Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Μανιταρόπιτα με σφολιάτα


Η αγαπημένη πίτα των κοριτσιών μου! Νόστιμη, εύκολη και ένας ωραίος τρόπος να φάνε τα παιδιά λαχανικά...
Υλικά:
1 πακέτο σφολιάτα κατεψυγμένη (2 φύλλα)
1/2  κιλό μανιτάρια άσπρα κομμένα σε φέτες (φρέσκα)
1/2 κιλό μανιτάρια καφέ σε φέτες (φρέσκα)
1 πιπεριά φλωρίνης κομμένη
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό σε φέτες
1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
200 γρ. κρέμα γάλακτος light
150 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
150 γρ. μοτσαρέλλα τριμμένη ή gouda
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
λίγη πάπρικα
σκόνη σκόρδο
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
1 αυγό
σουσάμι για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Αφήνουμε τη σφολιάτα εκτός κατάψυξης να ξεπαγώσει.
Σ' ένα μεγάλο αντικολλητικό βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι.
Σταδιακά αρχίζουμε να προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
Φρέσκο κρεμμυδάκι, πιπεριά, λίγα λίγα τα μανιτάρια, το μπέικον, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο και πάπρικα.
Αφήνουμε να μαραθούν ελαφρά, ΌΧΙ πολύ ώρα και λιώσουν, και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
Ανακατεύουμε λίγο, να πιεί τα πολλά υγρά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο το μείγμα και προσθέτουμε το ασπράδι απ' το αυγό και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε ελαφρά, ή ακόμα καλύτερα, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μακρόστενο ταψάκι ή πυρέξ και απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας τραβώντας τις άκρες να καλύψουμε και τα πλαϊνά του ταψιού.
Αδειάζουμε εκεί τη γέμιση που έχει πια κρυώσει και κλείνουμε καλά με το άλλο φύλλο σφολιάτας.
Χτυπάμε τον κρόκο του αυγού με λίγο νεράκι σ' ένα μπωλ και αλείφουμε την πίτα μας.
Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με μπόλικο σουσάμι και κάνουμε μερικές τρύπες στην επιφάνεια της πίτας γα να εξατμίζονται τα υγρά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα στους 175 βαθμούς, περίπου 30 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει, όχι πολύ, και απολαμβάνουμε...

Συνοδεύουμε με ένα ποτηράκι λευκό κρασί και... Καλή μας όρεξη!!!

22 σχόλια:

  1. Δηλώνω φανατική .... πιτού και μια τέτοια πίτα θα την λάτρευα!!!
    Με μανιτάρια που τα αγαπώ πολύ!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κόπιασε Ελένη μου! Κι εγώ φανατική της πίτας είμαι και των μανιταριών!!!
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  2. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μανιταρόπιτα, αν και λατρεύω τα μανιτάρια...
    Νομίζω πως με τα υλικά που έβαλες, θα λατρέψω και αυτή τη συνταγή σου!
    Φιλάκια πολλά-πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σου αρέσουν τα μανιτάρια, φτιάξτην οπωσδήποτε! Είναι πραγματικά καταπληκτική, άρεσε σε όλους!!!
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Γεια σου και από δω Χρύσα!Και έπεσα σε φοβερή πίτα! Αγαπημένη μου πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλωσόρισες και στο δικό μου σπιτάκι!!! Χαίρομαι που σου αρέσει το σημερινό κέρασμα!!!

      Διαγραφή
  4. Υπέροχη με μανιτάρια!!!!!
    Εύκολη και απολαυστική!!!!!
    Καλό απόγευμα Χρύσα μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Γιώργο μου!!!
      Καλή μέρα να έχεις!!!

      Διαγραφή
  5. Μμμμμμ......μ αρέσει που έχει μπέικον και γίνεται πιο πικάντικη!!!
    Η σφολιάτα ψήθηκε τέλεια!!

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ!!! Πραγματικά ήταν απ' τις πιο πετυχημένες πίτες που έχω κάνει... ξετρελάθηκαν όλοι στο σπίτι...
      Φιλιά πολλά Πεπάκι μου!

      Διαγραφή
  6. Λατρεύω τα μανιτάρια. Η πίτα φαίνεται τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπερπαραγωγή η μανιταρόπιτα σου Χρύσα μου! Με όλα τα αγαπημένα μας υλικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Μαράκι μου!
      Καλή μέρα να έχετε...

      Διαγραφή
  8. Εδώ πήγαν τα μανιτάρια ;)
    Αγαπημένη πίτα. Τα καφέ μανιτάρια ειναι τα λεγόμενα ''chestnut'' ? Δεν τα έχω βρει πουθενά.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες που πήγαν?
      Δεν ξέρω πως είναι το πραγματικό τους όνομα, καφέ μανιτάρια έγραφε στη συσκευασία... Ήταν πολύ νόστιμα κι αυτά! Και σε καλύτερη τιμή απ' τα άσπρα!!!
      Μπορείς να τα βρεις στο γνωστό γερμανικό SM... Φέρνει συχνά...

      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  9. Ωραιότατη πίτα, πολύ τέλεια ψημένη!!! Καλή σου μέρα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σε σένα χαρά μου, Σ' ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη!!!

      Διαγραφή
  10. Χρύσα ήρθε η ώρα να παίξουμε! Ένα ημερολόγιο φωτογραφικό για 7 ημέρες από το τραπέζι σου.Αν βρεις χρόνο πέρνα από το μπλοκ μου και θα καταλάβεις!Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή