Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Σταφιδόψωμο - κολατσιό για το σχολείο

Καλησπέρααααααααα!!!
Μέρες τώρα θέλω να κάνω μια ανάρτηση - αφιέρωμα για το κολατσιό των παιδιών μας στο σχολείο και όλο κάτι τυχαίνει και το αναβάλω...
Υπόσχομαι όμως πως θα το κάνω σύντομα, με την πρώτη ευκαιρία, γιατί είναι πολύ σημαντική η διατροφή τους ΚΑΙ στο σχολείο...
Για λόγους υγείας αλλά και οικονομικούς πλέον!

Προς το παρόν πάμε να φτιάξουμε εύκολα και πεντανόστιμα σταφιδόψωμα που είναι ότι πρέπει για τα παιδάκια μας.

Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια μαγιά σκόνη
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλάκια κανέλα
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι χλιαρό γάλα
1 φλυτζάνι χλιαρό νερό
2 κούπες σταφίδες μαύρες (Κορινθιακές)

Εκτέλεση:
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε τα 5 πρώτα υλικά, τα στερεά δηλαδή και τα ανακατώνουμε καλά.
Προσθέτουμε και όλα τα υγρά και αρχίζουμε το ζύμωμα.
Φυσικά μπορούμε να τα βάλουμε και στο ζυμωτήριο και η ζωή μας να γίνει πιο εύκολη...
(Εγώ η τεμπέλα, για να γλιτώσω το πλύσιμο του μίξερ προτίμησα το ζύμωμα με τα χέρια, να κάνω και μπράτσα, χαχα)
Όταν το ζυμάρι είναι σχεδόν έτοιμο, ρίχνουμε και τις σταφίδες.
Εννοείτε πως πάντα πρέπει να έχουμε δίπλα μας λίγο επιπλέον αλεύρι και νερό όταν ζυμώνουμε. Τα αλεύρια όπως ξέρουμε δεν είναι όλα ίδια...
Αφού η ζύμη μας είναι έτοιμη, την αφήνουμε σκεπασμένη με μια υγρή πετσέτα για περίπου μισή ώρα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Έπειτα την πλάθουμε σε ότι σχήματα θέλουμε, τα βάζουμε σε ταψιά αραιά το ένα απ' το άλλο, τα σκεπάζουμε με καθαρές πετσέτες σε ζεστό μέρος και τα αφήνουμε να γίνουν, να φουσκώσουν δηλαδή για να είναι αφράτα.
Αυτό παίρνει περίπου 1 με 1 1/2 ώρα, ανάλογα τη θερμοκρασία του χώρου και τη μαγιά.
Όταν φτάσουν στο επιθυμητό φούσκωμα, τα αλείφουμε με λαδάκι, ή γάλα ή νερό ή ακόμα και κρόκο αυγού και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αρχή δυνατά για 10 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και τα αφήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν...
Αυτή η δοσολογία βγάζει περίπου 2 ταψιά σταφιδόψωμα, γύρω στα 16 κομμάτια αν θυμάμαι καλά, ανάλογα το μέγεθος.
Μόλις τα βγάλετε από το φούρνο σκεπάστε τα με πετσέτες για να παραμείνουν μαλακά και να μην κάνουν σκληρή κόρα.
Φτιάξτε τα απ' το βράδυ για να έχουν τα παιδάκια σας την άλλη μέρα σπιτικό κολατσιό στο σχολείο, καλύτερο απ' του φούρνου ή του κιλικείου και να καμαρώνουν για τη μαμά τους!!!

Μόλις κρυώσουν, μπορείτε να τα βάλετε ένα ένα σε σακουλάκια στην κατάψυξη, να τα βγάζετε το βράδυ και το πρωί να τους τα δίνετε για το σχολείο... παραμένουν φρεσκότατα!!!

Είναι τέλεια να συνοδέψουν τον καφέ, το γάλα ή το τσάι μας, το πρωί και το απόγευμα...
Και φυσικά, όταν ψήνονται όοοοοολο το σπίτι, μην πω και η γειτονιά, μοσχομυρίζει κανέλα!!!
Καλή επιτυχία, Καλά να περνάτε!!!
*φωτο 8/10/2012

17 σχόλια:

  1. Δηλαδή εγώ που δεν πάω σχολείο δεν μπορώ να φάω;;χαχαχα Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρύσα αυτό ακριβώς μου λειπει από τα σχολικά μου χρόνια, στο πρώτο διάλειμμα έτρεχα για να το αγοράσω πριν τελειώσουν. Ολόκληρη ζωή κι αυτό δεν ξεχνιέται, όπως μια τάρτα με μαρμελάδα βερίκοκο στο κέντρο της. Νασαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλη προταση για τα πιτσιρίκια μας! Θα τα δοκιμάσουμε σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπώ σταφιδόψωμο Χρυσα μου, το έχω και εγώ στο πρόγραμμα! Αγαπημένο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχη ιδέα, ομορφες φωτογραφίες! Θα το φτιάξω οπωσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΥΠΕΡΟΧΗ ΙΔΕΑ ΘΑ ΤΑ ΔΟΚ ΑΥΡΙΟ.ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξυπνη ιδέα όχι μόνο για το σχολείο αλλά και για το γραφείο θα έλεγα! Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βάλε τέτοιες συνταγούλες...γιατί αυτό το κυλικείο μας έχει πιει το αίμα...χαχαχααχ!!!

    Καλό βράδυ! Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εντελώς χειροποίητα, πεντανόστιμα και λαχταριστά!!
    Γεια στα χέρια σου Χρύσσα μου
    φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και εγώ παιδάκι είμαι Χρύσα μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπράβο Χρύσα ...

    Υπέροχα σταφιδοψωμάκια .

    Φιλιά πολλά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πόσες θερμίδες περίπου έχει το καθένα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ναι να μας κανεις ενα αφιερωμα για το κολατσιο στο σχολειο. αυτο ειναι πολυ καλη αρχη! εγω θα περιμενω κ οτι γραψεις θα το
    κανω κ κοινοποιηση. καμμια φορα οι μαμαδες δεν ξερουμε τι να τους δωσουμε για το κολατσιο που να ειναι κ υγιεινο κ οικονομικο. συνεχισε.... θα περιμενω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ...ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΙΣΩΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Ναι, νομίζω το γάλα αμυγδάλου θα ήταν μια καλή ιδέα. Θα έδινε και ιδιαίτερη γεύση. Μια άλλη λύση θα ήταν νομίζω ο χυμός πορτοκαλιού ή ακόμα και το νερό σαν πιο ουδέτερο.
      Αν κάνεις κάποια δοκιμή θα μου άρεσε να μας πεις τη γνώμη σου!!!

      Διαγραφή