Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Αρακάς λαδερός

Μοιάζει λαχανικό, μαγειρεύεται όπως τα λαχανικά και όμως είναι όσπριο.
Ο αρακάς είναι μια τροφή με πολύ μεγάλη θρεπτική αξία, άριστη πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων, πλούσιος σε φυτικές ίνες και με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Έχει πολλές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά τα οποία προάγουν την υγεία...
Γιατί λοιπόν να μην τον βάλουμε στην καθημερινή μας διατροφή;

Τον βρίσκουμε όλο το χρόνο κατεψυγμένο, σε πολύ καλή τιμή και φυσικά εύκολο στη χρήση.
Εννοείτε πως την άνοιξη και το καλοκαίρι στα μανάβικα κυκλοφορεί και ο φρέσκος ο οποίος είναι ακόμη νοστιμότερος. Έχει όμως το μειονέκτημα ότι θέλει καθάρισμα (μικρό το κακό) και είναι πολύ πιο ακριβός απ' τον κατεψυγμένο...

Πάμε να τον μαγειρέψουμε;

Υλικά: (για 6-8 μερίδες)
1 κιλό αρακά κατεψυγμένο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3-4 καρότα σε ροδέλες
2 πατάτες κομμένες
ψιλοκομμένο άνιθο
λίγο ντοματοχυμό (περίπου 1/2 φλυτζάνι)
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, ξερό και φρέσκο, να σωταριστούν ελαφρά.
Προσθέτουμε τον αρακά, τον σωτάρουμε κι αυτόν λίγο και ρίχνουμε τα καρότα και τις πατάτες...
Αφού φέρουμε γύρω όλα τα λαχανικά μαζί, προσθέτουμε τον ντοματοχυμό, τον άνιθο, αλάτι, πιπέρι και λίγο νεράκι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Σιγοβράζουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βράσει ο αρακάς και τα υπόλοιπα λαχανικά.
Αν θέλουμε, για μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα, βράζουμε στη χύτρα. Χρειάζεται μόνο 7 λεπτά (απ' την ώρα που θα σφυρίξει)...
Όταν το φαγητό είναι πια έτοιμο, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε λίγο ακόμα με ανοιχτό καπάκι, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του και να δέσει η σάλτσα.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει (ζεστός δεν είναι τόσο ωραίος) και σερβίρουμε...
Όποιος θέλει μπορεί να τον συνοδεύσει και με ΕΛΛΗΝΙΚΗ φέτα...
Απ' ότι λένε, γιατί εγώ δεν την πλησιάζω, ταιριάζει πάρα πολύ!
Απαραίτητο βέβαια είναι και το φρέσκο ψωμάκι... για βουτιές!!!
Κρίμα δεν είναι να πάει το λαδάκι χαμένο??? 

Την καλησπέρα μου...

6 σχόλια:

  1. Απο τα πιο αγαπημένα μου φαγητά....τον αρακά τον τρώω και ωμό άμα είναι φρέσκος....φιλάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εγώ τον φτιάχνω τακτικότατα είτε σκέτο, είτε με κρεατάκι. Αρέσει και στα παιδιά πολύ! Καλό βραδάκι, Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πεντανόστιμο και υγιεινό φαγάκι. Φιλιά πολλά, καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πήρα το φρέσκο μου ψωμάκι και έφτασα ... θα πάρω το τελευταίο πιατάκι παρακαλώ με τη φετούλα !!

    Μούρλια φαίνεται Χρύσα.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όσπριο; δεν το ήξερα αυτό. Ο αρακάς επομένως είναι το πρώτο όσπριο που έφαγα και το τρώω από παιδί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. χωρίς ντομάτα παίζει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή