Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2010

Φασολάδα, φασολάδα... που δοξάζει την Ελλάδα.


Επειδή το κρύο συνεχίζεται, τι άλλο καλύτερο από ένα πιάτο ζεστή, Ελληνική φασολάδα... Είναι εύκολο πιάτο, υγιεινό και με πολλές βιταμίνες για να ανταπεξέλθουμε στο κρύο.

Υλικά:

1/2 κιλό φασόλια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

4-5 μεγάλα καρότα κομμένα σε ροδέλες

1 φλυτζάνι σέλινο ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

κόκκινη πάπρικα γλυκειά

ρίγανη

ελαιόλαδο

1 φλυτζάνι χυμό ντομάτας ή 2 κουταλιές πελτέ

λίγο ζάχαρη και 2 σταγόνες ξίδι (προαιρετικά)


Εκτέλεση:

Βάζουμε, αν θέλουμε, τα φασόλια από το βράδυ στο νερό να φουσκώσουν. (αν είναι βραστερά, ή τα βάζετε στη χύτρα, δεν χρειάζεται)

Τα βάζουμε στην κατσαρόλα, με νερό που να τα σκεπάζει καλά, και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλάτι.

Τα βράζουμε καλά με κλειστό καπάκι, μέχρι να μαλακώσουν, και όταν είναι σχεδόν έτοιμα προσθέτουμε και το αλάτι.

Βράζουμε λίγο ακόμα σε χαμηλή φωτιά, με ανοιχτό καπάκι αυτή τη φορά, μέχρι να χυλώσουν.
Αν για οποιονδήποτε λόγω δεν χυλώσουν πολύ, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι διαλλυμένο σε νερό και να βράσουμε λίγο ακόμα. Έτσι θα χυλώσουν σίγουρα.

Όποιος θέλει μπορεί να προσθέσει στο πιάτο του και λίγο επιπλέον φρέσκο ελαιόλαδο ή κρεμμύδι ωμό.
Συνοδέψτε το με ελίτσες, ρέγγα ή σαρδέλες και φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι.


Καλή μας όρεξη!!!

3 σχόλια:

  1. Χρυσουλίνι μου, τιμημένη η ελληνική φασολάδα!!
    Μ αρέσει να την συνδιάζω με ελίτσες και ρέγγα... Για όσους αρέσουν τα καυτερά, μπορούν να προσθέσουν και πιπερίτσα καυτερή ή μπούκοβο
    Φιλάκια και καλά τσικνίσματα :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και Τσικνοπέμπτη, ευχαρίστως θα έτρωγα ένα τεράστιο πιάτο! Καλή Τσικνοπέμπτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή