Καλησπέρα και καλή εβδομάδα σε όλη την παρέα!!!
Είδατε???
Σιγά σιγά οι επισκέψεις μου άρχισαν να πληθαίνουν, πιστεύω πως σύντομα θα μπούμε πάλι στους κανονικούς μας ρυθμούς...
Για μεσημεριανό σήμερα, έφτιαξα μια ωραιότατη χορτόπιτα με άγρια χόρτα που μου έφερε μια καλή μου φίλη και γειτόνισσα. Μάζεψα κι εγώ μερικά από τον κήπο για συμπλήρωμα και η πίτα μας έγινε εξαιρετική, όλο γεύσεις και αρώματα!!!
Υλικά:( για τη γέμιση)
Διάφορα χόρτα, άγρια και ήμερα
π.χ. ζοχούς, ραδίκια, καυκαλίθρες, λαψάνες, μυρώνια, σέσκουλα κ.λ.π.
διάφορα αρωματικά
π.χ. μπόλικο μάραθο, μαϊντανό, δυόσμο κ.λ.π.
φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1-2 χούφτες ξινό τραχανά( ή σπασμένο ρύζι ή σιμιγδάλι ή φρυγανιά τριμμένη)
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα και τα μυρωδικά.
Τα ψιλοκόβουμε (τα μυρωδικά και τα κρεμμύδια ξεχωριστά) και τα αφήνουμε να στραγγίσουν...
Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε τη ζύμη για το φύλλο...
Υλικά:(για το φύλλο)
5-6 φλυτζάνια αλεύρι
λίγο αλάτι
5-6 κουταλιές της σούπας λάδι
χλιαρό νερό (όσο πάρει)
2-3 κουταλάκια του γλυκού ξύδι
*Για να σας πω την αλήθεια, τα υλικά στο φύλλο τα βάζω με το μάτι, οπότε αν θέλετε κάνετε την δική σας συνταγή...
Εκτέλεση:
Βάζω πρώτα το αλεύρι με το αλάτι σε μια λεκάνη και μετά ρίχνω και τα υγρά υλικά και ζυμώνω μέχρι να γίνει η ζύμη ομοιόμορφη.
Την κάνω μπαλίτσα και την σκεπάζω με μια νωπή πετσέτα μέσα στη λεκάνη και την αφήνω λίγο να ξεκουραστεί... περίπου 30 - 40 λεπτά...
Όσο η ζύμη ξεκουράζεται, φτιάχνουμε τη γέμιση...
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, φρέσκα και ξερό, να μαραθούν.
Μόλις μαραθούν τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τα χόρτα...
Ανακατεύουμε ελαφρά και όταν τα χόρτα καθήσουν, προσθέτουμε τα μυρωδικά...
Ανακατεύουμε ξανά, αφήνουμε λίγο να εξατμιστούν τα υγρά και προσθέτουμε τον τραχανά...
Ανακατεύουμε ξανά, αφήνουμε λίγο να εξατμιστούν τα υγρά και προσθέτουμε τον τραχανά...
Ανακατεύουμε και σβήνουμε το μάτι.
Αφήνουμε τη γέμιση να τραβήξει όλα τα υγρά της και να κρυώσει ελαφρά και ταυτόχρονα να ξεκουραστεί και η ζύμη που φτιάξαμε πριν...
Εν τω μεταξύ, δεν καθόμαστεεεεεεεε, όοοοοχι, απλώνουμε και τα ρούχα μας...
χαχαχα, άσχετοοοοοοοοοοοοοο... Σαν τη Μαίρη Παναγιωταρά του γνωστού άσματος αισθάνομαι τελευταία...
Επιστροφή στην κουζίνα...
Παίρνουμε τη ζύμη που έχει ξεκουραστει αρκετά πια, τη χωρίζουμε κάνοντας τέσσερις μπαλίτσες...
... και μία μία την ανοίγουμε σε φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο...
Το λαδώνουμε καλά και απλώνουμε το δεύτερο.
Ρίχνουμε τη γέμιση να πάει παντού και την στρώνουμε...
Κόβουμε τις άκρες από το φύλλο που περισσεύει έξω απ' το ταψί, όχι όλες, και τις στρώνουμε πάνω στη γέμιση.
Κάπως έτσι...
Ανοίγουμε και τα άλλα δύο φύλλα, τα βάζουμε επάνω στην πίτα, λαδώνουμε καλά και στρίβουμε τις άκρες προς τα μέσα...
Τρυπάμε την πίτα σε διάφορα σημεία να φεύγει ο ατμός, ρίχνουμε σουσάμι (αν θέλουμε), καταβρέχουμε ελαφρά το φύλλο και βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αρχή στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά και μετά κατεβάζουμε στους 180. Αφήνουμε μέχρι η πίτα μας να ψηθεί καλά και να ροδίσει...
Εγώ την ψήνω στον αέρα για πιο ομοιόμορφο και γρήγορο ψήσιμο.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά πριν την κόψουμε.
Δεν την σκεπάζουμε για να παραμείνει τραγανό το φύλλο...
Τρώγεται χλιαρή ή κρύα, σαν πρώτο πιάτο, συνοδευτικό ή ακόμα και σαν κύριο πιάτο.
Τρώγεται χλιαρή ή κρύα, σαν πρώτο πιάτο, συνοδευτικό ή ακόμα και σαν κύριο πιάτο.
Φυσικά μπορούμε αν θέλουμε να βάλουμε και φέτα ή άλλα τυριά αλλά εγώ όπως ξέρετε δεν... έχω τσακωθεί με τα τυριά!
Σας χαιρετώ για απόψε και σας εύχομαι μια καλή εβδομάδα γιατί πρεπεί να διαβάσω και τη μικρή μου.
Καλό βράδυ σε όλους και ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!
Καλό βράδυ και καλή μας όρεξη αλλά με τι;; που να βρω τώρα εγώ χορτόπιτα;;η μεγάλη μου αδυναμία ιδιαίτερα με άγρια χόρτα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλη εβδομαδα χρυσσα μουυυυυυυ.. τελεια η χορτοπιτα και χωρις τυρακι..
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλο διαβασμαααααααα..
φιλακιαααααααααααα..
Ολη η ιστορία εδώ είναι τα χόρτα σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια κοριτσάκι
Τρελλαίνομαι, η αγαπημένη μου πίτα..τι κάνει καλέ ο ανδρούλης σου απο το σπάσιμο; πες του την θερμή συμπαράσταση μου σαν πρώην παθούσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλές γειτόνισσες έχεις,τυχερούλα!Υπέροχη η πιτούλα σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήμια πίτα πάντοτε είναι ευπρόσδεκτη, κι όπως αγαπώ τον Πόρο με βλέπω να έρχομαι για διακοπές!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ χορτόπιτα με τόσα διαφορετικά χόρτα, γίνεται πεντανόστιμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δε φωτο με τη μπουγάδα, θυμίζει διαφήμιση εν μέσω εκπομπής μαγειρικής! Άψογο και το άπλωμα!!!
Ωραία πιτούλα με τα διάφορα χόρτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια όπως πάντα.
Τι ωραία μπουγάδα !
Φιλιά
Καλώς μας γύρισες πάλι με ωραίες μυρωδιές. Σιδερένιοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά τι βάζεις μπουγάδα καλέ??? Είναι πασέ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάμε για botox και να κάνουμε και μία γιόγκα??? Δεν βλέπεις τι κάνουν οι αληθινές νοικοκυρές???χαχαχα!!!
Το φύλλο της πιτας με έχει ζαλίσει από το πρωί!!!!!!
Άψογη πίτα!!!Μ'άνοιξες την όρεξη!!!Κι η μπουγάδα ακόμη πιο άψογη!Σε παραδέχομαι που απλώνεις τις κάλτσες μία μία!!!Εγώ τις βαριέμαι και τις πετάω στο καλοριφέρ!!!Πίτα όμως δε βαριέμαι να κάνω!!!!Θα δοκιμάσω και το δικό σου φύλλο!Αααα κι εννοιείται οι καλές μαγείρισσες όλο "με το μάτι" μαγειρεύουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια συνταγή για να προσπαθήσει καθόλου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια.
η αγαπημένη μου πίτα eeever! θα δοκιμάσω την συνταγή σου σαν καινούργια νοικοκυρά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα...μόλις άρχισαν να βγαίνουν να άγρια χόρτα. Η πίτα σου είναι η αγαπημένη μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ λαχταριστή η πίτα σου! Φαντάζομαι τη γεύση με όλα αυτά τα χόρτα! Στείλε μου ένα κομματάκι;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα δηλώσω κι εγώ φαν της φανταστικής σου χορτόπιτας!! Υπέροχη κι η φωτό με την απλώστρα!! Φωτεινή πολύχρωμη και εντυπωσιακή (...εσύ το ξέρεις :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
καλό απόγευμα
Χρυσάκι, έμεινε κανένα κομματάκι.....ρίξτο στη Θάλασσα και θα το βρω.....απέναντι είμαι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Μπράβο σου κοριτσάρα μου!!! πολύ ωραία η πίτα σου
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
όχι συγνώμη τώρα... ποιος μπορει να δει αυτή την πίτα και να μην του τρέξουν τα σάλια?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΉ σε όλα της!!
Η μπουγάδα,αχ σε σκοινακι.. την ζήλεψα και αυτή,έχω βαρεθεί να στριμώχνομαι στην απλώστρα!
Φιλάκιααα Χρύσα!
Γιαμ, γιαμ! Πολύ λαχταριστή είναι, πάντα υπάρχει διάθεση για μια πιττούλα, ειδικά αν έχεις άντρα Ηπειρώτη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήλατρευω τις χορτοπιτες, αν ειναι και... αλάδωτες.... τρωω ενα ταψι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπερνα απο το blog μου να... παιξουμε!!!!
Θέλω και εγώ μια τέτοια γειτόνισσα!!! Πού μένετε να μετακομίσω;;
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλως ηρθα στο σπιτικο σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήεδω μοσκοβολάει γεύσεις!
Η ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ Κ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΡΑΠΕΖΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ.ΚΑΛΟ Σ/Κ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήThis looks absolutely delicious...I would love to try and make this recipe...You have a lovely blog...Thank you for visiting my blog and following it.. I will do the same. Blessings to you, Catherine
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή μου καλησπέρα... Κι εγώ λατρεύω τα άγρια χόρτα και ειδικά τα πικρά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο να περάσεις!!!
Ζετούλα μου σ' ευχαριστώ πολύ!!!
Πόσο χάρηκα με την επιστροφή σου το ξέρεις ήδη, έτσι????
Μάκιαααααααααααα
Ποπάκι μου σ' ευχαριστώ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!!!
Κυρία Αχτίδα σας ευχαριστώ πολύ, κι εγώ και ο άντρας μου για τη συμπαράσταση!!!
Τα χαιρετίσματά του σας στέλνει κι αυτός...
Καλό απόγευμα!
Λένια μου σ' ευχαριστώ πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδες, σ' αυτό είμαι τυχερή γιατί όπως λέει και η παροιμία: "Ο κακός ο χρόνος περνάει, ο κακός γείτονας όμως όχι"...
Ούτε να το σκεφτώ δε θέλω...
Πολλά φιλιά
Συνονόματη να έρθεις, γιατί να μην έρθεις... Ο πιο κοντινός προορισμός είναι για αποδράσεις!
Κανόνισέ το.
Πολλά φιλιά
simonmad σ' ευχαριστώ...
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχαχα σωστόοοοοο δεν το είχα σκεφτεί το διάλειμμα για διαφημίσεις, πολύ καλό
Φιλάκιααααα
Marion καλή μου σ' ευχαριστώ πολύ κι εσένα...
Καλό απόγευμα
Para-kelsoscooks σ' ευχαριστώ πολύ για όλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς σας βρήκα...
Εφάκι μου δίκιο έχεις... εμείς είμαστε πίσω ακόμα...
χαχα πολλά φιλιά
Διασκέσις σ' ευχαριστώ πολύ...
ΑπάντησηΔιαγραφήααα μετά από τη μαγειρική το επόμενο βίτσιο μου είναι το άπλωμα... έχω ένα μικρό κόλλημα, χαχαχα
Πολλά φιλιά
annamaria σ' ευχαριστώ πολύ!!!
Καλώς ήρθες
Θαλασσίτσα μου να την δοκιμάσεις, είναι πεντανόστιμη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλωσήρθες...
Δήμητρα τα δικά μας χόρτα απ' ότι καταλαβαίνω είναι προς το τέλος τους, πέρασε πια η εποχή τους...
Τυχεροί εσείς που τώρα αρχίζουν...
Καλό απόγευμα
Μαράκι μου πολύ ευχαρίστως, μόνο κομματάκι??? Ολόκληρο ταψί...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώργο μου σ' ευχαριστώ πολύ!!!
Τελικά η χορτόπιτα έχει πέραση... κι εγώ που νόμιζα ότι είμαι απ' τους λίγους που τη λατρεύω...
Καλό απόγευμα και καλό Σαββατοκύριακο
Μπετούλα το έριξααααααα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πήρες ή το έφαγαν τα ψάρια???
Πολλά φιλιά, καλό απόγευμα
Αστεράκι μου σ' ευχαριστώ...
Αφού κι εσύ σαν ειδικός τη βρίσκεις καλή, τότε ησύχασα, χαχαχα
μακιααααααααααα
Ευάκι μου σ' ευχαριστώ πολύ πολύ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδες, αυτά είναι τα καλά της επαρχίας, έχουμε την άπλα μας...
Πολλά φιλιά
Ευγενία μου σ' ευχαριστώ...
Κόπιασε!!!
Ελευθερία μου σ' ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση...
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα παίξω πολύ ευχαρίστως με την πρώτη ευκαιρία.
Καλό απόγευμα
Μανουσίνα μου έλα, είμαστε σε πανέμορφο τόπο...
ΕΚΦΡΑΣΟΥ καλωσήρθες στο σπιτικό μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧάρηκα που σε είδα...
Ρεβέκκα μου γλυκιά σ' ευχαριστώ.
Καλό Σαββατοκύριακο και σε σας...
Catherine, welcome to my "house"...
ΑπάντησηΔιαγραφήThank you for everything!!!
Have a nice day!!!
Λοιπόν η πίτα σου φαίνεται φανταστική και σύντομα θα τη δοκιμάσω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά Φανή
Είμαστε σίγουρες οτι η κουζίνα μας,θα μυρίσει κάτι απο τις πίτες της γιαγιάς!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστούμε πολύ πολύ για αυτή την γευστική αναδρομή!!
Καλώς σε βρήκαμε!