Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Μηλόπιτα

Καλημέρα, Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε!!!
Και για να αρχίσει όμορφα το Σαββατοκύριακο μας, τι καλύτερο από μια νόστιμη, εύκολη μηλόπιτα για πρωινό...
Θέλετε να σας κεράσω???
Ελάτε...

Υλικά:
(για τη ζύμη)
2 γεμάτες κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 από ένα κανονικό βιτάμ (περίπου 150 γραμ.)
4 κουταλιές ζάχαρη
1/4 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά μαύρο ρούμι ή κονιάκ
1 1/2 κουταλιά κρύο νερό

(για τη γέμιση)
1 γεμάτη κουταλιά βιτάμ
2-3 κουταλιές ζάχαρη
2-3 μεγάλα μήλα κομμένα σε κύβους
2 χούφτες σταφίδες ξανθές
1 κουταλάκι κανέλα
λίγο σκόνη τζίντζερ
1 κουταλιά μαύρο ρούμι ή κονιάκ

Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μπωλ και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνουν μια μπάλα.
Δε θέλει πολύ ζύμωμα για να είναι η ζύμη τριφτή...
Τη βάζουμε για λίγο στο ψυγείο.

Σε ένα τηγανάκι ή μια πλατιά κατσαρολίτσα βάζουμε το βιτάμ και τη ζάχαρη.
Μόλις λιώσουν ρίχνουμε τα μήλα και όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
Τα ανακατεύουμε για λίγο να εξατμιστούν τα υγρά, να μελώσουν τα μήλα και να δέσει ελαφρά το ελάχιστο σιροπάκι που έχει.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά.

Παίρνουμε τη ζύμη και στρώνουμε τα 2/3 της σε μια ταρτιέρα.
Αν η ταρτιέρα δεν είναι από αυτές που ανοίγουν στο πλάι, στρώνουμε μέσα αντικολλητικό χαρτί φούρνου που να εξέχει γύρω γύρω για να μπορούμε μετά να βγάλουμε τη μηλόπιτα... (εγώ αυτό έκανα)
Στρώνουμε πάνω στη ζύμη τη γέμιση και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ζύμη που κρατήσαμε πριν, αφού πρώτα την ανοίξουμε σε φύλλο.
(Επειδή όμως κολλάει, μπορούμε να ανοίξουμε το φυλλαράκι πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και να το μεταφέρουμε με αυτό στην ταρτιέρα.)
Ενώνουμε τις άκρες της ζύμης και με ένα μαχαίρι κάνουμε τρύπες στην επιφάνεια για να εξατμίζονται τα υγρά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα στους 190 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Την βγάζουμε απ' το φούρνο, την αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί για να μη σπάσει και τη μεταφέρουμε σε μια σχάρα να κρυώσει.
Αφού κρυώσει, τη βάζουμε στην πιατέλα, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα, κόβουμε και απολαμβάνουμε.
Είναι το ιδανικό συνοδευτικό για τον καφέ, το τσάι ή το γάλα μας για ένα Σαββατιάτικο ή Κυριακάτικο πρωινό με όλη την οικογένεια μαζεμένη γύρω απ' το τραπέζι...
Αρέσει σε όλους, μικρούς και μεγάλους, είναι εύκολη, εποχιακή και κυρίως οικονομική... πράγμα πολύ σημαντικό στις μέρες μας!
Ένα γλυκάκι με ελάχιστη ζάχαρη και με υλικά που υπάρχουν πάντα στο σπίτι.
Γιατί είπαμε: " Η φτώχεια θέλει καλοπέραση"

Πολλά φιλιά σε όλους, καλό Σαββατοκύριακο!!!

14 σχόλια:

  1. Πήρα μήλα σήμερα με προοπτική τη μηλόπιτα και δεν ξέρω ποια να πρωτοδιαλέξω!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχη η μηλόπιτα Χρύσα μου, για στα χεράκια σου!!!
    Καλό σαββατοκύριακο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΜΜΜμμμμμμμ!!!!!! Λατρεύω τα γλυκά με μήλααααα!!! Για σήμερα και αύριο έχω λίγα που τα θέλω ωμά αλλά την Δευτέρα... εξόρμηση για μήλααααα!!! Ευχαριστούμε για την ωραία συνταγή και καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μμμ μου τρέχουν τα σάλια. Είναι απ΄ τα αγαπημένα μου γλυκά. Αν έχεις χρόνο , κοίτα λίγο και στο blog μου , σε περιμένει ένα βραβείο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άρχισαν οι μηλοκατασκευές και είμαι ενθουσιασμένη!
    Η μηλόπιτά σου από τις πολύ νόστιμες.
    Καλό Σ/Κ Χρύσα μου.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. H φτώχεια θέλει καλοπέραση ...και κάθε μαγείρισσα που σέβεται τον εαυτό της ξέρει να αξιοποιεί όλα τα υλικά...όσο για το ερώτημα..βεβαίως..βεβαίως και βεβαίως θέλω..και διπλό κέρασμα μάλιστα!!!Καλό μας Σ/Κ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα!Καλώς σε βρήκαμε! Και εμάς από το πρωί η μηλόπιτα μας καρφώθηκε. Πάμε στην κουζίνα να φτιάξουμε αμέσως!! Αν θέλεις πέρνα κ εσύ από το δικό μας σπιτάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τελικα τα μηλα δινουν και παιρνουν αυτες τις μερες!
    Πολύ ωραια εκδοχη της αγαπημενης μηλοπιτας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μόλις έκανα καφέ!!!Παίρνω το κομματάκι μου και εύχομαι καλό ΣΚ.Πολύ νόστιμη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βάλε το μπρίκι ή την καφετιέρα και έρχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν θέλουμε λέει .... φέρε ενα κομματάκι κατα δω.

    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΥΠΕΡΟΧΗ Η ΜΗΛΟΠΙΤΑ!!!!
    ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ!
    ΦΙΛΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΜΟΛΙΣ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΑΜΕ.ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΓΙΑ.ΤΕΛΕΙΑ.ΥΠΕΡΙΣΧΥΕΙ Η ΚΡΕΜΑ ΜΗΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΙ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή