Καλή εβδομάδα σε όλους...
Για μένα σήμερα, μύρισε επιτέλους κανονικό φθινόπωρο... Όχι, όχι δεν έβρεξε καλέ, αλλά... βρήκα μούστο!!!
Οικογενειακώς τρελαινόμαστε για μουσταλευριά, μουστοκούλουρα και όλα τα σχετικά, αλλά δυστυχώς μας είναι αρκετα δύσκολο, έως ακατόρθωτο να βρούμε μούστο. Χθες λοιπόν, βρήκε ο μπαμπάς μου από έναν γνωστό του και μου έδωσε... φαντάζεστε τη χαρά μου??? Σαν μικρό παιδάκι έκανα... χιχι
Πρώτη μου δουλειά σήμερα, όπως καταλαβαίνετε, ήταν να φτιάξω την αγαπημένη όλων μας μουσταλευριά...
Αφού λοιπόν έβρασα αρκετά και ξάφρισα καλά καλά το μούστο, τον πέρασα από ψιλό ψιλό τούλι και τον μέτρησα σε κούπες.
Για κάθε κούπα χυμό λοιπόν, χρησιμοποιώ 2 κουταλιές αλεύρι.
Κάθε κούπα είναι και μια κανονική μερίδα...
Για την ακρίβεια δηλαδή χρησιμοποιήσα:
Υλικά: (για 5 μερίδες)
5 κούπες μούστο
10 κουταλιές αλεύρι
καρύδια, κανέλα και σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Αφού λοιπόν έχουμε κάνει την παραπάνω προεργασία, βάζουμε τον μούστο στη φωτιά να πάρει βράση, εκτός από ένα φλυτζάνι περίπου.
Σε ένα άλλο τηγάνι ή κατσαρολάκι βάζουμε το αλεύρι και το καβουρντίζουμε ελαφρά να πάρει λίγο χρώμα, όχι πολύ και καεί...
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μούστο που κρατήσαμε ανακατεύοντας γρήγορα γρήγορα μη σβολιάσει.
Αφού τον διαλύσουμε καλά, τον ρίχνουμε στον υπόλοιπο μούστο που βράζει ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνει διάφανη η μουσταλευριά και σχεδόν να πήξει. (όχι τελείως, πήζει και μετά, ενώ κρυώνει)
Την μοιράζουμε σε μπωλάκια και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια, κανέλα και αν μας αρέσει και σουσάμι.
Την αφήνουμε να κρυώσει και... την απολαμβάνουμε!!!
Να πω εδώ πως μερικές φορές μπορεί να σβολιάσει. ( το έχω πάθει)
Μη φοβηθείτε καθόλου και προς Θεού, μην την πετάξετε.
Βάλτε την κανονικά στη φωτιά να βράζει και αντί να την ανακατεύετε με το σύρμα, χτυπάτε τη με την ηλεκτρική ράβδο (mini pimer) μέχρι να λιώσουν τα σβολάκια, εγγυημένο αποτέλεσμα...
Μετά συνεχίστε κανονικά με το σύρμα μέχρι να πήξει.
Καλό απόγευμα σε όλους λοιπόν και να έχουμε μια γλυκειά εβδομάδα!!!
Για μένα σήμερα, μύρισε επιτέλους κανονικό φθινόπωρο... Όχι, όχι δεν έβρεξε καλέ, αλλά... βρήκα μούστο!!!
Οικογενειακώς τρελαινόμαστε για μουσταλευριά, μουστοκούλουρα και όλα τα σχετικά, αλλά δυστυχώς μας είναι αρκετα δύσκολο, έως ακατόρθωτο να βρούμε μούστο. Χθες λοιπόν, βρήκε ο μπαμπάς μου από έναν γνωστό του και μου έδωσε... φαντάζεστε τη χαρά μου??? Σαν μικρό παιδάκι έκανα... χιχι
Πρώτη μου δουλειά σήμερα, όπως καταλαβαίνετε, ήταν να φτιάξω την αγαπημένη όλων μας μουσταλευριά...
Αφού λοιπόν έβρασα αρκετά και ξάφρισα καλά καλά το μούστο, τον πέρασα από ψιλό ψιλό τούλι και τον μέτρησα σε κούπες.
Για κάθε κούπα χυμό λοιπόν, χρησιμοποιώ 2 κουταλιές αλεύρι.
Κάθε κούπα είναι και μια κανονική μερίδα...
Για την ακρίβεια δηλαδή χρησιμοποιήσα:
Υλικά: (για 5 μερίδες)
5 κούπες μούστο
10 κουταλιές αλεύρι
καρύδια, κανέλα και σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Αφού λοιπόν έχουμε κάνει την παραπάνω προεργασία, βάζουμε τον μούστο στη φωτιά να πάρει βράση, εκτός από ένα φλυτζάνι περίπου.
Σε ένα άλλο τηγάνι ή κατσαρολάκι βάζουμε το αλεύρι και το καβουρντίζουμε ελαφρά να πάρει λίγο χρώμα, όχι πολύ και καεί...
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μούστο που κρατήσαμε ανακατεύοντας γρήγορα γρήγορα μη σβολιάσει.
Αφού τον διαλύσουμε καλά, τον ρίχνουμε στον υπόλοιπο μούστο που βράζει ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνει διάφανη η μουσταλευριά και σχεδόν να πήξει. (όχι τελείως, πήζει και μετά, ενώ κρυώνει)
Την μοιράζουμε σε μπωλάκια και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια, κανέλα και αν μας αρέσει και σουσάμι.
Την αφήνουμε να κρυώσει και... την απολαμβάνουμε!!!
Να πω εδώ πως μερικές φορές μπορεί να σβολιάσει. ( το έχω πάθει)
Μη φοβηθείτε καθόλου και προς Θεού, μην την πετάξετε.
Βάλτε την κανονικά στη φωτιά να βράζει και αντί να την ανακατεύετε με το σύρμα, χτυπάτε τη με την ηλεκτρική ράβδο (mini pimer) μέχρι να λιώσουν τα σβολάκια, εγγυημένο αποτέλεσμα...
Μετά συνεχίστε κανονικά με το σύρμα μέχρι να πήξει.
Καλό απόγευμα σε όλους λοιπόν και να έχουμε μια γλυκειά εβδομάδα!!!
Φέτος κάποιοι που τρύγησαν με ξέχασαν κι έτσι δεν έφτιαξα. Και του χρόνου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι του χρονου
ΑπάντησηΔιαγραφήιιιιιιιιιιιιιιιιιι....κόλπος μου ρθε...
ΑπάντησηΔιαγραφήάντε να τρέχω να σουρώνω σταφύλια στον αποχυμωτή...
καλή εβδομάδα σου..-:))
ιιιιιιιιιιιιιιιι πάει με χάνετε!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήθέλωωωωωωωωω
Και του χρόνου, τρελαίνομαι για μουσταλευριά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω φτιάξει ποτέ, η συνταγή σου είναι πολύ εύκολη και μούστο έχω, θα φτιάξω οπωσδήποτε!
Αχ θέλω κι εγώ....Που να βρω όμως μούστο???
ΑπάντησηΔιαγραφήΚορίτσια αφήστε και ένα μπολάκι για μένα.....
Αχ, και του χρόνου! Καλό φθινόπωρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ! Έλα Ξανθή μου, να σε κεράσω εγώ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιρήνη μου σ' ευχαριστώ, καλή εβδομάδα.
Καλή εβδομάδα και σε σένα spirtokoyto...
Nα πας, να πας, αξίζει τον κόπο...
Αστεράκι, έλαααααααααααααααα γρήγορα, προλαβαίνεις δεν προλαβαίνεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤaste Advisor, να φτιάξεις.
Είναι πράγματι πανεύκολη και πεντανόστιμη... Μην αφήσεις το μούστο να χαλάσει, κρίμα είναι.
Νατάσα μου, αν δεν έχεις μούστο, στήψε σταφύλια... το ίδιο είναι!
Όσο για το μπωλάκι, κόπιασε, με μεγάλη χαρά.
Big mama ευχαριστώ! Καλό φθινόπωρο και σε σας!
Και του χρόνου να ξαναφτιάξεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμένα την τρώει πολυ ο γιος μου. Αγοράζω απο το σουπερ μαρκετ.
Τώρα έχει λίγο μούστο η μαμά μου και θα κάνω μουστοκούλουρα.
Καλό βραδυ
τι ειπες τωρα!!!!!! μουσταλευριαααα!! τελειο...!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήακυρο ...αλλα ειμαι ασχετη......τον μουστο απο που τον αγοραζω???
Πόσο μου αρέσει,την λατρεύω την μουσταλευριά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!!!
Νάτοι και οι μούστοι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντε να χειμωνιάζει με το καλό, για να περάσουμε σε άλλες δημιουργίες.
Και του χρόνου πάλι.
Marion, σ' ευχαριστώ. Κι εγώ θα κάνω λίγα μουστοκούλουρα, έχω φυλάξει λίγο μούστο ακόμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή μας επιτυχία λοιπόν.
misirlou, μούστο έτοιμο είναι λίγο δύσκολο να βρεις... Συνήθως εγώ βρίσκω από κάποιον που θα βάλει βαρέλια με κρασί και του ζητάω λίγο...
Το πιο εύκολο πάντως είναι να πάρεις σταφύλια και να τα λιώσεις στο σουρωτήρι ή αν έχεις αποχυμωτή ακόμα καλύτερα.
Το ίδιο είναι. Δοκίμασέ το!
Εva μου καλημέρα! Και σε ποιον δεν αρέσει η άτιμη? Και είναι και φουλ θερμίδες...
ΑπάντησηΔιαγραφήPenelope σ' ευχαριστώ! Τελικά κάθε εποχή έχει τις χάρες της...
Την καλημέρα μου σε όλους!!!
και εγώ λατρεύω την μουσταλευριά... με 480 θερμίδες το μπολάκι όμως η περιφέρεια μου παραπονιέται...
ΑπάντησηΔιαγραφήl:)
Αν σου πω πως δεν έχω δοκιμάσει ποτέ!!! για πολλά φαγητά έτσι και για την μουσταλευριά έλεγα ότι δεν μου αρέσουν χωρίς να τα έχω καν δοκιμάσει!!! και πολλά από αυτά όταν τα δοκίμασα με έκαναν να πω τι έχανα τόσα χρόνια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαν την Ξανθή την πάτησα κι εγώ... περίμενα από Κρήτη αλλά τίποτα...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι μου αρέσει η άτιμη! :))
Και του χρόνου !
Και του χρόνουυυυυ! Μιαααααμ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒούτηξα ένα μπολάκι και έφυγα!! μιας και δεν έφτιαξα φέτος. Και του χρόνου!!!Φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχχχχχχ φίλη μου, και η δική μου περιφέρεια τα ίδια παράπονα κάνει...
ΑπάντησηΔιαγραφήmanousina μου δοκίμασέ τη! Το ίδιο θα πεις και γι' αυτή... να' ξερες μόνο τι χάνεις!!! χαχα
Μπετούλα ευχαριστώ πολύ! Λιώσε σταφύλια κι εσύ, κρίμα είναι να μη φτιάξεις. Μια φορά το χρόνο είναι...
Κική μου σ' ευχαριστώ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενάκι μου, και ένα και δύο μπωλάκια να πάρεις... να φάει και το νινί!!! Φιλάκιααααα
Ελπινίκη μου σ' ευχαριστώ πολύ! Έρχομαι!!! Καλορίζικοοοοοοοοο
TELEIA ....σ ευχαριστωωω
ΑπάντησηΔιαγραφή