Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011

Χοιρινό με πατάτες στο φούρνο... λίγο διαφορετικό

Ήρθα κι εγώωωωωω...
Επιτέλους ξέκλεψα λίγο χρόνο να κάνω μια ανάρτηση κι εδώ.
Απ' ότι καταλαβαίνετε έχω μπλέξει με τα Χριστουγεννιάτικα και τις ελιές και τρέχω και δε φτάνω.
Όμως σήμερα το πήρα απόφαση κι είπα δεν πάει άλλο, στο τέλος θα με ξεχάσουν, χαχα
Ήρθα λοιπόν να σας κεράσω από το σημερινό Κυριακάτικο φαγάκι μου...
Χτες πήγα στο χασάπη και βρήκα σε προσφορά ωραίες χοιρινές μπριζόλες. Όμως δεν ήταν από αυτές που τρώνε τα παιδιά μου (όπως σας έχω ξαναπεί τρώνε μόνο από σβέρκο, τις άλλες δεν...).
Έτσι, όπως ήταν ολόκληρο το κομμάτι (2 κιλά περίπου μπριζόλες από τη νεφραμιά του χοιρινού), είπα στον κρεοπώλη και μου αφαίρεσε απλά τα κόκκαλα, την πέτσα και το ψαρονέφρι (αυτό θα το φτιάξουμε αλλιώς) για να το βάλω στο φούρνο ολόκληρο με πατατούλες...

Υλικά:
2 κιλά χοιρινή νεφραμιά ξεκοκκαλισμένη
2 πιπεριές κομμένες σε φέτες
1/2 καυτερή πιπεριά ή λιγότερη (προαιρετικά)
1 κρεμμύδι σε ροδέλες
3 μικρές ντοματούλες
πατάτες 
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
χυμό 2 λεμονιών
ελαιόλαδο
λίγο νεράκι

Εκτέλεση:
Στην μέση του ταψιού, εκεί που θα μπει το κρέας, στρώνουμε τις δύο ντομάτες σε φέτες, τις πιπεριές και τις ροδέλες του κρεμμυδιού.
Ακουμπάμε το κρέας, αφού πρώτα το έχουμε πλύνει, και το πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη.
Το τρίβουμε ελαφρά ώστε να πάνε παντού τα "μπαχαρικά"...
Γύρω από το κρέας βάζουμε τις κομμένες πατάτες, τη μία ντοματούλα κομμένη σε κυβάκια και τα  αλατοπιπερώνουμε κι αυτά. Προσθέτουμε το λάδι, το λεμόνι και τη ρίγανη, λίγο νεράκι,  ανακατεύουμε καλά με τα χέρια και βάζουμε το ταψί στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει...
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς αρχικά και μετά κατεβάζουμε στους 180.
Κάθε τόσο ρίχνουμε μια ματιά στο φαγητό και αν θέλουμε γυρίζουμε το κρέας μία στη μια πλευρά, μία στην άλλη...
Έτσι ροδίζει ομοιόμορφα και δεν καίγεται.
Κοιτάμε αν χρειάζεται και νεράκι και προσθέτουμε λίγο λίγο...
Αν δούμε πως έχει ροδίσει αρκετά αλλά δεν έχει ψηθεί, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία και το σιγοψήνουμε.
Χρειάζεται το πολύ 2 ώρες ψήσιμο γιατί μετά στεγνώνει το κρέας...
Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, το κόβουμε σε φέτες ή κομμάτια, ή όπως μας αρέσει τελοσπάντων, και το σερβίρουμε με τις πατατούλες του.
Συνοδεύουμε με μια ωραία μαρουλοσαλάτα, λίγο λευκό κρασάκι και...
Καλή μας Όρεξη!!!

Πολλά φιλιά σε όλους και Καλή εβδομάδα να έχουμε!!!

7 σχόλια:

  1. Χρυσα θα το κάνω σήμερα! χθες πήρα χοιρινό και εσπαγα το κεφάλι μου να κάνω κάτι λίγο διαφορετικό που λες και εσυ! Ηρθες την κατάλληλη ώρα! Κουράγιο με τις δουλειές!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλειο φαγητό...τέλειες φωτογραφίες...και έχω μία πείνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλέ, λίγη πετσούλα θέλω:)
    Πολύ ωραίο το φαγητό σου Χρύσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρύσα ... λουκούμι έγινε.

    Γειά στα χέρια σου !!!!

    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φιλενάδα, πως τα καταφέρνω και έρχομαι πάντα στο τέλος της ημέρας και φυσικά και στο τέλος του φαγητού και μένω ακέραστη;Την επομένη φορά, κοίτα να με προσκαλέσεις, για να προλάβω την μερίδα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νόστιμο κυριακάτικο φαγάκι (Φαγητό, το υποκοριστικό χαϊδευτικά χρησιμοποιηθηκε). Γεια στα χέρια σου. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το φαγακι αυτο είναι τέλειο! Αν και δεν είμαι λάτρης του χοιρινού τρώω και δεν μπορω να σταματήσω. Σε ευχαριστώ πολύ για την συνταγη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή