Χθες νομίζω, σας είπα πως πήγα να μαζέψω χόρτα. Σκέφτηκα λοιπόν, μαζί με τη συνταγή που έφτιαξα σήμερα με ένα μέρος απ' αυτά τα χόρτα, να σας δείξω και τη θέα από κει ψηλά, που εμένα προσωπικά, όσες φορές κι αν έχω πάει, με ξετρελαίνει...
Η περιοχή λέγεται Αδέρες και είναι ένα βουνό απέναντι από τον Πόρο... Από εκεί, μπορείς να δεις ολόκληρο τον Πόρο, την Ύδρα, τις Σπέτσες και αν ο καιρός είναι καλός και η ατμόσφαιρα καθαρή, φαίνονται ακόμα και ο Πειραιάς, η Κέα, η Μύλος και η Κύθνος. Χτες που αποφάσισα εγώ να βγάλω φωτογραφίες, ατυχήσαμε λίγο, γιατί ο καιρός δεν ήταν και τόσο καλός... μιλάμε για πολύ αέρα...
Έτσι έβγαλα μόνο τα κοντινά και για τα υπόλοιπα, επιφυλλάσομαι για άλλη μέρα...
Εδώ είναι ο Πόρος μας από ψηλά και πίσω η Αίγινα...
Η Ύδρα...
Και λίγο από Σπέτσες στο βάθος...
Για τα υπόλοιπα, είπαμε, άλλη μέρα...
Και για να περάσουμε τώρα στα δικά μας, πάρτε και μια ιδέα, τι είδους χόρτα έχει η περιοχή... ένα απ' τα πολλά, αλλά προειδοποιώ... είναι πολύ πικρά!!!
Σήμερα λοιπόν, μια και είναι πολύ μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, η Κυριακή της Σταυροπροσκηνύσεως, δεν μπορούσα παρά να φτιάξω κάτι νηστίσιμο...
Είχα βγάλει τα καλαμαράκια από την κατάψυξη για να τηγανίσω στα παιδιά και την ώρα που τα καθάριζα, έβλεπα και τα χόρτα πλυμμένα στη λεκάνη, μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω ένα πιάτο που να τα περιέχει και τα δύο...
Ιδού το αποτέλεσμα:
Όποιος θέλει ας ρίξει και μια ματιά στη συνταγή, που φυσικά μπορεί να γίνει και με άλλα χόρτα, ότι έχουμε ή ότι μας αρέσει...
Απλά αυτά τα πικρά, είναι το κάτι άλλο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που θεωρούνται φάρμακο για τον άνθρωπο!!!
Ποσότητες δεν σας δίνω ακριβώς, γιατί μπορεί ο καθένας να τα προσαρμόσει, ανάλογα τα άτομα.
Υλικά:
καλαμαράκια πλυμμένα, καθαρισμένα και κομμένα
χόρτα διάφορα καθαρισμένα
μυρωδικά (καυκαλίθρες, μυρώνια κ.λ.π.)
1 μεγάλο κρεμμύδι
ελαιόλαδο
λίγο ντοματοχυμό
αλάτι, πιπέρι
κόκκινη, γλυκιά πάπρικα
λίγο ζάχαρη
λίγο ξίδι
Εκτέλεση:
Βάζουμε το λάδι με το κρεμμύδι στη φωτιά και σωτάρουμε.
Προσθέτουμε τα καλαμαράκια, φέρνουμε μια βόλτα και ρίχνουμε τα χόρτα.
Ανακατεύουμε ελαφρά και κλείνουμε το καπάκι να μαραθούν τα χόρτα.
Ανοίγουμε, προσθέτουμε τον ντοματοχυμό, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά, εκτός απ' το αλάτι.
Ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια και τα χόρτα.
Όταν είναι έτοιμα, προσθέτουμε το αλάτι και βράζουμε λίγο ακόμα με ανοιχτό καπάκι, σε λίγο πιο δυνατή φωτιά, να πιει το περίσσιο νερό.
Σερβίρουμε ζεστό ή κρύο, ανάλογα τα γούστα, είναι το ίδιο νόστιμο.
Συνοδεύουμε με κρασάκι και φρέσκο ψωμάκι.... πιστέψτε με δεν χρειάζεται τίποτα άλλο, είναι από μόνο του πεντανόστιμο...
Καλή όρεξη!!!
Η περιοχή λέγεται Αδέρες και είναι ένα βουνό απέναντι από τον Πόρο... Από εκεί, μπορείς να δεις ολόκληρο τον Πόρο, την Ύδρα, τις Σπέτσες και αν ο καιρός είναι καλός και η ατμόσφαιρα καθαρή, φαίνονται ακόμα και ο Πειραιάς, η Κέα, η Μύλος και η Κύθνος. Χτες που αποφάσισα εγώ να βγάλω φωτογραφίες, ατυχήσαμε λίγο, γιατί ο καιρός δεν ήταν και τόσο καλός... μιλάμε για πολύ αέρα...
Έτσι έβγαλα μόνο τα κοντινά και για τα υπόλοιπα, επιφυλλάσομαι για άλλη μέρα...
Εδώ είναι ο Πόρος μας από ψηλά και πίσω η Αίγινα...
Η Ύδρα...
Και λίγο από Σπέτσες στο βάθος...
Για τα υπόλοιπα, είπαμε, άλλη μέρα...
Και για να περάσουμε τώρα στα δικά μας, πάρτε και μια ιδέα, τι είδους χόρτα έχει η περιοχή... ένα απ' τα πολλά, αλλά προειδοποιώ... είναι πολύ πικρά!!!
Σήμερα λοιπόν, μια και είναι πολύ μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, η Κυριακή της Σταυροπροσκηνύσεως, δεν μπορούσα παρά να φτιάξω κάτι νηστίσιμο...
Είχα βγάλει τα καλαμαράκια από την κατάψυξη για να τηγανίσω στα παιδιά και την ώρα που τα καθάριζα, έβλεπα και τα χόρτα πλυμμένα στη λεκάνη, μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω ένα πιάτο που να τα περιέχει και τα δύο...
Ιδού το αποτέλεσμα:
Όποιος θέλει ας ρίξει και μια ματιά στη συνταγή, που φυσικά μπορεί να γίνει και με άλλα χόρτα, ότι έχουμε ή ότι μας αρέσει...
Απλά αυτά τα πικρά, είναι το κάτι άλλο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που θεωρούνται φάρμακο για τον άνθρωπο!!!
Ποσότητες δεν σας δίνω ακριβώς, γιατί μπορεί ο καθένας να τα προσαρμόσει, ανάλογα τα άτομα.
Υλικά:
καλαμαράκια πλυμμένα, καθαρισμένα και κομμένα
χόρτα διάφορα καθαρισμένα
μυρωδικά (καυκαλίθρες, μυρώνια κ.λ.π.)
1 μεγάλο κρεμμύδι
ελαιόλαδο
λίγο ντοματοχυμό
αλάτι, πιπέρι
κόκκινη, γλυκιά πάπρικα
λίγο ζάχαρη
λίγο ξίδι
Εκτέλεση:
Βάζουμε το λάδι με το κρεμμύδι στη φωτιά και σωτάρουμε.
Προσθέτουμε τα καλαμαράκια, φέρνουμε μια βόλτα και ρίχνουμε τα χόρτα.
Ανακατεύουμε ελαφρά και κλείνουμε το καπάκι να μαραθούν τα χόρτα.
Ανοίγουμε, προσθέτουμε τον ντοματοχυμό, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά, εκτός απ' το αλάτι.
Ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια και τα χόρτα.
Όταν είναι έτοιμα, προσθέτουμε το αλάτι και βράζουμε λίγο ακόμα με ανοιχτό καπάκι, σε λίγο πιο δυνατή φωτιά, να πιει το περίσσιο νερό.
Σερβίρουμε ζεστό ή κρύο, ανάλογα τα γούστα, είναι το ίδιο νόστιμο.
Συνοδεύουμε με κρασάκι και φρέσκο ψωμάκι.... πιστέψτε με δεν χρειάζεται τίποτα άλλο, είναι από μόνο του πεντανόστιμο...
Καλή όρεξη!!!
Έχω έρθει αρκετές φορές στον Πόρο γιατί μ αρέσει πολύ!Και οι φωτογραφίες σου με έκαναν να το ξαναθυμηθώ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για το φαγητό κάτι παρόμοιο είχαμε κι εμείς σήμερα, και λατρύω τα χόρτα!
Αθηνά
Χρύσα ήρθες κοντά στα μέρη μας εε.. νομίζω πως το βουνό Αδέρες είναι στην Ερμιονίδα σωστά? Άντε μπορεί και να πέσουμε η μια πάνω στην άλλη την ώρα που μαζεύουμε χόρτα.. χι.. χι..Είναι φοβερά όμως τα χόρτα αλλά και η θέα. Άντε μας άνοιξες πάλι την όρεξη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρύσα πολύ ωραίο φαγητό έφτιαξες μας κάνεις να ζηλεύουμε εμείς που να μαζέψουμε τόσο ωραία χόρτα.Με τα θαλασσινά αλλά ακόμη και με ψάρια γίνονται καταπληκτικά. Μπορείς να τα κάνεις και σκέτα τσιγαριαστά όπως τα λένε στην Κρήτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο δε ζουμί τους καταπληκτικό.
Στον Πόρο έχω να έρθω χρόνια κατά την άνοιξη θα το σκεφτώ!!
Αθηνούλα μου, τα ζητάει η μέρα τα θαλασσινά και τα χόρτα σήμερα, λόγω νηστείας... Τι καλύτερο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΏστε έχεις έρθει στον Πόρο ε??? Τι λες, τώρα που γνωριστήκαμε, θα ξανάρθεις???
Κατερίνα μου, μάλλον είμαστε κοντοχωριανές που λένε... Στον Πόρο μένω και οι Αδέρες είναι 20 λεπτά απ' το Γαλατά, η θάλασσα μας χωρίζει...
Τι λες, θα συναντηθούμε μαζεύοντας χόρτα??? χαχα
Ή καλύτερα να έρθεις για καφεδάκι???
Για σκέψου το λίγο πιο σοβαρά Ξανθή, πολύ θα χαρώ να σε δω... μόνο που την άνοιξη δεν έχει χόρτα, τελειώνουν αλλά δεν πειράζει, κάτι θα βρούμε να μαζέψουμε...
Όσο για το ζουμί απ' τα βραστά χόρτα, στήβω μέσα λεμονάκι και το πίνουμε... καλύτερο από φάρμακο!!!
Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!!!
Ωραίο φαγάκι μας έφτιαξες σήμερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλαμαράκια με χόρτα δεν έχω δοκιμάσει, είμαι σίγουρη ότι θα μου άρεσαν όμως, ειδικά αυτά τα πικρά που είναι τα αγαπημένα μου!
κι εγώ δεν αφήνω το ζουμάκι τους να πάει χαμένο, με μπόλικο λεμονάκι, το καλύτερο φάρμακο!
Φιλιά, καλή βδομάδα...
Τι ωραίο φαγάκι Χρύσα μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγω δεν έχω έρθει ποτέ στον Πόρο και ζηλεύωωωωωωωωω!!!!
Αντε ελάτε εσείς ΣΑΛΟΝΙΚΗ!!!!!!
Φιλάκια. Καλημέρα σε όλους!!!!
Χρύσα μου εννοείται ότι θα ξανάρθω Πόρο όταν καλοκαιριάσει και θα σε ενημερώσω!Λόγω της κοντινής απόστασης από την Αθηνά μας είναι πολύ εύκολο για ΣΚ!Και μ αρέσει το ηλιοβασίλεμα στην παραλία με τον Ρωσικό Ναύσταθμο!(αν και την προτιμούσα πριν γίνει οργανωμένη με ομπρέλες κτλ....)
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρύσα μου τελικά, ναι, είμαστε κοντοχωριανές!! Μάλλον καλύτερα είναι για καφεδάκι, τώρα θα φτιάξει και ο καιρός οπότε μια βόλτα στον Πόρο θα είναι ότι πρέπει... Καλή βδομάδα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπετούλα, πολύχρονη και από δω!!! Να'σαι καλά γλυκιά μου, να μας φτιάχνεις πάντα τέτοιες νοστιμιές!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για το ζουμάκι... όλα τα λεφτά!!!
Αλεξάνδρα μου ποτέ δεν είν'αργά!!! Τι λες για καλοκαιρινές διακοπούλες???
Α, και φυσικά το έχουμε στο πρόγραμμα να έρθουμε Σαλονίκη, κάνω υπομονή, να μεγαλώσουν τα παιδιά, να κινούμαι ελεύθερα!!!
Φιλάκιαααα
Αθηνούλα συμφωνώ απόλυτα για το Ρώσσικο, έχασε την ομορφιά του από τότε που μπήκαν οι ομπρέλες... Κι εμείς να φανταστείς, που πηγαίναμε κάθε μέρα για μπάνιο, πέρσι, πήγαμε μόνο μια φορά... δεν μας άρεσε καθόλου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σε περιμένω πάντως, φιλάκια!!!
Κατερίνα θα σε περιμένω για καφεδάκι και γλυκό!!! Μη με ξεχάσεις!!!
Καλό μεσημέρι!!!
Στο έχω νομίζω ξαναπεί ότι ο Πόρος είναι από τα αγαπημένα μου νησιά! Είσαι πολύ τυχερή με τέτοια θέα κάθε μέρα! Το φαγητό σου τέλειο. Και να φανταστείς ότι μικρή δεν έτρωγα ούτε σουπιές με σπανάκι. Τώρα με έκανες να πάω να πάρω καλαμάρια να τα φτιάξω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή μου big mama, μην νομίζεις, κι εγώ τα ίδια... όλα τα "περίεργα" φαγητά δεν τα έτρωγα και τώρα τρελαίνομαι. Και λέω, τι έχανα! Κι όχι τίποτα άλλο, αλλά φωνάζω στα παιδιά που δεν τα θέλουν...
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχα ξεχνάμε τα δικά μας μου φαίνεται...
Όσο για τον Πόρο, εδώ είναι... δεν φεύγει!!! Όποτε μπορέσεις, σε περιμένουμε, αρκεί να ειδοποιήσεις... Μια απόφαση είναι.
Φιλάκια πολλά, καλή βδομάδα!!!
Χτες έκανα κι εγώ καλαμαράκια με ρύζι,. Με χόρτα είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση! Οι φωτό πολύ όμορφες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Κική μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σε μένα αρέσουν με ρύζι τα καλαμαράκια.
Να τα δοκιμάσεις όμως κι έτσι, είναι πολύ νόστιμα, ειδικά αν βρείς άγρια, πικρά χόρτα... άλλη γεύση!
Καλό βράδυ!
Χρυσουλίνι μου, έχω και εγώ χόρτα που μου έφερε το πρωί ο μπαμπάκας μου απο το βουνό, αλλά ανάμεικτα και όχι πικρά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι θα το δοκιμάσω το φαγάκι σου και θα σου πω εντυπώσεις :))
Καλό Σ/κ :))
Είδες οι μπαμπάδες, πως σκέφτονται τις κόρες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το δοκιμάσεις Ευάκι μου!!!
Καλό Σαββατοκύριακο και σε σας!!!
Αυτή είναι θέα! Πανέμορφα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι η συνταγή σου... καλαμαράκια! Πω πω τρελαίνομαι για καλαμαράκια. Ειδικά για τα πλοκαμάκια τους :)
Μάγδα