Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2011

Σάλτσα ντομάτας για το χειμώνα

Καλησπέρα και Καλή εβδομάδα να έχουμε!!!
Λίγο πριν τελειώσουν οι ντομάτες, καλό είναι να πάρουμε μερικές γινωμένες και να φτιάξουμε βαζάκια με σάλτσα για να έχουμε όλο το χειμώνα. Όσο ακόμα είναι φτηνές στην αγορά, ποιος ξέρει που θα φτάσουν???
Εγώ προσωπικά, άδειασα τις ντοματιές μου κι από τις τελευταίες ντομάτες για να τις ξεριζώσω πια και να βάλω χειμωνιάτικα κηπευτικά... Δεν έχω βλέπετε πολύ χώρο.
Γίνεται μια σάλτσα πεντανόστιμη και αρωματική, για να φέρνουμε το καλοκαίρι στην καρδιά του χειμώνα με ένα "κλικ"!

Υλικά:
ντομάτες παραγινωμένες
αλάτι
ζάχαρη
ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Πλένουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα να βράσουν.
Προσθέτουμε αλάτι και ζάχαρη, ελάχιστο ελαιόλαδο και αφήνουμε να βράσουν.
Όταν μαλακώσουν αρκετά, τις λιώνουμε καλά (με τη ράβδο) και τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να πιουν όλα τα υγρά τους.
Προσοχή όμως, όταν κοντεύουν να γίνουν, θέλουν ανακάτωμα μην πιάσουν.
Επίσης πιτσιλάνε αρκετά γι' αυτό απομακρύνετε τα κοντινά αντικείμενα...

Παράλληλα, όταν η σάλτσα είναι σχεδόν έτοιμη, αποστειρώνουμε τα βάζα με τον τρόπο που όλοι ξέρουμε... Δείτε εδώ...

Μόλις κατεβάσουμε τη σάλτσα απ' τη φωτιά, γεμίζουμε τα καυτά βάζα αφήνοντας σχεδόν ένα δαχτυλάκι κενό για να το γεμίσουμε με ελαιόλαδο.
Αφού βάλουμε και το ελαιόλαδο, κλείνουμε καλά και γυρίζουμε τα βάζα ανάποδα να κρυώσουν...

Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να έχουμε φρέσκια σάλτσα όλο το χρόνο.
Μπορούμε να τη ζεστάνουμε για λίγο σ' ενα κατσαρολάκι, να την αρωματίσουμε με φρέσκα μυρωδικά ή μπαχαρικά και να τη χρησιμοποιήσουμε σε όλα τα φαγητά.
Είναι ιδανική για μακαρονάδα ή ακόμα και για να φτιάξουμε έναν ντοματοκαγιανά ή αλλιώς στραπατσάδα το χειμώνα, προσθέτοντας μόνο αυγά.
Έχουμε γρήγορο φαγητό σε χρόνο ρεκόρ...

Αυτός είναι ο τρόπος που φτιάχνουμε εδώ και πολλά χρόνια τη σάλτσα για το χειμώνα στο σπίτι μας, απ' τη γιαγιά, στη μαμά, εγώ κ.λ.π...
Τη διατηρούμε σε δροσερό μερός ή ακόμα καλύτερα στο ψυγείο.
Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα της Βίκυς εδώ...
Έχει γράψει ένα άρθρο πολύ ωραίο και πιο "επαγγελματικό" από εμένα.

Καλή εβδομάδα σε όλους, πολλά φιλιά!!!

7 σχόλια:

  1. Super!!! Πόσα βαζάκια έφτιαξες;;;; να έρθω να σου πάρω κανά 2 χεχε
    Φιλιάααα
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρύσα μου είναι χρυσάφι η ντοματούλα τον χειμώνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία η σαλτσούλα σου! Καλή εβδομάδα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά τα λέει το asteri. Μήπως μαζί με τα μπισκοτάκια να μοιράζεις και βαζάκια με σάλτσα τομάτας;Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είσαι μέσα στο μυαλό μου. Το ΣΚ το ίδιο έκανα πάνω κάτω αλλά δυστυχώς εγώ δεν έχω χώρο για κηπευτικά (κλαψ!!) Επίσης θα δοκιμάσω αυτό το κόλπο που αναποδογυρίζεις τα βάζα γιατί εγώ έκανα κάτι περίπλοκα που μου έφαγαν όλη τη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ Χρύσα ... πόσο τυχερή είσαι να έχεις τη δικιά σου σοδειά απο ντοματούλες ... πάντα γεμάτο να είναι το μποστάνι σου !!!

    Οι υπόλοιποι πρέπει να εκδράμουμε στη λαϊκή ... χιχιχι.

    Καλή εβδομάδα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΜΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΘΑ ΜΟΣΧΟΒΟΛΑΕΙ Η ΣΑΛΤΣΑ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή