Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Μαρμελάδα εσπεριδοειδών

Πραγματικά όμως, δεν υπάρχει πιο αρωματική μαρμελάδα από τη μαρμελάδα εσπεριδοειδών. Κι επειδή, αυτή την εποχή τα εσπεριδοειδή είναι στα καλύτερά τους, ήρθε η κατάλληλη στιγμή να τη φτιάξουμε. 

Υλικά: 

Διάφορα εσπεριδοειδή

Ζάχαρη 

Νερό για το ξεπίκρισμα 

Εκτέλεση:

Πλένουμε τα φρούτα καλά και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό. Μόλις πάρει βράση, τ' αφήνουμε 2 λεπτά και μετά χύνουμε το νερό. Βάζουμε καινούριο, κρύο νερό και ξαναβράζουμε. Κάνουμε αυτή τη διαδικασία 3-4 φορές, ανάλογα πόσο θέλουμε να ξεπικρίσουμε τα φρούτα. Εγώ άλλαξα το νερό 4 φορές... Την τέταρτη ήταν ακριβώς όπως μου αρέσουν. Αδειάζουμε την κατσαρόλα από το νερό και αφήνουμε τα φρούτα να κρυώσουν. Εγώ να πω την αλήθεια τα άφησα μέχρι την επόμενη μέρα γιατί έμπλεξα με άλλη δουλειά. Αφού κρυώσουν λοιπόν, τα κόβουμε πάνω σε ξύλο κοπής και αφαιρούμε κουκούτσια και τυχόν σκληρά μέρη. Αν έχετε υπομονή τα ψιλοκόβετε κιόλας με το μαχαίρι, αν όχι τα κόβετε μέσα στην κατσαρόλα με τη ράβδο όπως εγώ... Τα ζυγίζουμε και βάζουμε σχεδόν την ίδια ποσότητα και σε ζάχαρη, ανάλογα τα γούστα. Τα δικά μου φρούτα ήταν 1600 γραμ. καθαρά και έβαλα 1500γραμ. ζάχαρη. Εκεί έστυψα μέσα κι ένα πορτοκάλι ακόμα, μόνο το χυμό. Τα βάζουμε πάλι να βράσουν, σε χαμηλή φωτιά αυτή τη φορά, και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και να μην πιάσει στον πάτο η μαρμελάδα. Δεν θέλει πολύ βράσιμο, ίσα να δέσει. Τη βλέπουμε με το μάτι που λέμε...

Αποστειρώνουμε μικρά βάζα και βάζουμε την ζεστή μαρμελάδα σε ζεστά βάζα. Προσοχή πολύ όμως γιατί καίει!!! Τα κλείνουμε καλά με τα καπάκια τους και γυρνάμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Έτσι κλείνουμε όλο τους το άρωμα και τη γεύση μέσα στα βαζάκια μας για όλο το χρόνο!!!  



Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου