Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

Μαγειρεύουμε Ελληνικά... Φάβα

Καλησπέρα φιλαράκια...
Επιτέλους χειμώνιασε... νομίζω!!! Τώρα το μεσημέρι άρχισε να κάνει λίγο κρύο, να φυσάει και να βρέχει... Για να δούμε, θα έχουμε φυσιολογικά Χριστούγεννα επιτέλους???
Θα δείξει...

Και για να περάσουμε τώρα στα δικά μας, θα σας πω, πως είμαι πολύ χαρούμενη σήμερα, γιατί πήρα στα χέρια μου ένα απίθανο δωράκι από μια πολύ καλή μας φίλη, γνωστή σε όλους στη blogoγειτονιά. Λεπτομέρειες όμως θα σας πω αργότερα εδώ... Έτσι για να σας κρατήσω και λίγο σε αγωνία, χαχα
Ένα μόνο θα σας πω... Έχω πάθει πλάκα...

Πάμε τώρα στη φάβα, γιατί ξεχάστηκα πάλι...
Σήμερα λοιπόν έφτιαξα φάβα για μεσημεριανό. Φυσικά τη συνοδέψαμε με το φρέσκο μας λαδάκι, ψωμάκι, κρεμμύδι (έτσι για να σκοτώνουμε και τα μικρόβια,χαχα) και ελίτσες, εννοείτε δικές μας!
Με αυτή μου την ανάρτηση λοιπόν, συμμετέχω και στην πρόσκληση της Λίλας, Μαγειρεύουμε Ελληνικά...

Υλικά:
1 σακουλάκι φάβα (500γραμ.)
1 κρεμμύδι
λίγο λάδι 
αλάτι
νερό

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τη φάβα, την πλένουμε και τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που να την σκεπάζει.
Την αφήνουμε να πάρει βράση, σβήνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε πάνω στο μάτι της κουζίνας, σκεπασμένη για περίπου μισή ώρα.
Στο μισάωρο τη σουρώνουμε και βάζουμε καθαρό νερό που να τη σκεπάζει, λίγο λάδι, το κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα και λίγο αλάτι και τη βάζουμε πάλι στη φωτιά να βράσει μέχρι να μαλακώσει και να πιει το περισσότερο νερό.
Όταν είναι έτοιμη, σβήνουμε τη φωτιά και με τη ράβδο (mini pimmer) τη λιώνουμε να γίνει σαν κρέμα.
Τη σερβίρουμε ζεστή με μπόλικο λάδι, λεμόνι, κρεμμύδι, (αν θέλουμε) ελιές και φρέσκο ψωμί.


Εδώ να πω πως η φάβα είναι πολύ εύκολο να κολλήσει την ώρα που βράζει. Γι' αυτό πρέπει να ανακατεύουμε συχνά και να τη βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Επίσης αν τη φάμε αμέσως θα είναι ωραία και ζουμερή ενώ όσο την αφήνουμε πήζει. Εννοείτε όμως, πως αυτό δεν είναι πρόβλημα γιατί της προσθέτουμε λίγο νεράκι, τη ζεσταίνουμε και γίνεται πάλι της ώρας!
Φτιάξτε τη τώρα το χειμώνα, είναι πολύ θρεπτική, νόστιμη,υγιεινή και φυσικά νηστίσιμη...

Καλό απόγευμα σε όλους και καλό Σαββατοκύριακο!!!

12 σχόλια:

  1. Οπως το είπες,θρεπτική,υγιεινή και θα πω πεντανόστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οντως χειμώνιασε! Νυσάφι πια! Βαρέθηκα αυτή την κατάσταση! Επιτέλους, να καταλάβουμε τα Χριστούγεννα!
    Τέλεια η φάβα σου, και με λίγη σάλτσα ντομάτας στο κέντρο αλλά και με τη δική σου παρουσίαση είναι αγαπημένο μου πιάτο!
    Καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τρελαίνομαι για φάβα, καλά που μου την θύμισες, έχω ένα σακουλάκι φερμένο από κάποιο χωριό... θα εκτελεστεί άμεσα!

    Φιλιά, καλό σ/κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρύσα μου η φάβα είναι από τα αγαπημένα μου εδέσματα αλλά δυστυχώς δεν έχω επιχειρήσει να τη φτιάξω ποτέ... μμμμ... μήπως ήρθε η στιγμή? :)
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια μεριδούλα για μένα παρακαλώωωωωωωωωωωω
    Φιλάκιαααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ δυστυχώς δεν την τρώω, αλλά την αγαπάει πολύ ο μπαμπάς μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ απολύτως Μάρα μου... Ξέχασα να το γράψω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή εβδομάδα Έφη μου...
    χμ, με σάλτσα ντομάτας ε??? Δεν το ήξερα...
    Θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπετούλα κι εγώ...
    Τρώω μέχρι να σκάσω και μετά φωνάζω ότι έχω φούσκωμα,χαχαχα
    Φιλιά, καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ετσι νομίζω Κατερινάκι, ήρθε η στιγμή...
    Δοκίμασε και δεν θα χάσεις, τώρα είναι ο καιρός της!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εφτασεεεεεεεεεεεεε...
    Αστεράκι, κόπιασε!!!
    φιλάκιααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Manousina μου κακώς... είναι πολύ ωραία και θρεπτική!
    Ο μπαμπάς ξέρει να φάει καλύτερα μου φαίνεται,χαχα
    Φιλάκια

    Καλή εβδομάδα σε όλους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή