2 φλυτζάνι φρυγανιά τριμμένη ή μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
σκόνη σκόρφο
κύμινο
αλάτι, πιπέρι
νερό για το ζύμωμα

(για τη σάλτσα)
ελαιόλαδο
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 συσκευασία χυμό ντομάτας (ή φρέσκο χυμό αν έχετε)
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
κύμινο
αλάτι, πιπέρι
κόκκινη καυτερή πάπρικα
λίγο ζάχαρη
1 σφηνάκι κόκκινο κρασί

Εκτέλεση:
Σε ένα μπωλ βάζουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια και ζυμώνουμε. 
Σιγά σιγά, όταν χρειάζεται, ρίχνουμε λίγο νεράκι για να ζυμώνουμε καλύτερα και να γίνουν τα σουτζουκάκια μας αφράτα. 
Μόλις ανακατευτούν καλά τα υλικά, βάζουμε τον κιμά για μισή περίπου ώρα στο ψυγείο να σφίξει.
Μετά από μισή ώρα βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο, πλάθουμε τα σουτζουκάκια στο μέγεθος που θέλουμε και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί. 
Καλό είναι να τα φτιάξουμε λίγο μεγαλύτερα από το μέγεθος που τα θέλουμε γιατί συνήθως μικραίνουν στο ψήσιμο.
Αφού λοιπόν τα πλάσουμε, τα καταβρέχουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νεράκι και τα ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν.
Όταν ροδίσουν από τη μια μεριά τα γυρίζουμε να πάρουν χρώμα και από την άλλη, ραντίζοντάς τα αν χρειάζεται με λίγο νεράκι ακόμα.
Παράλληλα εμείς ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί μαζί με το σκόρδο και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα συν λίγο νεράκι.
Κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε τη σάλτσα.
Όταν ψηθούν τα σουτζουκάκια και η σάλτσα έχει σχεδόν δέσει, τα βάζουμε προσεκτικά όλα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε και το λαδάκι που έχει μείνει στο ταψί και σιγοβράζουμε για λίγο το φαγητό μας. Θέλουμε να ρουφήξουν σαλτσούλα και να νοστιμίσουν ακόμα περισσότερο.
Τα σερβίρουμε ζεστά, όχι καυτά, με ότι μας αρέσει. Ρύζι πιλάφι, μακαρονάδα, πουρέ, πατάτες τηγανιτές, πληγούρι κλπ...
Συνοδεύουμε με ένα κόκκινο κρασάκι, εγώ προτιμώ ημίγλυκο και φυσικά φρέσκο ψωμάκι για τη σαλτσούλα.

Καλή επιτυχία!!!

4 σχόλια:

  1. Και έχω πολύ καιρό να φτιάξω σουτζουκάκια. Μου έχουν μπει στο μυαλό ψητά χωρίς σάλτσα όπως τα φτιάχνουν στη Θεσσαλονίκη αλλά τώρα με το κρύο ποιος κάθεται έξω να ψήνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ξανθή μου! Ψήστα στο γκριλ καλέ τώρα που κάνει κρύο και την Τσικνοπέμπτη τα ψήνεις στα κάρβουνα. Κοντά είναι άλλωστε!!!

      Διαγραφή
  2. Ωραία είναι και ψητά στο γκριλ. Μια χαρά γίνονται.
    Ωραία σάλτσα εχουν ;)
    Αγαπημένο φαγητό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα αγαπημένη μου Μαριον! Κι εμένα είναι από τα αγαπημένα μαμαδίστικα φαγάκια... Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη!
      Φιλιά πολλά!!!

      Διαγραφή