Κυριακή, 12 Ιουνίου 2011

Μουσακάς βήμα-βήμα... για νέες μαγείρισσες...

Καλό μεσημέρι σε όλους και καλό υπόλοιπο τριήμερου...
Ξέρω πως έχω χαθεί αλλά απ' τη μια οι δουλειές, απ' τη άλλη οι γιορτές και οι επιδείξεις των σχολείων, γυμναστηρίων κ.λ.π. που χρόνος για σερφάρισμα.
Σήμερα έφερα να σας κεράσω ελληνικό, ελληνικότατο μουσακά.
Προχτές που τον έφτιαχνα, συνειδητοποίησα πως η συνταγή δεν υπάρχει στο blog μου.
Και αφού είναι τόοοοσο αγαπημένο φαγάκι σε όλους μας, αποφάσισα πως δεν μπορεί να λείπει. Έτσι σκέφτηκα να τον φωτογραφήσω βήμα-βήμα, όχι βέβαια για τις έμπειρες μαγείρισσες, αλλά για τα νέα κορίτσια και αγόρια που τώρα μαθαίνουν να μαγειρεύουν. Να μην ξέρουν να φτιάξουν ένα από τα εθνικά μας φαγητά???  
Mousaka λοιπόν, που λένε και οι τουρίστες στο νησί μου...

Υλικά:
(Εδώ να πω πως οι ποσότητες εξαρτώνται πάντα από το ταψί που θα φτιάξουμε, οπότε τροποποιήστε τις...)
2-3 μεγάλες πατάτες
3-4 μεγάλα κολοκυθάκια
4-5 μελιτζάνες φλάσκες
ελαιόλαδο
αλάτι

1 κιλό κιμά
τα υπόλοιπα υλικά του κιμά και η συνταγή υπάρχουν εδώ...

για τη μπεσαμέλ:
1 κουτί γάλα εβαπορέ (π.χ. ΝΟΥΝΟΥ light)
1 1/2 κουτί(απ' το γάλα) νερό
8-10 κουταλιές κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2-3 αυγά
2-3 κουταλιές βιτάμ
αλάτι, πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο
λίγη μυζήθρα τριμμένη (ανάλογα τα γούστα)

φρυγανιά τριμμένη ή τυρί για πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε φέτες, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε στο νεροχύτη ή στο σουρωτήρι να μαραθούν και να στραγγίσουν μισή με μία ώρα...
Ώσπου να στραγγίσουν, καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε φέτες κι αυτές, τις ξεπλένουμε λίγο να μην κολλήσουν και τις τηγανίζουμε λίγες λίγες σε καυτό ελαιόλαδο.
Μέχρι να τηγανίσουμε τις πατάτες, θα έχουν στραγγίσει και τα υπόλοιπα λαχανικά...
Τα τηγανίζουμε στο ίδιο λάδι με τη σειρά...
Πατάτες, Κολοκύθια, Μελιτζάνες...
Τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες πριν τα τηγανίσουμε τα στίβουμε ελαφρά με τα χέρια μας...
Όλα τα λαχανικά, μόλις τηγανιστούν, τα βάζουμε να κρυώσουν πάνω σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να φύγουν τα πολλά πολλά λάδια...
Στο μεταξύ, φτιάχνουμε δίπλα σε άλλο μάτι, τον κιμά με αυτόν τον τρόπο.
Τον βράζουμε καλά ώσπου να μείνει χωρίς ζουμιά, κάπως έτσι...
Και ξεκινάμε το στήσιμο του φαγητού.
Στον πάτο του ταψιού, στρώνουμε τις πατάτες...
Μετά τα κολοκυθάκια...
(Ότι κολοκυθάκι ή πατατούλα περισσέψει δεν πάει χαμένο. Έρχονται κάτι μικρά χεράκια απ' το πουθενά και τσουπ... τα αρπάζουν...)
Μετά στρώνουμε τις μελιτζάνες...
Και πάνω τους τον κιμά...
Μία ακόμη στρώση μελιτζάνες...
Αφήνουμε για λίγο το ταψί στην άκρη και φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ ως εξής...
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα, το νερό και το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα...
Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει, προσθέτουμε τα αυγά, το βιτάμ, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι η κρέμα να πήξει και να μη μυρίζει το αλεύρι.
Όταν η κρέμα είναι έτοιμη, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την τριμμένη μυζήθρα...
Περιχύνουμε το ταψί με τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά ή τυρί.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο, στους 180 - 200 βαθμούς ανάλογα τη δύναμη του κάθε φούρνου και ψήνουμε για 40 λεπτά με μία ώρα...
Κι εδώ, ώσπου να ψηθεί το φαγητό, είναι η χειρότερη ώρα...
Θέλει κότσια, χαχα
Απ' τη μία μοσχομυρίζει και σου σπάει τη μύτη κι απ' την άλλη πρέπει να πλύνεις το νεροχύτη που έχει γίνει σαν βουνό απ' τις άπλυτες κατσαρόλες...
Κι έρχεται η μεγάλη ώρα που ο μουσακάς μας έχει ψηθεί και είναι κάπως έτσι...
Αλλά και πάλι θέλει υπομονή να κρυώσει λίγο, αλλιώς δεν κόβεται καλά, διαλύεται...
Μόλις κρυώσει ελαφρά, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!
Συνοδεύεται τέλεια από μια χωριάτικη ντοματοσαλάτα, φρέσκο ψωμάκι και μια ελληνική παγωμένη μπυρίτσα.

Καλή μας  όρεξη!!!

15 σχόλια:

  1. Μόλις γύρισα από φαγητό, αλλά δεν θα πω όχι σε ένα κομμάτι μουσακά, όσο χορτάτη και να είμαι. Και κρύο, τον τρώω. Κρίμα που δεν είμαι κοντά.Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μην μου πεις ότι ο Μπάμπης και η Δήμητρα έχουν μπλογκ!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α, εδώ είσαι πουλάκι μου??? Έτσι είπαμε???
    Ήρθες στον Πόρο αλλά δεν...
    Το σημειώνω, έχε υπόψη σου, χαχα

    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για τα παιδιά μου λες??? Έχουν ένα ιδιωτικό, με κάτι ανθρωπάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το kyklamino είναι της αδερφής μου και του μπαμπά μου, αν λες γι' αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι λιγούρα είναι αυτή που με πιάνει με αυτό το φαγητό. Αν έχω φάει ξανατρώω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από τα αγαπημένα φαγητά όλης της οικογένειας ο μουσακάς! Κι επειδή το φτιάχνω πολύ συχνά, το έχω ελαφρύνει κάπως σε θερμίδες, αποφεύγοντας το τηγάνι. Αλείφω με ελαιόλαδο τις φέτες των λαχανικών και τις "μαραίνω" στο ταψί του φούρνου πάνω σε χαρτί ψησίματος. Μπορεί να μη γίνεται τόσο "γκουρμέ", αλλά είναι ασύγκριτα πιο ελαφρύς, οπότε τρώγεται και με λιγότερες τύψεις!
    Ο δικός σου βέβαια παραδοσιακός, έχει άάάλλη χάρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε ποιόν δεν αρέσει Χρύσα μου αυτό το φαγητό;;;
    Καλά έκανες και το ανέβασες αναλυτικά, υπάρχουν πολλοί που θα βοηθηθούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μέχρι εδώ μοσχοβόλησε!!!!!Λατρεμένο φαγητό!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αχ να είχα ένα κομματάκι!
    Καλή εβδομάδα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αχ ήρθε το καλοκαίρι μαζί με τα υπέροχα φαγητά του!Αυτός ο μουσακάς είναι το τοπ!(οχι το ξύδι...χαχχααχα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σου Χρύσα μου!!! Αχ και να 'χα ένα κομμάτι!!! Ο μουσακάς είναι από τα αγαπημένα μου. Καλό απόγευμα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπέροχο το φαγάκι σου!!Πώς τα κατάφερες,βρε παιδί μου,να φωτογραφίζεις βήμα-βήμα;Εγώ όλο και κάτι ξεχνάω και τελικά βάζω την τελική φωτογραφία.Χίλια μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή