Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Κεφτέδες "Μπριάμ"

Καλησπέρα, Καλή εβδομάδα να έχουμε!!!
Μπορεί να χειμώνιασε για τα καλά και έξω να βρέχει, εγώ όμως αρνούμαι να διώξω ακόμα το καλοκαίρι...
Και φυσικά όσο ο κήπος μου μου το επιτρέπει θα μαγειρεύω "καλοκαιρινά".
Μάζεψα, μάλλον τα τελευταία λαχανικά του μπαξέ μου, και είπα να τα αξιοποιήσω. Επειδή δεν ήταν πολλά έβαλα και μερικά κεφτεδάκια για συμπλήρωμα.
Ελάτε να σας δείξω...

Υλικά:
(για το μπριάμ)
2 - 3 μεγάλες πατάτες σε φέτες
1/2 κολοκύθι πιτσούνι ή 4-5 κανονικά κολοκύθια
2-3 μελιτζάνες τσακώνικες ή μια μεγάλη φλάσκα
2-3 πιπεριές
2 ντομάτες
2 μεγάλα κρεμμύδια
2-3 σκελίδες σκόρδο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
δυόσμο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη
ελαιόλαδο
λίγο νερό (αν χρειαστεί)

(για τους κεφτέδες)
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 χούφτα φρυγανιά τριμμένη
2 χούφτες κουάκερ (νιφάδες βρώμης)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 ντομάτα ή ακόμα καλύτερα 2-3 ντοματάκια (pommodoro)
1 αυγό
αλάτι
πιπέρι
μαϊντανό
δυόσμο
ρίγανη
λίγο λάδι
λίγο νεράκι

Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε πρώτα τους κεφτέδες για να δέσουν λίγο τα υλικά.
Βάζουμε στο multi ή σ' ένα μπλέντερ το κρεμμύδι, το σκόδρο, τη ντομάτα, το δυόσμο και το μαϊντανό και τα πολτοποιούμε.
Σ' ένα μεγάλο μπωλ ή λεκάνη ρίχνουμε τον κιμά, τα πολτοποιημένα κρεμμύδια κ.λ.π. απ' το multi και όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής και ζυμώνουμε καλά.
Αφήνουμε λίγο στην άκρη να δέσουν.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το μπριάμ.
Βάζουμε στο ταψί όλα τα υλικά σε φέτες ή μπαστουνάκια, ρίχνουμε το λάδι και όλα τα μπαχαρικά - μυριστικά και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.
Πλάθουμε τους κεφτέδες, μεγαλούτσικους, και τους βάζουμε πάνω απ' το μπριάμ.
Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, καταβρέχουμε με λίγο νερό και βάζουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 - 200 βαθμούς. (καλύτερα με αέρα)
Κάθε τόσο γυρίζουμε τους κεφτέδες απ' την άλλη μεριά και ψιλοανακατεύουμε το φαγητό μην κολλήσει. Ελέγχουμε αν θέλει και νεράκι και προσθέτουμε, λίγο λίγο όμως...
Το γύρισμα στους κεφτέδες γίνεται περίπου 3-4 φορές μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Ο καθένας άλλωστε γνωρίζει το φούρνο του. Δεν ψήνουν όλοι το ίδιο...
Σε 1 ώρα περίπου είναι έτοιμο.
Είναι ένα φαγάκι μυρωδάτο, πεντανόστιμο και έχουμε διπλό όφελος...
Γλιτώνουμε το τηγάνι που κάνει κακό στην υγεία μας... και λερώνει, ανάβουμε μία ηλεκτρική συσκευή και καίμε λιγότερο ρεύμα αφού ψήνουμε και τα δύο φαγάκια στο ίδιο ταψί.
2 σε 1 νοικοκυρεμένα, χαχα
Τι λέτε, δεν είναι έξυπνη ιδέα???
Καλή Εβδομάδα να έχουμε όλοι και Καλή Επιτυχία σε όποιον το δοκιμάσει!!!
Πολλά φιλιά

10 σχόλια:

  1. Γεια στα χέρια σου, φαίνονται νοστιμότατοι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο! Μου φαίνεσαι θα την ακολουθήσω τη συμβουλή κάποια μέρα, μας αρέσουν και τα μπιφτέκια και το μπριάμ:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ νόστιμο το φαγητακι σου. Καλή εβδομάδα Χρύσα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η μάνα μου έβαζε συχνά μπιφτέκια μέσα στο μπριάμι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλεια η ιδέα σου Χρυσα μου! Ειμαι σιγουρη οτι δεν θα εμεινε ουτε κοματάκι!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. que buenas tienen que estar,me da hambre sòlo con mirarlas.besos.conchi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραία η ιδέα σου Χρύσα μου ...

    Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πραγματικά ωραία ιδέα!!!! Καλή βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τέλεια πρόταση για συνοδεία κεφτέδων! Πάμε να το φτιάξουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή