Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους...
Ο καιρός πάλι βροχερός, πολύ φθινοπωρινός, ότι πρέπει για ζεστό, μαμαδίστικο φαγητό!
Τι θα λέγατε για ένα γιουβετσάκι???
Ένα από τα Κυριακάτικα φαγητά, της παραδοσιακής, ελληνικής οικογένειας...
Πειράζει εμείς να το φτιάξουμε τη Δευτέρα???
Για πάμε...
Υλικά:(για 5-6 άτομα)
1 1/2 κιλό μοσχάρι σε μερίδες (σπάλα ή ότι σας αρέσει)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτήρι ντοματοχυμό ή πελτέ διαλυμένο
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
κόκκινη γλυκειά πάπρικα
λίγο κανέλα
λίγο μπαχάρι
ελάχιστη ζάχαρη
νερό (όσο χρειαστεί)
1 πακέτο κριθαράκι (μέτριο ή χοντρό)
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κρέας και το κρεμμύδι να σωταριστούν. (εγώ προσωπικά δεν τα τσιγαρίζω πολύ, τα θέλω ελαφριά)
Αφού το κρέας ασπρίσει και ροδίσει ελαφρά και το κρεμμύδι καραμελώσει, ρίχνουμε τη ντομάτα, τα μπαχαρικά και νεράκι και το αφήνουμε να βράσει σκεπασμένο, μέχρι να μαλακώσει.
Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε το αλάτι, προσθέτουμε νερό και τα τουμπάρουμε σε ένα βαθύ ταψί ή γάστρα.
Τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο (200 βαθμούς)μέχρι να αρχίζει να ξαναβράζει.
Μόλις πάρουν βράση, βγάζουμε το ταψί, ρίχνουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε καλά και ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να γίνει το κριθαράκι.
Φυσικά ανακατεύουμε κάθε τόσο μην κολλήσει και κοιτάζουμε μήπως χρειαστεί ακόμα νεράκι.
Το βγάζουμε απ' το φούρνο όταν είναι έτοιμο, έχοντας αφήσει λίγο ζουμάκι, όπως στη φωτογραφία... μετά το απορροφά.
Το σερβίρουμε ζεστό ή ακόμα καλύτερα χλιαρό...
Όποιος θέλει ρίχνει και τυράκι στο πιάτο του, εγώ το προτιμώ σκέτο.
Καλή εβδομάδα εύχομαι σε όλους, με υγεία!!!
Ο καιρός πάλι βροχερός, πολύ φθινοπωρινός, ότι πρέπει για ζεστό, μαμαδίστικο φαγητό!
Τι θα λέγατε για ένα γιουβετσάκι???
Ένα από τα Κυριακάτικα φαγητά, της παραδοσιακής, ελληνικής οικογένειας...
Πειράζει εμείς να το φτιάξουμε τη Δευτέρα???
Για πάμε...
Υλικά:(για 5-6 άτομα)
1 1/2 κιλό μοσχάρι σε μερίδες (σπάλα ή ότι σας αρέσει)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτήρι ντοματοχυμό ή πελτέ διαλυμένο
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
κόκκινη γλυκειά πάπρικα
λίγο κανέλα
λίγο μπαχάρι
ελάχιστη ζάχαρη
νερό (όσο χρειαστεί)
1 πακέτο κριθαράκι (μέτριο ή χοντρό)
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κρέας και το κρεμμύδι να σωταριστούν. (εγώ προσωπικά δεν τα τσιγαρίζω πολύ, τα θέλω ελαφριά)
Αφού το κρέας ασπρίσει και ροδίσει ελαφρά και το κρεμμύδι καραμελώσει, ρίχνουμε τη ντομάτα, τα μπαχαρικά και νεράκι και το αφήνουμε να βράσει σκεπασμένο, μέχρι να μαλακώσει.
Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε το αλάτι, προσθέτουμε νερό και τα τουμπάρουμε σε ένα βαθύ ταψί ή γάστρα.
Τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο (200 βαθμούς)μέχρι να αρχίζει να ξαναβράζει.
Μόλις πάρουν βράση, βγάζουμε το ταψί, ρίχνουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε καλά και ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να γίνει το κριθαράκι.
Φυσικά ανακατεύουμε κάθε τόσο μην κολλήσει και κοιτάζουμε μήπως χρειαστεί ακόμα νεράκι.
Το βγάζουμε απ' το φούρνο όταν είναι έτοιμο, έχοντας αφήσει λίγο ζουμάκι, όπως στη φωτογραφία... μετά το απορροφά.
Το σερβίρουμε ζεστό ή ακόμα καλύτερα χλιαρό...
Όποιος θέλει ρίχνει και τυράκι στο πιάτο του, εγώ το προτιμώ σκέτο.
Καλή εβδομάδα εύχομαι σε όλους, με υγεία!!!
Το αγαπημένο μου φαγητό!!! Περίμενα να κρυώσει ο καιρός, και το έφτιαξα χθες!! Ειδικά μόλις το βγάζουμε από τον φούρνο ζεστό και ζουμερό.....είναι το κάτι άλλο......και λίγη παρμεζάνα τριμμένη από πάνω.....αχχ και δεν περίσσεψε λίγο για σήμερα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε φιλώ, οι σκέψεις μας συναντήθηκαν....τυχαίο; δε νομίζω.....
τελικά εμείς οι 2 painter μου έχουμε τηλεπάθεια! γουβετσάκι φάγαμε και εμείς εχτές :) μούρλια φαγητό πραγματικά , το σερβίρω με μια κουταλια γιαουρτι κ φρεσκοτριμμένη γραβιέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρα καλή εβδομάδα! :)
κι εμένα...κι εμένα...βάλτε με στο club των τηλεπαθητικών...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ γιουβετσάκι είχα χθες...
καλημέρες και καλή μας εβδομάδα..-:))
καλημέρα καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣλούρπ! Αγαπημένο, πιατάκι πηρουνάκι κι έρχομαι!
υπεροχη ελληνικη συνταγη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σημειωσω επισης ...ανακαλυψα οτι αν φταξουμε το κριθαρακι al dente στην κατσαρολα ,το σουρωσουμε και το ριξουμε στο ταψι για λιγη ωρα...γινεται υπεροχο χωρις να λασπωσει η να ξεραθει.
Φιλια πολλα !!!
ζωγραφουλη τι κανεις?.... πως εισαι?.. νοστιμο φαγακιιιιιιι.. και εγω με γιαουρτακιιιι... και με ζουμακιιιιιιιι.... και η φωτο σουυυυυυυυ... θελω να παρω το κουταλι και να αρχισω να τρωωωωωωωωωωω... φιλακιααααααααα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένο μας φαγάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ το κριθαράκι το περνάω λίγο από το τηγάνι με ελάχιστο λάδι και μετά το ρίχνω μέσα στο ταψί για να μην ''λασπώνει''.
Καλή εβδομάδα!
Χρύσα μου έτσι όπως βλέπω τη φωτογραφία θα το έτρωγα όλο το γιουβετσάκι :) Ξέρεις, το κριθαράκι είναι από τις αδυναμίες μου και με το μοσχάρι... μμμ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!!
Αγαπημένο φαγάκι, έλεγα να το φτιάξω σήμερα χιχιχιχιχι αλλά τελικά κατέληξα αλλού :))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά
Tο καλυτερο φαγητο!!!!!Ποτε δεν τρωω μονο ενα πιατο.Φιλια
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο μου αρέσει!!!! Με πολύ τριμμένο τυράκι..... μιαμ, μιαμ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα πιο αγαπημένα φαγάκια, μόνο που εγώ συνήθως το κάνω με κοτόπουλο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένο φαγάκι, κι εγώ σαν την big mama, με κοτόπουλο το φτιάχνω, οι προσταγές της οικογένειας βλέπεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοioς μα ποιός μπορεί να αντισταθεί σε αυτό το λατρεμένο φαγάκι???
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!!!
το εκανα σημερα... το τρωω και με κοτοπουλο και με μοσχαρι και με κατσικακι και με αρνακι.. τι αλλο εμεινε?.. χαχαχαχαχαχα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπετούλα, Αφροδίτη και SpirtokoYto, τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται δεν λένε???
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχα.. κι όπως είπε η Μπέτυ: Τυχαίο??? Δεν νομίζω
Φιλάκια, Καλό Σαββατοκύριακο!!!
Ποπάκι, πολύ αγαπημένο σου λέω... ποτέ δεν μένει τίποτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά, καλό Σαββατοκύριακο
Μisirlou, καλή η ιδέα σου, έτσι για να μαθαίνουμε...αν και σε μας, δεν προλαβαίνει να λασπώσει και να κολλήσει...το καταβροχθίζουμε,χαχα
Φιλάκια καλή μου!!!
Ζετούλααααα, που είσαι μωρό μου??? Γιατί δεν μπορώ να σε βρω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον θα έχω πρόβλημα με τον υπολογιστή, θα ξαναπροσπαθήσω...
μάκια πολλάααααααααα
Έφη μου καλό Σαββατοκύριακο! Καλέ χτες κατάλαβα ποια είσαι, δεν είχα πάρει χαμπάρι...
Πολλά φιλιά
Κατερινάκι, καλό Σαββατοκύριακο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚόπιασε...
Αστέρι μου... μουάτςςςςςςςςςςςςςςςςςςς
Νάντια, μη φοβάσαι, δεν είσαι η μόνη...
Κι εγώ μια απ' τα ίδια!
manousina, κι ο γιος μου το ίδιο, θέλει και τυράκι.
Εγώ το προτιμώ σκέτο!
Καλό απόγευμα!!!
Big mama, Μπετούλα και μένα μου αρέσει με κοτόπουλο, τα παιδιά πάλι το προτιμούν με μοσχάρι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτός κι αν είναι αλανιάρικο το κοτόπουλο, τότε το τσακίζουν!
Καλό Σαββατοκύριακο!!!
Εύα μου, κανένας νομίζω... τουλάχιστον Έλληνας!
Είμαστε όλοι καλοφαγάδες βλέπεις!!!
Ζετάκι μου όπως και να το φτιάξεις, μούρλια θα είναι...
Ααααχχχ Ελληνική κουζίνα!!!
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!!!
Μου θυμίζει Κυριακές στο σπίτι!
ΑπάντησηΔιαγραφή