Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Πρασόρυζο

Μια και πλησιάζει η νηστεία, θα προσπαθήσω να φτιάχνω περισσότερες νηστίσιμες συνταγές, αφού και την παράδοσή μας θυμόμαστε και καλό στην υγεία μας κάνουμε...
Σήμερα λοιπόν αποφάσισα να φτιάξω ένα απλό, αλλά εποχιακό, υγιεινό και κυρίως πεντανόστιμο πρασόρυζο. Είναι πανεύκολη, οικονομική και καθαρά ελληνική συνταγή...

Υλικά:

5-6 μεγάλα πράσα
ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι ντοματοχυμό ή 2 κουταλιές πελτέ
αλάτι, πιπέρι
κόκκινη γλυκιά πάπρικα
λίγο ξύδι
λίγο ζάχαρη
1 φλυτζάνι ρύζι καρολίνα ή γλασσέ (ρίξτε όσο θέλετε, γούστα είναι αυτά)

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα πράσα, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες.
Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε τα πράσα και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να μαραθούν.
Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το ρύζι, με λίγο νερό να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα.
Όταν είναι σχεδόν έτοιμα, ρίχνουμε το ρύζι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά μη μας κολλήσει.
Κάθε τόσο ελέγχουμε μήπως χρειαστεί λίγο νεράκι ακόμα και συμπληρώνουμε.
Το σβήνουμε όταν το ρύζι είναι έτοιμο, σύμφωνα πάντα με τα γούστα του καθενώς.

Το ιδανικό είναι να έχει μείνει σχεδόν με το λαδάκι του.
Αν όμως σας μείνει και με περισσότερο νερό, μην ανησυχείτε γιατί το ρύζι το πίνει σιγά σιγά.

Συνοδέψτε το με φέτα ή ελιές και φρέσκο ψωμάκι.
Πιείτε και λίγο κρασάκι, κάνει καλό και του πάει πολύ.

Καλή μας όρεξη!!!

2 σχόλια:

  1. Και πολυαγαπημένη από μένα!!! Καλό τριημερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το σπανακόρυζο δε μ' αρέσει, αλλά στο πράσο δε λέω ποτέ όχι!!
    Καλό απόγευμα!
    Αθηνά

    ΑπάντησηΔιαγραφή