Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Χαλβάς σιμιγδαλένιος νηστίσιμος...

Μια και είπαμε να νηστέψουμε, τουλάχιστον την πρώτη βδομάδα και τις δύο τελευταίες ήταν η συμφωνία, είπα να τους καλοπιάσω και να φτιάξω το αγαπημένο γλυκό των αντρών της οικογένειας... Τι άλλο??? Χαλβά...
Οι συνταγές για χαλβά λίγο πολύ είναι ίδιες ...

Εγώ προσωπικά, επειδή έχω ένα θέμα με τα μισά σακουλάκια από τα διάφορα υλικά που περισσεύουν και γεμίζει το ντουλάπι, έχω προσαρμόσει τη συνταγή μου ώστε να χρησιμοποιώ όλο το σακουλάκι με το σιμιγδάλι κάθε φορά. Για να την κάνω βέβαια σύμφωνα με τα γούστα μας, πήρε αρκετό καιρό... έχουμε και παραξενιές βλέπετε...


Υλικά:
1 πακέτο σιμιγδάλι χοντρό (500 γρ.)

1 και 1/2 του φλυτζανιού(του τσαγιού πάντα) ελαιόλαδο
1/2 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα

1/2 κούπα σταφίδες ξανθές

λίγο ξύσμα λεμονιού
(στο τέλος προαιρετικά)

(για το σιρόπι)

3 φλυτζάνια ζάχαρη
1 φλυτζάνι μέλι

6 φλυτζάνια νερό (αυτό βέβαια εξαρτάται από τη δύναμη του σιμιγδαλιού)

1 ξυλάκι κανέλα

3-4 γαρύφαλλα (ξυλάκια ολόκληρα)

1 φλούδα λεμονιού

 
κανέλα για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα φτιάχνω το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά 5 λεπτά.

Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζω το λάδι και το σιμιγδάλι και το ανακατεύω σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να καβουρδιστεί το σιμιγδάλι. (σύμφωνα με τα γούστα του καθενός)

Ρίχνω τα αμύγδαλα, τις σταφίδες και ανακατεύω λίγο ακόμα.

Κατεβάζω από τη φωτιά το σιμιγδάλι και με πολύ προσοχή γιατί πετάγεται και καίει, ρίχνω το σιρόπι μέσα στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι και ανακατεύω συνέχεια. (αφού πρώτα αφαιρέσω τα ξυλάκια και τη φλούδα)
Εδώ αν θέλω ρίχνω και το ξύσμα λεμονιού.
Ξαναβάζω την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύω συνέχεια μέχρι να πήξει και ο χαλβάς να ξεκολλάει από την κουτάλα.

Κατεβάζω από τη φωτιά, σκεπάζω με μια καθαρή πετσέτα και με το καπάκι και αφήνω το χαλβά για 10 λεπτά.

Μετά ρίχνω κανέλα στη φόρμα, βάζω το χαλβά, τον πατάω στη φόρμα να στρώσει και τον ξεφορμάρω.

Είναι έτοιμος...


Σερβίρεται καλύτερα κρύος με ένα ποτήρι δροσερό νερό ή ελληνικό καφέ.

Φτιάξτε τον και απολαύστε τον... είναι πολύ πιο υγιεινό γλυκό από αυτά που τρώμε καθημερινά, με βούτυρα και πολλά λιπαρα... κάτι ήξεραν οι παλιοί!!!

9 σχόλια:

  1. Τρελενόμαστε για χαλβά!!
    Και ο δικός σου φαίνεται ΥΠΕΡΟΧΟΣ!!!!
    Συμφωνώ για τα σακουλάκια...χαχαχαχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τελειος φαινεται θα παρω τα δυο κομματακια που ηδη εκοψες...και εγω με σταφιδες τον κανω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ενα κομματακι και για μενα καλε...με τον καφε μου :)...λαχταριστος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν εξαιρέσεις τις σταφίδες που δεν τις θέλει η υπόλοιπη οικογένεια, έτσι τον φτιάχνω κι εγώ και γίνεται ανάρπαστος!
    επίσης αντί για αμύγδαλα βάζω καρύδια.
    μούρλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εγω βάζω και λίγο σουσάμι, του πάει πολύ!ωραίο και πεντανόστιμο γλυκάκι μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαλβά τρώω αυτή τη στιγμή, ας είναι καλά η μανούλα μου! Εγώ δεν τον φτιάχνω αλλά η μαμά μου βάζει και κουκουνάρι! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πιάσε ένα κομμάτι και για μένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. υπάρχει και πιο απλή συνταγή για τον χαλβά.
    Η περίφημη 1-2-3-4!!!
    Χρησιμοποιώντας το ίδιο ποτηρι για όλες τις ποσότητες βάζεις:
    1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο (και να το κρατήσεις λίγο καλό είναι).
    2 ποτήρια σιμιγδάλι
    και για το σιρόπι:
    3 ποτήρια ζάχαρη και
    4 ποτήρια νερό.

    από εκεί και πέρα μπορεί κανείς να προσθέσει σταφίδες, καρύδια, αμύγδαλα και ό,τι άλλο του αρέσει μέσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή