Βαριέσαι κι εσύ να φτιάξεις λαχανοντολμάδες αλλά σου αρέσουν πολύ; Σου έχω την λύση... Φτιάχνεις τα γνωστά και εύκολα σε όλους μας γιουβαρλάκια και πολύ απλά τα παντρεύεις, στην ίδια κατσαρόλα, με λάχανο...
Υλικά:
1 μικρό αφράτο λάχανο
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι τριμμένο (στο multi)
1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3 φλιτζανιού ρύζι γλασσέ
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
ελαιόλαδο
λίγο αλεύρι για μετά το πλάσιμο
χυμό από 1-2 λεμόνια
2 αυγά
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μπωλ όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια και ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο νεράκι για να γίνουν αφράτα.
Αφήνουμε λίγο να δέσουν τα υλικά και πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια.
Τα αλευρώνουμε ελαφρά και τα βάζουμε λίγο στην άκρη...
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε νερό να βράσει.
Μέχρι να βράσει, καθαρίζουμε το λάχανο, αφαιρώντας τα εξωτερικά φύλλα, το πλένουμε, αφαιρούμε το σκληρό κοτσάνι και το κόβουμε στα τέσσερα.
Μόλις βράσει το νερό, ρίχνουμε το λάχανο στην κατσαρόλα και το ζεματάμε 1-2 λεπτά.
Παράλληλα βράζουμε στο βραστήρα νερό, που θα χρειαστούμε στη συνέχεια.
Αφού ζεματίσουμε το λάχανο 2 λεπτά, με προσοχή, αδειάζουμε το περισσότερο νερό, όχι όλο, και ξαναβάζουμε το λάχανο στη φωτιά.
Προσθέτουμε νερό από αυτό που βράσαμε, ίσα να σκεπάζει το λάχανο, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε αραιά αραιά τα γιουβαρλάκια ανάμεσα στο μισοβρασμένο λάχανο.
Τα κουνάμε ελαφρά με ένα πιρούνι, όχι την κουτάλα γιατί θα λιώσουν, να κρυφτούν μέσα στο λάχανο.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά περίπου.
Κάθε τόσο ελέγχουμε και κουνάμε λίγο την κατσαρόλα μην κολλήσει.
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο φτιάχνουμε το αυγολέμονο με τον τρόπο που αρέσει στον καθένα (εμένα δεν θέλουν να βλέπουν αφρό) ρίχνοντας αρκετό ζεστό ζουμάκι για να μην κόψει.
Το ρίχνουμε στο φαγητό, κουνάμε καλά την κατσαρόλα και αφήνουμε λίγο να χλιαρίνει, αν αντέχουμε... Νομίζω όταν είναι χλιαρό καταλαβαίνεις καλύτερα τη γεύση...
Ένα έχω να πω, είναι απλά πεντανόστιμο και φυσικά πανεύκολο!!!
Καλή επιτυχία!!!
Υλικά:
1 μικρό αφράτο λάχανο
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι τριμμένο (στο multi)
1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3 φλιτζανιού ρύζι γλασσέ
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
ελαιόλαδο
λίγο αλεύρι για μετά το πλάσιμο
χυμό από 1-2 λεμόνια
2 αυγά
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μπωλ όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια και ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο νεράκι για να γίνουν αφράτα.
Αφήνουμε λίγο να δέσουν τα υλικά και πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια.
Τα αλευρώνουμε ελαφρά και τα βάζουμε λίγο στην άκρη...
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε νερό να βράσει.
Μέχρι να βράσει, καθαρίζουμε το λάχανο, αφαιρώντας τα εξωτερικά φύλλα, το πλένουμε, αφαιρούμε το σκληρό κοτσάνι και το κόβουμε στα τέσσερα.
Μόλις βράσει το νερό, ρίχνουμε το λάχανο στην κατσαρόλα και το ζεματάμε 1-2 λεπτά.
Παράλληλα βράζουμε στο βραστήρα νερό, που θα χρειαστούμε στη συνέχεια.
Αφού ζεματίσουμε το λάχανο 2 λεπτά, με προσοχή, αδειάζουμε το περισσότερο νερό, όχι όλο, και ξαναβάζουμε το λάχανο στη φωτιά.
Προσθέτουμε νερό από αυτό που βράσαμε, ίσα να σκεπάζει το λάχανο, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε αραιά αραιά τα γιουβαρλάκια ανάμεσα στο μισοβρασμένο λάχανο.
Τα κουνάμε ελαφρά με ένα πιρούνι, όχι την κουτάλα γιατί θα λιώσουν, να κρυφτούν μέσα στο λάχανο.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά περίπου.
Κάθε τόσο ελέγχουμε και κουνάμε λίγο την κατσαρόλα μην κολλήσει.
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο φτιάχνουμε το αυγολέμονο με τον τρόπο που αρέσει στον καθένα (εμένα δεν θέλουν να βλέπουν αφρό) ρίχνοντας αρκετό ζεστό ζουμάκι για να μην κόψει.
Το ρίχνουμε στο φαγητό, κουνάμε καλά την κατσαρόλα και αφήνουμε λίγο να χλιαρίνει, αν αντέχουμε... Νομίζω όταν είναι χλιαρό καταλαβαίνεις καλύτερα τη γεύση...
Ένα έχω να πω, είναι απλά πεντανόστιμο και φυσικά πανεύκολο!!!
Καλή επιτυχία!!!
τελειο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πανεύκολο!!! Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά πεντανόστιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην έχω μάθει χρόνια από την μητέρα μου. Η μόνη διαφορά ότι το λάχανο το μαραινει με το λάδι γίνεται πιο γρήγορα
ΑπάντησηΔιαγραφή