Υλικά:
250γρ. βιτάμ (σε θερμοκρασία δωματίου)
1/2 κιλό αλεύρι
6 αυγά (χωρισμένα)
2 ποτήρια ζάχαρη
1 φακελάκι μπέικιν
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 1 λεμόνι και 1 μανταρίνι
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κουταλάκι κανέλα
λίγο γαρύφαλο
Εκτέλεση:
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Σε ένα άλλο μπωλ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
Χτυπάμε το βιτάμ, σε ένα μεγαλύτερο λεκανάκι και προσθέτουμε το μείγμα με τους χτυπημένους κρόκους.
Μόλις ενσωματωθεί προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν και χτυπάμε να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη.
Ρίχνουμε το κονιάκ, το χυμό, το ξύσμα και τα μπαχαρικά.
Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγη λίγη τη μαρεγκα.
Την ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις, με ένα κουτάλι.
Λαδώνουμε ένα ταψί, το πασπαλίζουμε με αλεύρι και απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο πάντα φούρνο, στους 180 βαθμούς, για μια ώρα περίπου.
Όταν μισοκρυώσει την ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και την στολίζουμε.
Αν θέλουμε ρίχνουμε απλώς ζάχαρη άχνη, γράφουμε το έτος με αμύγδαλα ή κακάο ή ακόμα στολίζουμε με γλάσο ή ζαχαρόπαστα.
Φαντασία να έχουμε!
Άντε και καλή και γλυκιά χρονιά σε όλους!!!!!!!!!!!!
*Και η βασιλόπιτα του 2014 είναι με την ίδια συνταγή...
250γρ. βιτάμ (σε θερμοκρασία δωματίου)
1/2 κιλό αλεύρι
6 αυγά (χωρισμένα)
2 ποτήρια ζάχαρη
1 φακελάκι μπέικιν
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 1 λεμόνι και 1 μανταρίνι
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κουταλάκι κανέλα
λίγο γαρύφαλο
Εκτέλεση:
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Σε ένα άλλο μπωλ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
Χτυπάμε το βιτάμ, σε ένα μεγαλύτερο λεκανάκι και προσθέτουμε το μείγμα με τους χτυπημένους κρόκους.
Μόλις ενσωματωθεί προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν και χτυπάμε να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη.
Ρίχνουμε το κονιάκ, το χυμό, το ξύσμα και τα μπαχαρικά.
Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγη λίγη τη μαρεγκα.
Την ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις, με ένα κουτάλι.
Λαδώνουμε ένα ταψί, το πασπαλίζουμε με αλεύρι και απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο πάντα φούρνο, στους 180 βαθμούς, για μια ώρα περίπου.
Όταν μισοκρυώσει την ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και την στολίζουμε.
Αν θέλουμε ρίχνουμε απλώς ζάχαρη άχνη, γράφουμε το έτος με αμύγδαλα ή κακάο ή ακόμα στολίζουμε με γλάσο ή ζαχαρόπαστα.
Φαντασία να έχουμε!
Άντε και καλή και γλυκιά χρονιά σε όλους!!!!!!!!!!!!
*Και η βασιλόπιτα του 2014 είναι με την ίδια συνταγή...
Και του χρόνου φιλεναδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχισμένο το 2010 με αγάπη χαρά και ευτυχία!
Καλή Χρονιά και σε σας φιλενάδα!!! Να είμαστε καλά και του χρόνου να ξαναγλυκαθούμε..... φιλάκιααααααααα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου κορίτσι μου !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή