Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012

Ζεστή σοκολάτα... για να αντέξουμε το κρύο

Τι θα λέγατε για ένα ζεστό φλυτζάνι "αληθινής" σοκολάτας;
Με το κρύο που έρχεται νομίζω πως είναι ότι καλύτερο...
Πάμε να την φτιάξουμε;

Υλικά: (για 4 φλυτζάνια)
600 γραμ. φρέσκο γάλα
100 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα 65% κακάο
100 γραμ. σοκολάτα πραλίνα γάλακτος
(αν δεν έχετε σοκολάτα με 65% κακάο βάλτε 140 γραμ. απλή κουβερτούρα και 60γραμ. γάλακτος)
2 κουταλάκια ζαχαρούχο γάλα (προαιρετικά)
1-2 βανίλιες

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια κατσαρολίτσα το γάλα να ζεσταθεί, όχι να βράσει...
Μόλις ζεσταθεί, κατεβάζουμε λίγο απ' τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τις σοκολάτες σε μικρά κομμάτια και αφήνουμε λίγο να μαλακώσουν.
Ξαναβάζουμε το κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα και να ενσωματωθεί με το γάλα.
Κατεβάζουμε απ' τη φωτιά, ρίχνουμε τη βανίλια και το ζαχαρούχο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε 4 φλυτζάνια...

Αν θέλουμε, στο φλυτζάνι μας βάζουμε για λίγο ένα ξυλάκι κανέλας για άρωμα, ή μια φλούδα πορτοκαλιού, ή ακόμα και λίγο τζίντζερ...
Δίνουν πολύ ιδιαίτερο άρωμα!!!

Συνοδέψτε με σπιτικά μπισκοτάκια ή κέικ και χαρείτε ένα ζεστό χουχουλιάρικο απόγευμα με τους αγαπημένους σας...

Καλή εβδομάδα!!!
 

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

Κέικ ολικής άλεσης με καρότα και μήλα

Μετά τις κρεπάλες των γιορτών, είχα αποφασίσει να περιορίσω λίγο τα γλυκά για... ευνόητους λόγους.
Δυστυχώς όμως αυτό δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ. Τουλάχιστον σε μας...
Καλώς ή κακώς τους έχω μάθει με γλυκό και δεν μπορούν να το στερηθούν για πολλές μέρες.
Οπότε είπα, αφού θα το φτιάξω που θα το φτιάξω,  ας είναι τουλάχιστον κάτι πιο υγιεινό, να μην έχω πολλές τύψεις.

Υλικά:
1 πακέτο (500γρ.) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, ολικής άλεσης (την καφέ συσκευασία)
4 αυγά
1 φλυτζάνι ζάχαρη απλή
3/4 φλυτζανιού μαύρη ζάχαρη
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο τύπου Κερκύρας
1 φλυτζάνι γάλα εβαπορέ (αραιωμένο) ή χυμό πορτοκάλι
1 κουταλιά κονιάκ
1/2 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι κανέλα
ελάχιστο αλάτι
2 βανίλιες
4 μέτρια καρότα τριμμένα στον λεπτό τρίφτη
1 κόκκινο μήλο κομμένο σε κυβάκια
1 πράσινο μήλο επίσης σε κυβάκια

για το γλάσσο:
λίγο χυμό πορτοκάλι
άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση:
Βάζουμε στο μίξερ το λάδι, το βούτυρο και τα δύο είδη ζάχαρης και χτυπάμε καλά.
Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε λίγο ακόμα...
Στη συνέχεια ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα μήλα και το αλεύρι, και χτυπάμε μέχρι να ανακατωθούν καλά.
Ρίχνουμε το αλεύρι και χτυπάμε ελάχιστα ακόμη, ίσα να ενσωματωθεί στο μείγμα, δεν θέλει πολύ χτύπημα...
Αφαιρούμε τα χτυπητήρια του μίξερ, προσθέτουμε τα μήλα και με ένα κουτάλι τα ανακατεύουμε κι αυτά να πάνε παντού.
Βάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου στους 175 βαθμούς.
Όταν ψηθεί και το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε 5-10 λεπτά να σταθεί και το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.
Αν θέλουμε, μόλις μισοκρυώσει, φτιάχνουμε ένα ελαφρύ γλάσσο (ανακατεύοντας καλά χυμό πορτοκαλιού με άχνη ζάχαρη) και το περιχύνουμε...
Συνοδεύει τέλεια το απογευματινό τσάι ή το καφεδάκι μας... 
Είναι ένα πολύ καλό, νόστιμο και θρεπτικό κολατσιό για τα παιδάκια μας στο σχολείο, πλούσιο σε φυτικές ίνες.
Επίσης, είναι και ένας πολύ εύκολος τρόπος να φάνε τα παιδιά καρότα χωρίς να το καταλάβουν αφού δεν φαίνονται καθόλου μέσα στο κέικ... με λίγα λόγια τα ξεγελάμε αφού τους δίνουμε μεν γλυκό που τόσο αγαπούν, παράλληλα όμως παίρνουν και τις φυτικές ίνες που τόσο πολύ έχουν ανάγκη, 2 σε 1 δηλαδή...

Καλό βράδυ σε όλους!!!

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012

Top 10

Καλημέραααααααα!

Εδώ και αρκετές μέρες, με έχουν προσκαλέσει σε ένα παιχνιδάκι η Μαρία και η Pepi...
Ας μη φανώ λοιπόν αγενής, κι ας παίξω κι εγώ σαν παιδάκι που είμαι, χαχα

* Αγαπημένο βιβλίο: Εδώ υπάρχει πρόβλημα, γιατί τα βιβλία που αγαπώ είναι πολλά, αλλά θα ξεχωρίσω αυτά...
* Αγαπημένη Πόλη: Η Αθήνα... όπως ήταν κάποτε...
*Αγαπημένο Γλυκό: Κι εδώ υπάρχει ένα θεματάκι γιατί γενικώς είμαι γλυκατζού, αλλά θα πω ΣΟΚΟΛΑΤΑ, σε όλες της τις μορφές... Δεν θα μπορούσα να φανταστώ έναν κόσμο χωρίς αυτήν, χαχα
*Αγαπημένο Άρωμα: Το Elixir της Clinique, εδώ και πολλάαααα χρόνια, και απ' ότι βλέπετε τελειώνει κιόλας, οπότε...  όποιος έχει ευχαρίστηση, χαχαχα
*Αγαπημένο Τραγούδι: "Τake my breath away" - Berlin (Top gun soundtrack)
* Αγαπημένος Προορισμός: "Το σπίτι μου!!!" Σαν το σπιτάκι μου, πουθενά...
* Αγαπημένη Εκπομπή: 'Oοοοολα τα Cartoon..
*Αγαπημένο Blog: Εδώ... δεν υπάρχει περίπτωση να διαλέξω... Όλα όσα διαβάζω φυσικά...

*Αγαπημένο Φαγητό: Μουσακάς
*Αγαπημένη Ανάρτηση: Όλες μου τις αναρτήσεις τις αγαπώ το ίδιο... Άλλωστε όσοι με γνωρίζετε  καλά, ξέρετε, πως ότι φτιάχνω με τα χεράκια μου το κάνω με Πολύ Αγάπη!!! Οπότε...

Κι επειδή, ως συνήθως, έρχομαι τελευταία και καταϊδρωμένη, δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος που δεν έχει παίξει ακόμα για να τον προσκαλέσω...
Αν υπάρχει και δεν τον έχω ανακαλύψει, του δίνω τη σκυτάλη με πολύ χαρά!!!

Πολλά φιλιά

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

Σπιτικά σουβλάκια κοτόπουλο

Καλησπέρααααααααα, μήπως πεινάσατε??? Σας έπιασε μια λιγούρα???
Ελάτε να φτιάξουμε κάτι νόστιμο, αγαπημένο σε όλους (μικρούς και μεγάλους) και υγιεινό.
Τα υλικά απλά και πολύ εύκολο να βρεθούν...

Υλικά:
Φιλέτο κοτόπουλο, κομμένο σε κομμάτια
πιπεριές
ντομάτες
κρεμμύδι

(για τη μαρινάδα)
ελαιόλαδο
κέτσαπ
μουστάρδα
λίγο μέλι
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
σκόνη σκόρδο

ξυλάκια για σουβλάκια

πίτες, μαρούλι, τζατζίκι ή ότι άλλα συνοδευτικά θέλετε...

Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά σ' ένα μεγάλο μπωλ και τα ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.
Τα αφήνουμε στο ψυγείο περίπου μισή ώρα να σταθούν και να ενωθούν οι γεύσεις...
Αργότερα παίρνουμε καλαμάκια και αρχίζουμε να περνάμε τα υλικά όπως θέλουμε, ανάλογα τα γούστα.
Όταν τα περάσουμε όλα, βάζουμε την ψηστιέρα να κάψει πολύ καλά...
Τη λαδώνουμε για να μην κολλήσουν τα σουβλάκια και τα βάζουμε για ψήσιμο γυρίζοντάς τα συχνά απ' όλες τις πλευρές να ψηθούν ομοιόμορφα και να μην καούν.
Μόλις ετοιμαστούν, ψήνουμε πίτες, ή ψωμί και τα σερβίρουμε με ότι άλλο συνοδευτικό θέλουμε όπως είναι ζεστά...
Εμείς τα απολαύσαμε με πίτες, τζατζίκι και μαρουλοσαλάτα.
Τα έψησα σε ψηστιέρα από αυτές που έχουν νερό από κάτω και έγιναν πολύ μαλακά.
Φυσικά  μπορείτε να τα ψήσετε στα κάρβουνα ή στο φούρνο, στο grill... Απλά στο φούρνο δεν ξέρω αν θα είναι το ίδιο μαλακά...
Καλή επιτυχία και... καλή όρεξη!!!

Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2012

Κρασάτο, μελωμένο αγριογούρουνο με πουρέ

Τέλος τα ψέματα!!! Από αύριο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, που λέει και ο λαός...
Διακοπές τέλος, ξεκούραση τέλος... ώρα για δουλειά!
Είτε μας αρέσει, είτε όχι... έτσι πρέπει να γίνει...
Θα μου πείτε τώρα, τι σας τα λέω όλα αυτά; Τα λέω πιο πολύ για να τα πιστέψω εγώ!
Άλλωστε, με ξέρετε καλά πια, πως μου κακοφαίνεται όταν τελειώνουν οι διακοπές...
Είμαι λίγο τεμπελίτσα μάλλον, τι να κάνουμε; Μου αρέσει το πρωινό χουζούρι βρε παιδί μου...
Λέτε να είμαι μόνο εγώ, χαχαχα

Τέλος πάντων, για να πούμε τα της κουζίνας τώρα...
Εδώ και πολύυυυυ καιρό, μου είχαν φέρει ένα κομμάτι αγριογούρουνο. Αγριογούρουνο όμως κανονικό, απ' το βουνό, όχι εκτροφείου.
Με την ιδέα και μόνο πως ήταν κυνήγι, συνεχώς ανέβαλα τα μαγείρεμά του. Φοβόμουν, επειδή δεν είχα ξαναφτιάξει κάτι παρόμοιο, μην αποτύχω...
Δεν ήξερα καν πως τρώγεται.
Τελικά χτες, πήρα την απόφαση να το επιχειρήσω... Λέω, θα το φτιάξω όπως με πάει, κι ότι βγει...
Και ξεκίνησα...
Απ' την προηγούμενη μέρα, έβγαλα το κρέας απ΄την κατάψυξη και μόλις άρχισε να ξεπαγώνει, το έβαλα μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό, μπόλικο κρασί και ξύδι και το έβαλα στο ψυγείο.
Αυτές ήταν οι εντολές του κυνηγού που μου το έδωσε, για να καθαρίσει απ' τα αίματα... Από εκεί και πέρα όμως, τι κάνουμε???
Την άλλη μέρα το πρωί λοιπόν, το έβγαλα απ' το ψυγείο, έχυσα τα υγρά απ' τη λεκάνη και έπλυνα το κρέας πολύ καλά.
Το στράγγισα απ' τα υγρά και άρχισα να αυτοσχεδιάζω...

Υλικά:
αγριογούρουνο, κομμένο σε μερίδες
ελαιόλαδο
3 μεγάλα κρεμμύδια
λίγο αλεύρι
2 σκελίδες σκόρδο
3-4 φύλλα δάφνης
1 μικρό ξυλάκι κανέλα
2 γαρύφαλλα
μπαχάρι
αλάτι
πιπέρι
λίγη ζάχαρη
κρασί
ξύδι
χυμό ενός λεμονιού (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Αλευρώνουμε το κρέας και κόβουμε τα κρεμμύδια σε μεγάλες φέτες...
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο να μαραθούν και να βγάλουν όλη τους τη γλύκα.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρέας, λίγα λίγα κομμάτια κάθε φορά, και τα τσιγαρίζουμε ελαφρά.
Όσο τσιγαρίζονται, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε για λίγο σε μια πιατέλα, μέχρι να τσιγαριστούν όλα.
Όταν είναι όλα έτοιμα, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, όλα μαζί τώρα πια, και τα σβήνουμε με κρασί και ελάχιστο ξύδι.
Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά, τα δαφνόφυλλα και λίγο νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Στην απλή κατσαρόλα, ο χρόνος που χρειάζεται είναι περίπου 2 με 2:30 ώρες. Αντίθετα στη χύτρα ταχύτητος, χρειάζεται μόνο 35 με 40 λεπτά... Εσείς αποφασίζετε!
Όταν το κρέας είναι πια έτοιμο (να ξεκολλάει το κρέας απ' τα κόκκαλα) και η σάλτσα έχει μελώσει, το κατεβάζουμε απ' τη φωτιά και σουρώνουμε την περισσότερη σάλτσα (όχι όλη) σε ένα άλλο κατσαρολάκι.
Αυτό το κάνουμε, για να απομακρύνουμε τυχόν κοκκαλάκια.
Αν δεν είναι πολύ δεμένη, τη βράζουμε λίγο ακόμα και αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού και αν  χρειάζεται, ελάχιστο διαλυμμένο corn flour.
Φτιάχνουμε και έναν σπιτικό πουρέ, με φρέσκες πατάτες, γάλα και βουτυράκι για να ολοκληρώσουμε το πιάτο μας...
Ένα ποτηράκι καλό κρασί, κατα προτίμηση ίδιο με αυτό που βάλαμε στο φαγητό, φρέσκο ψωμάκι για τη σαλτσούλα και μια μαρουλοσαλάτα... απαραίτητα συνοδευτικά!

Ένα έχω να πω... Το "Πείραμα" πέτυχε!!! Άπαντες έγλυψαν τα πιάτα τους, μικροί και μεγάλοι... 
Και να ξέρετε πως έχω πολύ δύσκολους πελάτες και αυστηρούς κριτές!
Αγριογούρουνο δεν έχω άλλο, χαχα...
Καλή Εβδομάδα να έχουμε όλοι και Καλή Επιστροφή στις δουλειές μας, μικροί και μεγάλοι!!!
Πολλά φιλιά

Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012

Σούπα λαχανικών βελουτέ με κρουτόν... για αποτοξίνωση

Καλησπέρα, Καλή Χρονιά κι από μένα!!!
Εύχομαι ο νέος χρόνος να φέρει σε όλους Υγεία, Αγάπη, όρεξη για Δημιουργία και ότι άλλο μας στέρησε ο προηγούμενος...
Μόνο ευχάριστα νέα να ακούμε από δω και πέρα για να αντέξουμε!!!

Αφού φάγαμε και ήπιαμε αρκετά όλες αυτές τις μέρες σκέφτηκα σήμερα να κάνουμε λίγο αποτοξίνωση... Μας χρειάζεται νομίζω.
Γι' αυτό το λόγο έφτιαξα μια ωραία σουπίτσα με λαχανικά, ζεστή ζεστή και πολύ θρεπτική, γεμάτη αρώματα και βιταμίνες.
Ένα σας λέω... Έγινε τόσο νόστιμη, που την έφαγε κι ο γιος μου που δεν έχει και την καλύτερη σχέση  με τα λαχανικά.
Φυσικά όταν με ρώτησε τι έβαλα μέσα, δεν του απάντησα ευθέως, μέχρι να δοκιμάσει...
Του είπα απλά, "και τι δεν έβαλα, τον πατέρα μου και τη μάνα μου έβαλα"... σαν τη γνωστή διαφήμιση και έβαλε τα γέλια.
Αφού δοκίμασε και είπε "μμμμμμμ, βάλε μου να φάω", ησύχασα...
Του έφτιαξα και κρουτόν για να τον καλοπιάσω και όλα μια χαρά! Το έγλυψε το πιάτο, χαχα

Υλικά: (για τη σούπα)
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 πράσο
3-4 καρότα
3-4 πατάτες
3-4 κολοκυθάκια
4-5 μανιτάρια
λίγο σέλινο
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
χυμό ενός λεμονιού
ζεστό νερό
κόκκινη γλυκιά πάπρικα (προαιρετικά)

(για τα κρουτόν)
ψωμί μπαγιάτικο κομμένο σε κυβάκια
ελαιόλαδο
σκόνη σκόρδο

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο να ζεσταθεί και αφού κόψουμε σε κυβάκια ή ροδέλες τα κρεμμύδια και το πράσο τα ρίχνουμε στο λάδι να τσιγαριστούν ελαφρά και να βγάλουν τη γλύκα τους...
Ώσπου να σωταριστούν τα κρεμμύδια, κόβουμε σε κομμάτια και τα υπόλοιπα λαχανικά, δεν έχει σημασία το μέγεθος, αφού μετά θα τα λιώσουμε...
Τα ρίχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια και τα φέρνουμε λίγο γύρω γύρω στην κατσαρόλα...
Προσθέτουμε καυτό νερό (το έχουμε βράσει πιο πριν στο βραστήρα) μέχρι να σκεπαστούν σχεδόν όλα τα λαχανικά, αλάτι, πιπέρι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα...
Σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, δεν χρειάζεται να λιώσουν...
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και παίρνουμε τη ράβδο (mini pimmer).
Αλέθουμε τα λαχανικά καλά, όπως είναι στην κατσαρόλα, μέχρι να γίνουν μια ωραία κρέμα.
(Εδώ, αν θέλουμε, τα περνάμε από λεπτή σίτα για πιο φίνο αποτέλεσμα. Εγώ δεν το κάνω για λόγους ταχύτητας...)
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, την αφήνουμε στην άκρη και φτιάχνουμε τα κρουτόν ως εξής...
Βάζουμε το κομμένο ψωμί σε αντικολλητικό τηγάνι, ή στο φούρνο (στο grill), το περιχύνουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με σκόνη σκόρδου και ανακατεύουμε καλά.
Τα φέρνουμε γύρω στο τηγάνι μέχρι να ροδίσουν και να φρυγανιστούν ελαφρά...
Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή σε μπωλ, ρίχνοντας στο κέντρο λίγα κρουτόν, φρέσκο ελαιόλαδο και κόκκινη γλυκιά πάπρικα...

Καλή μας όρεξη!!!